Δούρειος Ίππος στο κράτος της Λευκωσίας!

Τελικά είναι «μάννα εξ ουρανού» ή ανάθεμα; Εκεί που όλα κυλούσαν ομαλά και όλοι βολεύονταν κάτω από ανύπαρκτες διαδικασίες ελέγχου με ελάχιστα, πού και πού «διαχειρίσιμα» σκάνδαλα, εμφανίζεται ο γενικός ελεγκτής και ταράζει τα ήρεμα νερά της ανοχύρωτης και της πλήρους παρακμιακής κυπριακής πολιτικής ζωής. Από το «πουθενά» εμφανίζονται ξαφνικά τεράστια προβλήματα που συνθέτουν τη σημερινή εικόνα της Κύπρου. Βρίσκονται όλα καταχωμένα κάτω από το χαλί της αξιολύπητης διαχείρισης των περασμένων χρόνων. Η αποκάλυψη σκανδάλων είναι αδιάκοπη και διαδοχική. Πολιτικάντηδες παράσιτα του μόχθου των κυπρίων πολιτών, μέχρι και τα ψηλότερα δώματα της κυπριακής νομενκλατούρας αποκαλύπτονται σχεδόν καθημερινά.
Πολλοί έχουν χάσει πλέον τον ύπνο τους, ενώ δεν κρύβεται η δυσαρέσκεια κομμάτων αλλά και των κάθε λογής υποψηφίων πολιτικών που οσφραίνονται την ναρκοθέτηση και της δικής τους «καριέρας».
Και το πρόβλημα για κάποιους διογκώνεται, αφού σε λίγους μήνες οι πολίτες καλούνται στις κάλπες για να εκλέξουν τους νέους αντιπροσώπους στην κυπριακή βουλή. Φαίνεται ότι, όσο πλησιάζει ο μήνας των εκλογών θα πολλαπλασιάζεται επικίνδυνα η απαξίωση των πολιτών προς τους πολιτικούς των «αδειανών πουκαμίσων»! Οι κάθε λογής «κυνηγοί» της παχυλής βουλευτικής αντιμισθίας, του παχυλού εφάπαξ και της υπερπαχυλής σύνταξης, υπηρέτες δήθεν του λαού, ζουν ένα πραγματικό εφιάλτη. Η οξύτητα και η κενότητα της αντιπαράθεσής τους είναι σαφής ομολογία πλήρους έλλειψης προτάσεων για το «δέον γενέσθαι», για την αντιμετώπιση των έντονων προβλημάτων των πολιτών. Κανείς δεν αναφέρεται στην ανάγκη για κοινωνική δικαιοσύνη, σαν προϋπόθεση αγώνα εναντίον του υπαρξιακού κινδύνου του κράτους, την κατοχή.
Πέρα από επιβεβλημένη είναι η ανατροπή των σχεδιασμών των κέντρων της διαπλοκής. Η «λοξοδρόμηση» του σημερινού γενικού ελεγκτή από την πεπατημένη απειλεί να αυξήσει τον πληθυσμό των κεντρικών φυλακών και δημιουργεί τις προϋποθέσεις απολύμανσης της πολιτικής ζωής του τόπου. Τα μαγειρέματα από το κράτος της Λευκωσίας για απαξίωση και απομάκρυνση του, είναι πέραν από προβλέψιμα. Το επόμενο διάστημα μέχρι και τις βουλευτικές εκλογές, καθίσταται ως εκ τούτου ιδιαίτερα κρίσιμο. Αν ο γενικός ελεγκτής πετύχει, όπως διαφαίνεται, τη στήριξη των πολιτών, τότε ίσως αυξηθούν οι ελπίδες για ανατροπή της διαπλοκής και της διαφθοράς. Πληθαίνουν οι ενδείξεις, ίσως για πρώτη φορά, πως όλο και περισσότεροι πολίτες, θύματα μερίδας κλεφταράδων πολιτικών, ενεργούν αυτόβουλα. Δεν χρειάζονται μαντικές ικανότητες για να ερμηνεύσεις τη γέννηση του μέλλοντος μέσα από την κυοφορία του παρόντος.
Το κυνήγι μαγισσών σε βάρος της ελεγκτικής υπηρεσίας συνεχίζεται αδιάλειπτα, ενώ ο κυπριακός λαός ζει σε περίοδο Χριστουγέννων με χίλια δυο προβλήματα. Μακροχρόνια άνεργοι, άποροι, φτωχοί ηλικιωμένοι, ανασφάλιστοι, μονογονιοί, μικροσυνταξιούχοι, πολίτες με χαμηλό εισόδημα και χρόνια νοσήματα συνωθούνται αναζητώντας αυτό που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο σε ένα κράτος πρόνοιας, σε μια δήθεν ευρωπαϊκή χώρα. Η κοινωνική μέριμνα, αυτό δηλαδή που έπρεπε να είναι το ελάχιστο για τον πολίτη και αποκλειστική ευθύνη της πολιτείας, καλύπτεται σήμερα, όσο γίνεται, από ανθρωπιστικές οργανώσεις, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Εκκλησία και άλλες κοινωνικές πρωτοβουλίες! Το κράτος, ειδικά φέτος με τις σκληρές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης, θα έπρεπε να είναι περισσότερο από ποτέ παρόν. Παραμένει δυστυχώς αμήχανο, αδιάφορο, αν όχι εχθρικό.

Αντώνης Τρακκίδης
Δημοτικός Σύμβουλος Γεροσκήπου
Κίνηση Σωτηρία της Πάφου.

Αφήστε μια απάντηση