Μάχη για τα αυτονόητα στη Γεροσκήπου

Του Κώστα Νάνου

Υπό τι περιστάσεις η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γεροσκήπου σχετικά με την αίτηση της Αρχιεπισκοπής να ανεγείρει ξενοδοχείο στα τεμάχια όπου εντοπίστηκαν αρχαιολογικά ευρήματα είναι πολύ ικανοποιητική. Θα ήταν πολύ καλύτερη βέβαια και πιο ξεκάθαρη η απόφαση αν από την πρώτη στιγμή που έφθασε ενώπιον του η αίτηση προέβαλλε την παλαιότερη θέση του Δημοτικού Συμβουλίου για απόρριψη οποιασδήποτε ανάπτυξης στην περιοχή και ανταλλαγή του τεμαχίου της Αρχιεπισκοπής με χαλίτικη γη.
Υπό τις περιστάσεις όμως η κατάληξη του Δημοτικού Συμβουλίου είναι ικανοποιητική διότι στην ουσία τάσσεται κατά της ανάπτυξης στο τεμάχιο που εντοπίστηκαν οι αρχαιότητες. Επίσης χαρακτηρίζει ως ενιαίο και αναπόσπαστο τμήμα τα αρχαιολογικά ευρήματα που εντοπίστηκαν στην βόρεια πλευρά του τεμαχίου. Αυτό το σημείο ήταν κρίσιμης σημασίας. Δεν ήταν τυχαίο που το Τμήμα Αρχαιοτήτων χαρακτήριζε αυτά τα ευρήματα αποσπασματικά.
Ο λόγος ήταν για να δικαιολογήσει την στάση του και να επιτρέψει στους μελετητές του έργου να εντάξουν τα ευρήματα στην κύρια όψη του ξενοδοχείου ή να καταχωθούν. Επιπρόσθετα η θέση του Δημοτικού Συμβουλίου για συνέχιση, επέκταση και ολοκλήρωση των ανασκαφών είναι πολύ σημαντική, διότι με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να γίνει ουσιαστική αξιολόγηση των ευρημάτων.
Πολύ θετική είναι επίσης η πρόταση για εμπλοκή του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και η πρόταση για ενημέρωση της UNESCO. Όλα αυτά θα έπρεπε να ήταν αυτονόητα από την πρώτη στιγμή πρωτίστως από το Τμήμα Αρχαιοτήτων και στη συνέχεια βέβαια από το Δημοτικό Συμβούλιο. Η στάση του Τμήματος Αρχαιοτήτων σχετικά με την περίπτωση της Ιεροκηπίας είναι σκανδαλώδης, διότι επιχείρησε να μειώσει με κάθε τρόπο την αξία και σημασία των αρχαιολογικών ευρημάτων προκειμένου να διευκολύνει τα επιχειρηματικά σχέδια της Αρχιεπισκοπής και την ανέγερση του ξενοδοχείου. Είναι θλιβερό το γεγονός ότι αυτή η στάση του Τμήματος Αρχαιοτήτων, βρήκε υποστηρικτές και παράγοντες του Δήμου Γεροσκήπου. Ευτυχώς, έστω και την υστάτη υπό το βάρος και των πιέσεων που ασκήθηκαν από την τοπική κοινωνία και φοβούμενοι την κατακραυγή, δεν επέμειναν στις θέσεις τους και στήριξαν την πρόταση που κατέθεσε η Δημοτική Ομάδα του ΔΗΚΟ. Η μάχη όμως για την διάσωση της Ιεροκηπίας δεν κρίθηκε. Το Δημοτικό Συμβούλιο αν θέλει να είναι συνεπές με την απόφαση που έλαβε, οφείλει να καθορίσει συγκεκριμένο πλάνο δράσης ώστε η απόφαση του να γίνει σεβαστή από την πολιτεία.
Οφείλει δηλαδή να διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να εκδώσει οικοδομική άδεια για ανέγερση ξενοδοχείου και ότι θα λάβει νομικά μέτρα για να προστατεύσει τον αρχαιολογικό χώρο. Μόνον επιδεικνύοντας αυτή την αποφασιστικότητα θα έχει πιθανότητες η απόφαση να γίνει σεβαστή από την πολιτεία και θα οδηγήσει την Αρχιεπισκοπή σε δεύτερες σκέψεις.

Αφήστε μια απάντηση