Υποσχέσεις από Νουρή και Καδή

Διαβεβαιώσεις ότι θα ικανοποιηθούν τα αιτήματα των κοινοτήτων του Ακάμα

Οι Υπουργοί Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας καδής και Εσωτερικών Νίκος Νουρής, έδωσαν διαβεβαιώσεις ότι το 90% των αιτημάτων που υποβλήθηκαν από τις κοινότητες του Ακάμα θα ικανοποιηθούν από το Πολεοδομικό Συμβούλιο…
Για την Άνοιξη του 2021 παραπέμπεται πλέον η ολοκλήρωση του Τοπικού Σχεδίου που εκπονείται για τις κοινότητες του Ακάμα. Οι Υπουργοί Εσωτερικών Νίκος Νουρής και Κώστας Καδής σε περιοδεία και συναντήσεις που είχαν την περασμένη Παρακευή με τις επηρεαζόμενες κοινότητες ανακοίνωσαν πως το πολυπόθητο Τοπικό Σχέδιο θα δημοσιευτεί πριν από τις ερχόμενες Βουλευτικές Εκλογές και συγκεκριμένα όρισαν την Άνοιξη του 2021.
Διαβεβαίωσαν επίσης ότι το Τοπικό Σχέδιο θα περιλαμβάνει σημαντικές πρόνοιες για την ανάπτυξη των κοινοτήτων.
Μάλιστα στην περίπτωση του Νέου Χωρίου όπως αναφέρθηκε ικανοποιούνται τα αιτήματα της κοινότητας σε ποσοστό 90%. Γεύση από τις πρόνοιες του Τοπικού Σχεδίου είχε προγραμματιστεί ότι θα έπαιρναν οι κοινότητες όταν το Πολεοδομικό Συμβούλιο θα παρουσίαζε τις προτάσεις του.
Θα ακολουθήσει η εξέταση των προτάσεων από το Τμήμα Περιβάλλοντος και στην συνέχεια το Πολεοδομικό Συμβούλιο δια του Υπουργού Εσωτερικών θα οδηγήσει το Τοπικό Σχέδιο στο Υπουργικό Συμβούλιο. Με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα οι δύο Υπουργοί εκτίμησαν ότι το Τοπικό Σχέδιο θα ανακοινωθεί την Άνοιξη του 2021.
Σε δηλώσεις μετά την σύσκεψη στο Νέο Χωρίο ο κ. Νουρής τόνισε πως «ξεκάθαρη βούληση της κυβέρνησης είναι ότι αφού έχουν μελετήσει στο σύνολο την ανάπτυξη που μπορεί να υπάρξει στην συγκεκριμένη περιοχή το Πολεοδομικό Συμβούλιο έχει προχωρήσει σε μια συγκεκριμένη εκπόνηση μιας πολιτικής η οποία, όπως είπε, θεωρούν ότι θα είναι προς όφελος των κοινοτήτων , προς όφελος του κόσμου».
Εξάλλου σε δηλώσεις του ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής ανέφερε πως η παρουσία όλων των στελεχών και των υπηρεσιών που εμπλέκονται στο Τοπικό Σχέδιο και στο Σχέδιο Αειφόρου Ανάπτυξης για Εθνικό Δασικό Πάρκο του Ακάμα καταδεικνύει ότι, ένα τεράστιο επιτελείο εργάζεται στα θέματα του Ακάμα. Αυτή την στιγμή είπε ο κ. Καδής “ δεν υπάρχει επιστροφή”, σημειώνοντας πως αυτή την στιγμή και για το Τοπικό Σχέδιο πήραν μια πορεία η οποία οδηγεί την άνοιξη του 2021 στην δημοσίευση του Σχεδίου ενώ το Σχέδιο για το Πάρκο του Ακάμα αναμένεται να λειτουργήσει, μέχρι το τέλος του 2022.

Φοντάνα Αμορόζα

Ερωτηθείς για το σημείο του δασικού δρόμου στον Ακάμα στο οποίο σημειώθηκαν τροχαία ατυχήματα, ο κ. Καδής είπε πως ο συγκεκριμένος δρόμος έχει βελτιωθεί το 2018 και ότι έχει συντηρηθεί από άκρη σε άκρη την φετινή χρονιά. Είναι είπε χαρακτηριστικό, ότι πριν από δύο χρόνια, αυτοκίνητα και με κίνηση στους τέσσερις τροχούς δυσκολεύονταν να διέλθουν από την περιοχή ενώ τώρα ένα σαλούν αυτοκίνητο μπορεί να φτάσει στην Φοντάνα Αμορόζα χωρίς δυσκολίες. Επεσήμανε επίσης, πως έχει γίνει σήμανση στην περιοχή , προσθέτοντας πως μεγαλύτερες παρεμβάσεις με βάση τη νομοθεσία και με βάση ευρωπαϊκές οδηγίες, σε αυτή την ιδιαίτερα περιβαλλοντική περιοχή θα πρέπει να γίνουν στην βάση συγκεκριμένων μελετών.

Αφήστε μια απάντηση