Εποχή Φαίδωνα στην Πάφο…

Η μάχη με τα συμφέροντα και το αχαλίνωτο πάθος των κερδοσκόπων
Μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης με τον Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος…

Επαινεί Αναστασιάδη και ΔΗΣΥ τονίζοντας πως πρέπει άμεσα αλλά και στα επόμενα χρόνια να γίνουν περισσότερα για να παταχτούν και εξαλειφθούν τα φαινόμενα της διαφθοράς.
Η οικονομία της «αρπαχτής» δεν μπορεί να αποτελεί βιώσιμο οικονομικό μοντέλο σε μία χώρα.
Με διάθεση να στηρίξει την κυβέρνηση και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας εμφανίζεται αυτό το διάστημα ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος

Συμπλήρωσε 6 χρόνια στην θέση του Δημάρχου Πάφου ο Φαίδωνας Φαίδωνος και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έβαλε την σφραγίδα του στην εικόνα της πόλης η οποία μεταμορφώθηκε. Στην διάρκεια αυτών των 6 χρόνων έγιναν όλα όσα δεν έγιναν τα προηγούμενα 20 χρόνια. Από τις απαντήσεις που έδωσε ο Δήμαρχος Πάφου στα ερωτήματα που του υποβλήθηκαν είναι εμφανής η προσπάθεια του ιδιαίτερα αυτό το διάστημα να στηρίξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

1) Μετά από 6 χρόνια στο τιμόνι του Δήμου ανακαλύπτετε ακόμη σκάνδαλα ή καθάρισε ο Δήμος;

Παρότι στο μεγάλο θέμα της σήψης και της διαφθοράς στον τόπο μας το μαχαίρι δεν έφτασε ακόμη στο κόκκαλο, ο Δήμος Πάφου όχι μόνον είναι καθαρός και απαλλαγμένος από τέτοια φαινόμενα, αλλά θεωρείται σήμερα και ως παράδειγμα προς μίμηση σε ότι αφορά τη διαφάνεια και τη χρηστή διοίκηση. Το αποδεικνύουν και το επιβεβαιώνουν αυτό οι εκθέσεις των Ελεγκτικών Οίκων, της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων, καθώς και της εταιρείας Grant Thorton (Cyprus), η οποία διενήργησε τους ελέγχους για 4 μεγάλα συγχρηματοδοτούμενα έργα της Πάφου.

2) Τι θεωρείτε ως το μεγαλύτερο επίτευγμα σας στην διάρκεια αυτών των 6 χρόνων;

To γεγονός ότι όλοι αναγνωρίζουν πως τα τελευταία 6 χρόνια η πόλη έχει μεταμορφωθεί. Σήμερα, οι κάτοικοι της Πάφου όπως και ο κάθε επισκέπτης της μπορεί να αντιληφθεί την αλλαγή που έχει συντελεστεί από τα πρώτα 5 λεπτά της περιδιάβασής του στην πόλη. Μία αλλαγή που είναι ορατή και εμφανής όχι μόνο στο κέντρο, αλλά και σε κάθε συνοικία και περιοχή.
Εκτός από τα 20 μεγάλα έργα που έχουν υλοποιηθεί, έγινε ταυτόχρονα και μια σαρωτική προσπάθεια για τον ευπρεπισμό και τον καλλωπισμό της πόλης με την απομάκρυνση χιλιάδων τόνων ευτελών υλικών και παράνομων κατασκευών, τη δημιουργία νέων χώρων πρασίνου, τον εξωραϊσμό κτιρίων, την εκτέλεση έργων οδοποιίας και πολλά άλλα.
Όμως, από όλα αυτά τα έργα, εκείνο που έχει για μένα μια ιδιαίτερη σημασία είναι το Pafos Innovation Institute, ένα Ίδρυμα που δημιουργήσαμε ως Δήμος και λειτουργεί υπό την ακαδημαϊκή ευθύνη Ισραηλινού Πανεπιστημίου.
Με το έργο αυτό υπηρετείται το μεγάλο ζητούμενο που είναι η εδραίωση τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Πάφο. Κατά δεύτερο λόγο, το έργο αυτό θα λειτουργήσει στη λογική να φέρει κοντά νέους από όλα τα γειτονικά κράτη και, κατ’ επέκταση, να υπηρετήσει τις αρχές της ειρηνικής συμβίωσης των λαών. Τρίτο, λόγω του ιδιαίτερου πεδίου της καινοτομίας και της τεχνολογίας στο οποίο εστιάζει θα υπηρετήσει το μέλλον της πόλης με πιο ουσιαστικό τρόπο, αφού η καινοτομία και η τεχνολογία αποτελούν τον μοχλό των εξελίξεων για τις επόμενες δεκαετίες, τοποθετώντας έτσι την Πάφο στον χάρτη της νέας τεχνολογικής εποχής.

