Πολλαπλασιάστηκαν τα ερωτηματικά στην Γεροσκήπου

Άννα Μαραγκού: Ντροπή να διακοσμούν τα αρχαία το ξενοδοχείο…

Πολλαπλασιάστηκαν τα ερωτηματικά και οι ανησυχίες μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Γεροσκήπου μετά την ενημέρωση τους από την διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων για τα αρχαιολογικά ευρήματα στα παραλιακά τεμάχια της Αρχιεπισκοπής, όπου κατατέθηκε αίτηση για ανέγερση ξενοδοχείου.
Όχι μόνον θα είναι περικυκλωμένη η Ιεροκηπία από το ξενοδοχείο το οποίο θα κτιστεί σε απόσταση 10 μέτρων από το περίφημο ιερό, αλλά μέρος των ευρημάτων θα είναι εντός του χώρου ανάπτυξης της μονάδας. Τα ευρήματα αυτά είναι η εντυπωσιακή δεξαμενή, το υδραγωγείο και οι πήλινοι αγωγοί ύδρευσης οι οποίοι σώζονται. Πέραν αυτών με βάση τα σχέδια που παρουσίασαν οι μελετητές του έργου και υποβλήθηκαν στην Πολεοδομία, προβλέπουν την χωροθέτηση κοινόχρηστων χώρων όπως πισίνες εντός της ζώνης προστασία της παραλίας.
Η ενημέρωση από την διευθύντρια του του Τμήματος Αρχαιοτήτων ενίσχυσε τις ανησυχίες των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου για τις επιπτώσεις που θα έχει στον αρχαιολογικό χώρο η ανέγερση ξενοδοχείου.
Σε ερωτήσεις των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και σε δηλώσεις της η κ. Ιερωνυμίδου απέφυγε να απαντήσει αν τα ευρήματα παραπέμπουν στην αρχαία Ιεροκηπία λέγοντας πως δεν μπορεί να πει κάτι τέτοιο διότι δεν βρέθηκε κάποια επιγραφή. Ωστόσο, πρόσθεσε, οι αρχαιότητες είναι πολύ σημαντικές και μοναδικές γι’ αυτό πρέπει να προστατευτούν και να αναδειχθούν. Υποστήριξε επίσης ότι η ανέγερση ξενοδοχείου δεν επηρεάζει τον κύριο όγκο των αρχαίων κτιρίων επαναλαμβάνοντας πως το υδραγωγείο, η δεξαμενή και η υδραγωγοί που θα βρίσκονται εντός του χώρου ανάπτυξης θα αναδειχθούν και δεν θα καταστραφούν. Στην διάρκεια ξενάγησης του Δημοτικού Συμβουλίου στον αρχαιολογικό χώρο ενημερώθηκαν και από τους μελετητές της ανέγερσης του ξενοδοχείου για τα σχέδια των κτιρίων και των κοινόχρηστων χώρων. Μετά την επιτόπου επίσκεψη η κ. Ιερωνυμίδου και οι μελετητές μετέβηκαν στο Δημοτικό Μέγαρο όπου επιχείρησαν να απαντήσουν σε δεκάδες ερωτήματα μελών του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ερωτήματα

Ενδεικτικό στοιχείο της ενίσχυσης των ανησυχιών είναι η ανάρτηση του πολιτιστικού λειτουργού του Δήμου Νίκου Παλιού ο οποίος σημειώνει ότι το 2014, όταν ακόμα τα ευρήματα από την ανασκαφική έρευνα στο τεμάχιο της Αρχιεπισκοπής ήταν πενιχρά, ο χώρος κηρύχθηκε αρχαίο μνημείο β’ πίνακα. Τρία χρόνια μετά, με επίκληση του συντάγματος από την Αρχιεπισκοπή, ακολούθησε ο αποχαρακτηρισμός του μνημείου, επειδή το Τμήμα Αρχαιοτήτων δεν εξασφάλισε προηγουμένως τη συναίνεση της Εκκλησίας. Διερωτάται γιατί δεν ξεκίνησε εκ νέου, ως όφειλε, τη διαδικασία κήρυξης του σε αρχαίο μνημείο, εφαρμόζοντας τη σχετική πρόνοια του Συντάγματος; Ο κ. Παλιός σημειώνει μεταξύ άλλων την επιστολή της κ. Ιερωνυμίδου προς το Δημοτικό Συμβούλιο το 2019 στο οποίο αναφέρει «μεγάλο συγκρότημα Ιερού της Ελληνιστικής εποχής, με δεξαμενές και υδραυλικές εγκαταστάσεις που υποδεικνύουν την ύπαρξη άλσους και κήπων σε σχέση με τις λατρείες στον χώρο». Τα ευρήματα, προσθέτει ο πολιτιστικός λειτουργός του Δήμου σε συνάρτηση με τις γνωστές γραπτές πηγές (Στράβωνας, Πλίνιος Πρεσβύτερος κ.ά.), «βοούν», αλλά το Τμήμα Αρχαιοτήτων, περιμένει να βρει ανάμεσα στα ερείπια την επιγραφή «Ιεροκηπία» για να βεβαιωθεί Μετά από 6 περίπου χρόνια έρευνας, έστω αποσπασματικής, το Τμήμα Αρχαιοτήτων προσθέτει αποφεύγει να συνδέσει τα αρχαιολογικά κατάλοιπα με την αρχαία Ιεροκηπία.

