Νέο πακέτο οικονομικής στήριξης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους στη Βρετανία

Το Πρόγραμμα Υποστήριξης Θέσεων Εργασίας (JSS) το οποίο τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Νοεμβρίου γίνεται πιο γενναιόδωρο σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό για τους εργοδότες που συνεχίζουν να λειτουργούν την επιχείρησή τους αλλά με μειωμένα ωράρια.

Πλέον οι εργοδότες θα πρέπει να καταβάλλουν μόνο το 5% του μισθού την υπαλλήλων τους για τις ώρες εργασίας που χάνονται λόγω μείωσης του ωραρίου λειτουργίας ως αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων. Η κυβέρνηση θα καταβάλλει το 62% του μισθού που αναλογεί στις χαμένες ώρες εργασίας. Το υπόλοιπο 1/3 του μισθού επί των χαμένων ωρών εργασίας θα χάνεται για τον εργαζόμενο, όπως προβλεπόταν εξ αρχής.

Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε καταβολή από τον εργοδότη του 33% του μισθού που αναλογεί στις χαμένες ώρες εργασίας. Επίσης, η κυβέρνηση θα πληρώνει πλέον έως και 1.541 λίρες το μήνα ανά εργαζόμενο, πόσο υπερδιπλάσιο των 698 λιρών που προβλεπόταν αρχικά.

Επιπλέον, για να δικαιούται ένας εργαζόμενος την πληρωμή αυτή θα αρκεί να δουλεύει μία ημέρα την εβδομάδα, αντί για το 33% την συνηθισμένων ωρών εργασίας που προβλεπόταν στον αρχικό σχεδιασμό.

Με βάση τις αρχικές εκτιμήσεις οικονομολόγων, η τροποποίηση αυτή στο πώς θα λειτουργεί το πρόγραμμα JSS καθιστά πλέον πιο συμφέρον για έναν εργοδότη να κρατήσει δύο υπαλλήλους του με μειωμένο ωράριο εργασίας παρά να απολύσει τον έναν και να κρατήσει τον άλλον με πλήρη ωράριο και μισθό.

Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου ισχύει το πρώτο Πρόγραμμα Διατήρησης Θέσεων Εργασίας που εφαρμόζεται από την άνοιξη και το οποίο προβλέπει πληρωμή από την κυβέρνηση του 80% του μισθού περίπου 9,5 εκατομμυρίων ιδιωτικών υπαλλήλων.

Η λήξη αυτού του προγράμματος στα τέλη του μήνα έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία για απότομη αύξηση της ανεργίας, κάτι που οδήγησε τον κ. Σούνακ στον καταρτισμό ενός διάδοχου χρηματοδοτικού σχήματος.

Ο Υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε επίσης το διπλασιασμό του τρίτου έκτακτου κονδυλίου στήριξης για τους αυτοαπασχολούμενους από το 20% σε 40% του μέσου μηνιαίου κέρδους για την περίοδο Νοεμβρίου 2020-Απριλίου 2021, με το ανώτατο ποσό αντιστοίχως να διπλασιάζεται από 1.875 σε 3.750 λίρες.

Ο κ. Σούνακ, τέλος, ανακοίνωσε πρόσθετο κονδύλι έως και 2.100 λιρών το μήνα για κάθε επιχείρηση στους τομείς εστίασης, φιλοξενίας και αναψυχής που πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα στις περιοχές της δεύτερης βαθμίδας «υψηλού ρίσκου», όπως το Λονδίνο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Αφήστε μια απάντηση