Η βλακεία είναι ανίκητη

Του Κώστα Νάνου

Ολόκληρος ο πλανήτης παρακολουθεί το τελευταίο διάστημα τα καραγκιοζλίκια του Ντόναλντ Τράμπ στις ΗΠΑ και αυτό που προκαλεί σε πολλούς προβληματισμό, είναι το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που τον λαμβάνουν σοβαρά υπόψη και πιστεύουν σε όσα λέει.
Η περίπτωση όπως του Τράμπ, δεν είναι μοναδική και χρειάζεται βαθύτερη ανάλυση των αιτιών που οδηγούν σε αυτά τα κοινωνικά φαινόμενα. Όσο ηλίθιο είναι σήμερα να πιστεύει κανείς τον απερχόμενο Αμερικανό Πρόεδρο, άλλο τόσο βλακώδες είναι να υποστηρίζει κάποιος ότι η πανδημία είναι τέχνασμα των φαρμακευτικών εταιριών για να πουλήσουν φάρμακα και εμβόλια.
Το ίδιο ισχύει και για όσους ανακάλυψαν τώρα τις καπιταλιστικές πρακτικές και αξίες, καθώς και τον τρόπο λειτουργίας των οικονομιών παγκόσμια. Οι κοινωνίες μας ακόμη καις στις πιο αναπτυγμένες χώρες κατρακυλούν και βουλιάζουν στο βούρκο λαϊκίστικων και αναχρονιστικών αντιλήψεων.
Συνέπεια αυτής της εξέλιξης είναι η αναρρίχηση στην εξουσία όχι απλώς διεφθαρμένων ή ανίκανων αλλά και σχιζοφρενών πολιτικών. Οι εικόνες που μεταδίδονταν το βράδυ της Τετάρτης με τους διαδηλωτές υποστηρικτές του Τράμπ έξω και μέσα στο Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον προκαλούσαν αβίαστα γέλιο.
Πόση ηλιθιότητα και βλακεία συγκεντρωμένη!
Συνέπεσε την ίδια μέρα στα δελτία ειδήσεων να προβάλλονται οι εικόνες από τον αγιασμό των υδάτων σε Κύπρο και Ελλάδα. Εκατοντάδες πιστοί να συγκεντρώνονται μέσα και έξω από τις εκκλησίες, να σταυροκοπιούνται δίχως μάσκες, να συνωστίζονται σε ουρές για να μεταλάβουν και αρχιερείς να βγάζουν πύρινους λόγους για την απάτη των εμβολίων και της πανδημίας.
Το θέαμα στην εκκλησία της Ευρύχου όπου χοροστατούσε ο Μητροπολίτης Μόρφου ασφαλώς κέρδιζε άνευ συναγωνισμού όλα τα υπόλοιπα. Αστυνομικοί και πιστοί έξω από την εκκλησία να ανταλλάσσουν καλημέρες, ευχές αλλά και μπινελίκια χωρίς να λείπουν και τα σπρωξίματα.
Στη συνέχεια μεταδόθηκε και το κήρυγμα του Μόρφου Νεόφυτου, ο οποίος πλέον ξέροντας ότι θα παίξει στα κανάλια επιδίδεται σε λογοπαίγνια και πιασάρικες ατάκες.
Αν παρατηρούσε κανείς τι συνέβαινε τα Θεοφάνια έξω από εκκλησίες θα είχε μια πολύ καλή εξήγηση γιατί τα αυστηρά μέτρα που λαμβάνονται για τον έλεγχο της πανδημίας δεν αποδίδουν.
Εικόνες συνωστισμού παρατηρήθηκαν τα Σαββατοκύριακα και σε εκδρομικούς χώρους ή πεζόδρομους. Όλα αυτά όμως, οδηγούν στα νέα πιο αυστηρά μέτρα. Την αύξηση των ασθενών στα Νοσοκομεία και βέβαια την αύξηση των νεκρών. Για την οικονομική καταστροφή χιλιάδων νοικοκυριών τι να πει κανείς. Πρόκειται για μια τραγωδία η οποία έχει αμέτρητα θύματα. Μπορεί η μαζικοί εμβολιασμοί κάποια στιγμή να νικήσουν την πανδημία όμως η βλακεία είναι δυστυχώς ανίκητη.

Αφήστε μια απάντηση