Φαινόμενα παρακμής και ΕΕ

Του Γιώργου Σαξατέ

Μπήκαμε στην Τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα και δυστυχώς μόνο απογοήτευση μπορεί αν αισθάνεται η ανθρωπότητα από τα έργα και τις ημέρες αυτών που κρατούν τα ηνία.
Καμιά αισιοδοξία δυστυχώς δεν εμπνέουν τα τεκταινόμενα ανά την υφήλιο.
Η πείνα εξακολουθεί να θερίζει στις φτωχές χώρες, οι πόλεμοι συνεχίζονται με το δίκαιο του δυνατού να επιβάλλεται παντού, χωρίς κάποιος να ενδιαφέρεται καν να ασχοληθεί, η υπερδύναμη (ΗΠΑ) έχει περιπέσει ελέω Τραμπ σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, Ρωσία και Κίνα ενδιαφέρονται μόνο πλέον για τα δικά τους συμφέροντα, αντιγράφοντας τις πολιτικές των μεγάλων δυτικών δυνάμεων των προηγούμενος δεκαετιών, ενώ η Μεγάλη Βρετανία διακατέχεται από εσωστρέφεια, μετά και την αποχώρηση της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πραγματικά, αυτό που εισπράττουν οι πολίτες του κόσμου είναι μια παρακμή αναφορικά με τις αρχές και τις αξίες που γεννήθηκαν μετά τους δύο καταστροφικούς παγκόσμιους πολέμους του περασμένου αιώνα και ο μόνος πόλος που δείχνει να έχει ακόμα κάποιες ελπίδες να δείξει το σωστό δρόμο της συνεργασίας, της ειρηνικής συνύπαρξης και της προόδου, είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Προσωπικά αντιμετώπιζα και εξακολουθώ να αντιμετωπίζω με σκεπτικισμό τις πολιτικές της Ε.Ε. οι οποίες καθορίζονται δυστυχώς ακόμα με βάση τα συμφέροντα των οικονομικά Βόρειων δυνατότερων μελών της, αλλά ακόμα και έτσι είναι η μόνη δύναμη στην οποία ισχύουν ακόμα οι αρχές και αξίες της δημοκρατίας.
Θα ήταν δε ευχής έργον εάν η Ενωμένη Ευρώπη αναλάμβανε ένα πιο ενεργό ρόλο στην παγκόσμια πολιτική σκηνή, προσφέροντας επιτέλους την ελπίδα ότι τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν προς το καλύτερο για την ανθρωπότητα.
Θα μπορούσε μάλιστα να εκμεταλλευτεί το κενό που δημιουργήθηκε από την εσωστρέφεια των υπολοίπως μεγάλων δυνάμεων και να αναλάβει επιτέλους το ρόλο που της αξίζει, αρχίζοντας βέβαια από τα του οίκου της.
Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει τους κινδύνους από την πανδημία είναι μια αρχή. Μπορεί όχι η καλύτερη αλλά έστω το πνεύμα συνεργασίας με το οποίο αντιμετωπίζει τους κινδύνους μας διδάσκει κάτι.
Ότι μαζί μπορούμε…

Αφήστε μια απάντηση