3) Ποια ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία που συναντήσατε για την υλοποίηση του έργου σας;

Τα συμφέροντα και το αχαλίνωτο πάθος ορισμένων για κερδοσκοπία. Μέσα στα 6 αυτά χρόνια χρειάστηκε να αντιμετωπίσω πολλές και δύσκολες καταστάσεις προκειμένου να επιβληθεί η νομιμότητα, η αξιοκρατία και το δημόσιο συμφέρον, λόγω ακριβώς της εμμονής κάποιων να εξυπηρετήσουν τα προσωπικά τους συμφέροντα, ή να διατηρήσουν αυτά που οι ίδιοι θεωρούσαν ως «κεκτημένα» τους. «Κεκτημένα» που βεβαίως απέκτησαν τον καιρό της αυθαιρεσίας, της ανομίας και των πελατειακών σχέσεων.

4) Πιστεύετε πως υλοποιήθηκε το όραμα σας για την πόλη; Τι υπολείπεται να γίνει;

Το όραμα για μια πόλη και μία κοινωνία, δεν μπορεί να έχει αρχή, μέση και τέλος. Είναι συνυφασμένο με την πρόοδο και τη δημιουργία και ως τέτοιο δεν μπορεί να έχει λήξη και κατάληψη. Νοιώθω ότι όσα έγιναν τα τελευταία 6 χρόνια δημιούργησαν ένα δυνατό υπόβαθρο, πάνω στο οποίο η πόλη μπορεί να στηριχτεί για τις επόμενες δεκαετίες. Βέβαια, υπολείπονται να γίνουν ακόμη πολλά προκειμένου να αποκτήσει η Πάφος τη φήμη και την αίγλη που θα την καθιστούσαν αντάξια της ιστορικής της διαδρομής.
Στόχος μας είναι η δημιουργία μια έξυπνης, πράσινης και κοινωνικής πόλης. Μιας πόλης πρότυπο, που θα είναι φιλική προς τους κατοίκους της και ελκυστική προς τους επισκέπτες της. Μιας πόλης σύγχρονης, δημιουργικής και ευρωπαϊκής. Και πιστεύω ότι η μέρα αυτή θα έρθει σύντομα.

5) Πώς σκοπεύετε να συνεχίσετε την πολιτική σας δραστηριότητα;

Τις κινήσεις και τις αποφάσεις μου τις λαμβάνω όταν πρέπει να ληφθούν και τις ανακοινώνω αμέσως. Δεν είναι του χαρακτήρα μου το παιγνίδι των διαρροών και των δηλώσεων για να διαμορφώσω περιρρέουσα ατμόσφαιρα και να εξυπηρετήσω σκοπιμότητες. Ούτε χρειάζομαι, ούτε συνηθίζω τέτοιες πρακτικές. Σε κάθε περίπτωση, καλά θα κάνουν οι επίδοξοι και οι φιλόδοξοι να με υπολογίζουν.

6) Η κριτική που σας ασκείτε είναι ότι είσαστε αυταρχικός ότι δεν λειτουργείτε συλλογικά…

Κάποιοι έχουν συγχίσει τον αυταρχισμό με την ικανότητα για λήψη γρήγορων αποφάσεων και εφαρμογή των νόμων προκειμένου να ασκηθεί αποτελεσματική διοίκηση για να γίνουν έργα, να λυθούν προβλήματα, να κτυπηθούν άνομα συμφέροντα, να διαλυθούν κυκλώματα και να εξαλειφθούν οι πελατειακές σχέσεις. Πίσω από την κριτική αυτή, κρύβονται εκείνοι που ενοχλούνται από το αποτέλεσμα. Η αλλαγή θίγει συμφέροντα και ακυρώνει ένα αφήγημα πάνω στο οποίο κτίστηκαν καριέρες, περιουσίες και συμφέροντα μέσω της διαπλοκής.
Η προσπάθειά μου να τα ισοπεδώσω όλα αυτά, βρίσκει απέναντι όλους εκείνους που, ελλείψει επιχειρημάτων, καταφεύγουν σε χαρακτηρισμούς και επίθετα.

7) Πολλοί αποδίδουν τα έργα που υλοποιούνται στην Πάφο στην προνομιακή σας μεταχείριση από το Προεδρικό.

