Φθηνά επιχειρήματα

Του Κώστα Νάνου

Το επίπεδο της πολιτικής ζωής και του δημόσιου διαλόγου κατρακυλάει συνεχώς απογοητεύοντας ακόμη περισσότερο τους πολίτες που βλέπουν την πολιτική ηγεσία του τόπου να μην μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων ούτε κατ΄ ελάχιστο. Με αφορμή την κατάθεση του προϋπολογισμού το ΔΗΚΟ βρήκε την ευκαιρία να ασκήσει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση με την οποία ψήφισαν τα τελευταία 7 χρόνια όλα τα νομοσχέδια που αφορούσαν τις τράπεζες τους πλειστηριασμούς και γενικότερα την άσκηση της οικονομικής πολιτικής. Ακόμη όμως και στον παρόντα προϋπολογισμό το ΔΗΚΟ δεν διαφωνεί ουσιαστικά αλλά χρησιμοποιεί την ψηφοφορία για να αναγκάσει την κυβέρνηση να παραδώσει τους φακέλους των πολιτογραφήσεων στον Γενικό Ελεγκτή.
Από την άλλη η κυβέρνηση ενώ δηλώνει πως δεν την αγγίζουν οι καταγγελίες του ΔΗΚΟ για τις πολιτογραφήσεις την ίδια στιγμή αρνείται την πρόσβαση του Γενικού Ελεγκτή στους φακέλους. Δεν πείθει η κυβέρνηση όταν υποστηρίζει ότι η μη ψήφιση του προϋπολογισμού βάζει σε περιπέτειες την οικονομία.
Αν ήταν έτσι θα μπορούσαν πολύ εύκολα να το αποτρέψουν αυτό ικανοποιώντας το αίτημα του ΔΗΚΟ για πρόσβαση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη στους φακέλους πολιτογραφήσεων. Αμέσως μετά την καταψήφιση του προϋπολογισμού κυβερνητικοί παράγοντες έσπευσαν να μας προειδοποιήσουν για τα προβλήματα που θα προκύψουν. Ο Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος για παράδειγμα ανέβασε μια ανάρτηση αναφέροντας πως λόγω της καταψήφισης του προϋπολογισμού δεν θα μπορεί να κατακυρωθεί η προσφορά για την επέκταση της μονάδας αιμοδιάλυσης στο Νοσοκομείο Πάφου. Βλέποντας την ανάρτηση διερωτήθηκα μα πόσο πια υποτιμούν τη νοημοσύνη μας; Για την ιστορία έχω να πω ότι η επέκταση της μονάδας συζητείται από το 2011. Σχεδόν μια δεκαετία μετά κατάφεραν να προκηρύξουν προσφορές και τώρα μας απειλούν ότι δεν θα υπογράψουν την σύμβαση, διότι δεν θα έχουν τις απαραίτητες πιστώσεις λόγω καταψήφισης του προϋπολογισμού. Πριν από 1 χρόνο οι ίδιοι διαβεβαίωναν ότι το σχετικό κονδύλι ήταν διαθέσιμο. Αυτή δυστυχώς δεν είναι η μοναδική περίπτωση που οι κυβερνώντες υποτιμούν τη νοημοσύνη μας.
Δεν είναι όμως μόνον οι κυβερνώντες που υποτιμούν τη νοημοσύνη μας είναι και η αντιπολίτευση. Για παράδειγμα το διαζύγιο του αρραβώνα του ΔΗΚΟ με την κυβέρνηση προσπάθησε να εκμεταλλευτεί η ΕΔΕΚ η οποία έσπευσε να δηλώσει έτοιμη να ψηφίσει τους προϋπολογισμούς αν ικανοποιηθούν ορισμένες προϋποθέσεις.
Ως ικανοποίηση απαίτησης της ΕΔΕΚ παρουσιάστηκε η αύξηση των κατώτατων συντάξεων. Με πομπώδεις δηλώσεις κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν την απόφαση τους την οποία έσπευσε να χαιρετίσει ο ΔΗΣΥ και η ΕΔΕΚ. Ξέχασαν όμως ότι αυτή ήταν μια πρόνοια στον προϋπολογισμό του περασμένου χρόνου που θα έπρεπε να εφαρμόσουν από τον περασμένο Ιανουάριο.
Μας περιπαίζουν κανονικά και νομίζουν πως όλοι μας τρώμε κουτόχορτο.

Αφήστε μια απάντηση