Μας δουλεύουν…

Του Γιώργου Σαξατέ

Καλά, όχι πως είναι και η πρώτη φορά, για να μην πούμε ότι δεν σταμάτησαν ποτέ να το κάνουν, αλλά συνεχίζουν να δουλεύουν κανονικά με το θέμα των συντάξεων.
Το έχουμε γράψει και παλαιότερα από αυτήν ακριβώς τη στήλη, ότι το συνταξιοδοτικό στην Κύπρο αποτελεί την μεγαλύτερη κοινωνική αδικία.
Αυτό μάλιστα το παραδέχονται όλοι, αλλά το φέρνουν από δω το πάνε από κει, και μέχρι σήμερα δεν έχουν καταφέρει να αποκαταστήσουν αυτή την κοινωνική αδικία με θύματα τη συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων.
Αποτέλεσμα μέχρι προχθές να υπάρχουν συνταξιούχοι με συντάξεις κάτω από το όριο της φτώχιας κάτι που θα έπρεπε να αποτελεί ντροπή και όνειδος για ένα ευρωπαϊκό κράτος.
Και όμως τις τελευταίες ημέρες πανηγυρίζουν κυβέρνηση και κάποια κόμματα γιατί έχουν αυξηθεί λέει η συντάξεις και σήμερα δεν υπάρχει κανένας συνταξιούχος κάτω από το όριο της φτώχειας!!!
Άσχετο εάν αυτό προβλεπόταν από τον προηγούμενο προϋπολογισμό και θα έπρεπε να γίνει από τον Ιανουάριο του 2019, το δούλεμα με τις συντάξεις συνεχίζεται κανονικά.
Μάλιστα. Ένας εργάτης που αργάστηκε για τριάντα σαράντα χρόνια με τους μισθούς που προβλεπόταν φυσικά, δεν απολαμβάνει σύνταξη με περισσότερα από χίλια ευρώ τα μήνα, ενώ κάποιοι άλλοι που εργάστηκαν το ίδιο ή και πολύ λιγότερο διάστημα σε κάποιο γραφείο, εκτός από τα ταμεία που πληρώθηκαν με την αφυπηρέτησή τους απολαμβάνουν συνάξεις των δύο, τριών ή και περισσότερων χιλιάδων ευρώ το μήνα και αυτό το λέμε δικαιοσύνη. Και γι’ αυτό πανηγυρίζουμε και θέλουμε να μας χειροκροτήσουν οι εξαθλιωμένοι συνταξιούχοι (όσοι κατάφεραν να επιζήσουν μέχρι σήμερα) γιατί τους δώσαμε την αύξηση που ήταν αποφασισμένη με ένα χρόνο καθυστέρηση.
Η κοινωνική ανισότητα όμως και οι στρεβλώσεις δεν έχουν αποκατασταθεί και ούτε προβλέπεται, καθώς η βουλή ακόμα και για τον καθορισμό κατώτατου μισθού δεν έχει καταφέρει να αποφασίσει.
Με αυτά και μ’ αυτά όπως λέει και ένας συμπαθής κατά τα άλλα δημοσιογράφος, αρχίζουμε μια νέα δεκαετία με βασικά δικαιώματα των εργαζομένων, όχι απλά να μην έχουν κατακτηθεί αλλά και να αμφισβητούνται.

Αφήστε μια απάντηση