Το Κεφάλαιο… της κλιματικής αλλαγής

Από την κλιματική αλλαγή φαίνεται πως απειλείται το νεκροταφείο Highgate στο οποίο βρίσκεται το μνημείο του Καρλ Μαρξ. Η ομάδα που φροντίζει το νεκροταφείο, μια ομάδα εθελοντών, η Friends of Highgate Cemetery Trust, εγκαινιάζει διαγωνισμούς για να βοηθηθεί στη διατήρηση της περιοχής. Το νεκροταφείο, ο χώρος ανάπαυσης γνωστών προσωπικοτήτων, όπως ο Καρλ Μαρξ και ο ζωγράφος Λούσιαν Φρόιντ, απειλείται από την κλιματική αλλαγή, λέει η εFriends of Highgate Cemetery Trust.

Διαγωνισμοί από τον σύλλογο φίλων του νεκροταφείου Highgate

Οι φίλοι του Highgate Cemetery Trust ξεκινούν δύο διαγωνισμούς για να αναζητήσουν σχεδιαστές και αρχιτέκτονες για να βοηθήσουν στη διατήρηση του νεκροταφείου Highgate, το οποίο αντιμετωπίζει ζημιές από μακροχρόνια αποσύνθεση και ωριμάζοντας δέντρα.

Η επίθεση πιο ακραίων καιρικών συνθηκών λόγω της κλιματικής κρίσης διαβρώνει τα χαλίκια και κατακλύζει τα ιστορικά συστήματα αποχέτευσης κάτω από το νεκροταφείο. Τα δέντρα έχουν «πληγεί από νέα παράσιτα και ασθένειες» που προκαλούνται από τις πιέσεις του μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος, είπε η εταιρεία.

Ο πρώτος διαγωνισμός που ξεκίνησε η ομάδα αναζητά τους σχεδιαστές τοπίου να αναπτύξουν ένα γενικό σχέδιο και ο δεύτερος στοχεύει στην εύρεση μιας «διεπιστημονικής ομάδας σχεδιασμού υπό την ηγεσία του αρχιτέκτονα» που μπορεί να οραματιστεί και να πραγματοποιήσει έργα για τη διατήρηση των ιστορικών μνημείων στο νεκροταφείο.

Η Mάριν Άντενεϊ, πρόεδρος του Friends of Highgate Cemetery Trust, δήλωσε: «Θα συνεργαστούμε με την τοπική κοινότητα, εθελοντές νεκροταφείων και εμπειρογνώμονες, έτσι ώστε τα δέντρα, τα μονοπάτια, τα μνημεία και τα κτίρια να φροντίζονται καλύτερα, το νεκροταφείο θα να συνεχίσει να λειτουργεί ως ενεργός νεκροταφείο και η επίσκεψη θα είναι ευκολότερη και πιο ικανοποιητική.

«Αυτό είναι σημαντικό γιατί το Highgate εξακολουθεί να λειτουργεί ως νεκροταφείο με πάνω από 170.000 ανθρώπους θαμμένους εδώ και σε πιο συνηθισμένες στιγμές καλωσορίζει περισσότερους από 100.000 επισκέπτες ετησίως από όλο τον κόσμο.

«Έχοντας σώσει το νεκροταφείο από την εγκατάλειψη στη δεκαετία του 1970 και εξασφάλισε τα μεγάλα μνημεία, το Friends of Highgate Cemetery Trust εξετάζει τώρα πώς μπορεί να διατηρηθεί και να βελτιωθεί αυτός ο παγκοσμίου φήμης τόπος ανάπαυσης τόσων πολλών διακεκριμένων ανθρώπων».

Δύο αρχιτεκτονικές ομάδες

Οι αρχιτέκτονες και οι αρχιτέκτονες τοπίου καλούνται να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς. Οι πρώτοι θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα γενικό σχέδιο τοπίου που θα καθοδηγήσει την ανάπτυξη του νεκροταφείου τα επόμενα 25 χρόνια, και θα περιλαμβάνει στρατηγικές για τη διατήρηση και την ενίσχυση των ιδιοτήτων του.

Οι δεύτεροι θα πρέπει να σχηματίσουν μια διεπιστημονική ομάδα και να σκεφτεί πώς να διατηρήσει ιστορικές δομές και να βελτιώσει τις εγκαταστάσεις στο νεκροταφείο για τους επισκέπτες και το προσωπικό.

Η Τζέιν Φίντλεϊ, πρόεδρος του Landscape Institute, δήλωσε: «Ως θεματοφύλακες ενός τόσο σημαντικού τοπίου, ξεκινώντας αυτούς τους διαγωνισμούς, το Friends of Highgate Cemetery Trust έκανε το σημαντικό βήμα για να διασφαλίσει ότι θα είναι κατάλληλο για τον 21ο αιώνα.

«Αυτό δεν είναι βραχυπρόθεσμο εγχείρημα, αλλά είναι σημαντικό. Το γενικό σχέδιο τοπίου θα καθοδηγήσει την ανάπτυξη του νεκροταφείου για τα επόμενα 25 χρόνια, οπότε είναι σημαντικό να προσελκύσουμε τα καλύτερα ταλέντα στον σχεδιασμό και την αρχιτεκτονική τοπίου για αυτό το παγκοσμίου φήμης νεκροταφείο».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από τον Independent.

Αφήστε μια απάντηση