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η Κυβέρνηση εμπιστεύεται τον Δήμο Πάφου. Και είναι επίσης γεγονός ότι ο Δήμος ανταποδίδει με έργα την εμπιστοσύνη αυτή για την οποία έχω άλλωστε επανειλημμένως και δημοσίως ευχαριστήσει τόσο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προσωπικά, όσο και τα μέλη της Κυβέρνησής του. Κανένας δεν αμφισβητεί ότι όσα έργα έγιναν στην πόλη τα τελευταία 6 χρόνια, δεν έγιναν τις τελευταίες 6 δεκαετίες. Όταν λοιπόν ο Πρόεδρος ενός Κράτους και η Κυβέρνησή του γνωρίζει εκ του αποτελέσματος ότι το δημόσιο χρήμα που παραχωρεί σε μία Τοπική Αρχή θα έχει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα, προς όφελος τόσο της τοπικής κοινωνίας, όσο και της χώρας ευρύτερα, γιατί να μη την στηρίξει και γιατί να μην την εμπιστευθεί; Αποτελεί αυτό προνομιακή μεταχείριση; Το αντίθετο νομίζω. Όταν Δήμαρχος Λεμεσού ήταν ο Ανδρέας Χρίστου και επί θητείας του έγιναν έργα πολλών δεκάδων εκατομμυρίων, ενώ στην Πάφο δεν έγινε κανένα, είχε προνομιακή μεταχείρηση ο Δήμαρχος Λεμεσού; Απλά, η Λεμεσός είχε ώριμα έργα και αποτελεσματική διοίκηση. Δυστυχώς, την τελευταία δεκαετία, κάποιοι Δήμοι δεν κατόρθωσαν να ωριμάσουν ούτε ένα έργο. Δεν τους φταίει για αυτό ούτε ο Αναστασιάδης, ούτε ο Δήμαρχος Πάφου.

8) Ποιες είναι οι σχέσεις σας με τον ΔΗΣΥ;

Εξαιρετικές, στη βάση πολιτικών και ιδεολογικών αρχών. Τονίζω και ξεκαθαρίζω ότι κατά την εκτέλεση των καθηκόντων μου ως εκλελεγμένος Δήμαρχος, λειτουργώ με πλήρη ανεξαρτησία, όπως άλλωστε επιτάσσει το αξίωμα που υπηρετώ. Με τον ίδιο τρόπο λειτουργώ και στα θέματα που αφορούν τη διαφάνεια και τη χρηστή διοίκηση και δεν τίθεται θέμα, για παράδειγμα, να έχω διαφορετική στάση αν η διαφθορά προέρχεται από πρόσωπα εντός του ΔΗΣΥ.

9) Πως θα βαθμολογούσατε την παρούσα κυβέρνηση;

Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη έκανε έργο. Αντιμετώπισε με επιτυχία τη μεγάλη οικονομική κρίση του 2013 και με επιτυχία μέχρι στιγμής αντιμετωπίζει την κρίση της πανδημίας. Ταυτόχρονα, είναι η Κυβέρνηση που προχώρησε στη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έγινε ποτέ στην χώρα με τη δημιουργία του Γε.Σ.Υ. Υπολείπεται όμως η εδραίωση ενός πολύ αυστηρού μηχανισμού ελέγχου και τιμωρίας των ασύδοτων γιατρών, εκ των οποίων κάποιοι έπεσαν ως όρνεα πάνω στο Ταμείο του ΓεΣΥ.
Παρά το γεγονός ότι επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη έχουν αποκαλυφθεί τα περισσότερα σκάνδαλα και έχει κατηγορηθεί και καταδικαστεί ο μεγαλύτερος αριθμός πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων για σκάνδαλα που έγιναν επί προηγούμενων διακυβερνήσεων, εντούτοις πρέπει άμεσα αλλά και στα επόμενα χρόνια να γίνουν περισσότερα για να παταχτούν και εξαλειφθούν τα φαινόμενα της διαφθοράς. Η οικονομία της «αρπαχτής» επίσης δεν μπορεί να αποτελεί βιώσιμο οικονομικό μοντέλο σε μία χώρα.

10) Πως αξιολογείται την πολιτική κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα μας;

Έχουμε ήδη εισέλθει στην προεκλογική περίοδο ενόψει των Βουλευτικών του Μαΐου και υπάρχει όξυνση του πολιτικού κλίματος. Από τη μία χαίρομαι που το τελευταίο διάστημα μπήκε στο λεξιλόγιο όλων των πολιτικών η λέξη διαφάνεια, χρηστή διοίκηση και πάταξη της διαφθοράς και, από την άλλη, μου προκαλεί απέχθεια όταν ακούω κάποιους από αυτούς οι οποίοι πριν μερικά χρόνια ήταν αδιάφοροι, ή αποτελούσαν τροχοπέδη στην διαφάνεια ή και συγκάλυπταν ή και συμμετείχαν στη διαφθορά.
Μακάρι, έστω και τώρα, να εννοούν αυτά που λένε, αλλά πολύ φοβάμαι ότι οι πλείστοι από αυτούς ακολουθούν οδηγίες επικοινωνιολόγων και δεν υπηρετούν αρχές, παρά μόνο κυνηγούν ψηφοφόρους, εκμεταλλευόμενοι το λαϊκό αίσθημα.

Αφήστε μια απάντηση