Ντροπή

Η ιστορικός και αρχαιολόγος Άννα Μαραγκού χαρακτήρισε ντροπή για τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου μας την διακόσμηση του ξενοδοχείου που επιδιώκει να ανεγείρει η Αρχιεπισκοπή στην Γεροσκήπου με τα αρχαιολογικά ευρήματα της Ιεροκηπίας. Μιλώντας στο Radio Cosmos η κ. Μαραγκού χαρακτήρισε αδιανόητη την στάση του Τμήματος Αρχαιοτήτων την οποία απέδωσε σε πιέσεις που ασκούνται. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων όπως είπε θα έπρεπε να παραμείνει στην θέση του για την ολοκλήρωση των ανασκαφών και την ανάδειξη των αρχαιοτήτων. Δεν υπάρχει αμφιβολία πρόσθεσε ότι τα αρχαιολογικά ευρήματα είναι τμήμα της Ιεροκηπίας, των τελετών για την Αφροδίτη και την Παλαίπαφο.

Φακοντής – Παπαχριστοδούλου

Την απαλλοτρίωση του παραλιακού τεμαχίου όπου εντοπίστηκαν οι σημαντικές αρχαιότητες, ώστε να προστατευτούν και να αναδειχθούν επεσήμαναν οι δημοτικοί Σύμβουλοι στον Δήμο Γεροσκήπου Ανδρέας Παπαχριστοδούλου και Βαλεντίνος Φακοντής.
Ο Δ/Σ του ΔΗΚΟ Ανδρέας Παπαχριστοδούλου μιλώντας στο Radio Cosmos, ανέφερε ότι πρώτο μέλημα θα πρέπει να είναι η αποξένωση του τεμαχίου από τον ιδιοκτήτη, όπου εντοπίστηκαν αρχαιότητες . Πρέπει τόνισε να ολοκληρωθεί η ανασκαφή ώστε να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τις αρχαιότητες, να αναδείχνουν και να προβληθούν ώστε να γίνουν πόλος έλξης για ντόπιους και ξένους επισκέπτες .
Ο Δ/Σ του ΑΚΕΛ Βαλεντίνος Φακοντής από την πλευρά του, τόνισε την σημασία των αρχαιοτήτων που έχουν εντοπιστεί, σημειώνοντας ότι πρέπει να συνεχιστούν να ολοκληρωθούν οι ανασκαφές να διαφυλαχθούν και να αναδειχθούν και να είναι ελεύθερες για όλους τους επισκέπτες της Γεροσκήπου.
Δεν πρέπει ανέφερε χαρακτηριστικά να γίνουν η πίσω αυλή, είτε η διακόσμηση του ξενοδοχείου.

Τρακκίδης

Τραγελαφική χαρακτήρισε την επιστολή του Τμήματος Αρχαιοτήτων προς τον Δήμο Γεροσκήπου ο Δημοτικός Σύμβουλος Αντώνης Τρακίδης. Είναι πρωτοφανές και παράδοξο πρόσθεσε το Τμήμα Αρχαιοτήτων να επιχειρεί να υποβαθμίσει και να υποτιμήσει την σημασία των αρχαιολογικών ευρημάτων προκειμένου να δικαιολογήσει την θετική του στάση στην ανέγερση του ξενοδοχείου. Αναφερόμενος στην αυριανή συνάντηση με το Τμήμα Αρχαιοτήτων και τους μελετητές ο κ. Τρακίδης ανέφερε ότι οι ίδιοι γνωρίζουν σπιθαμή προς σπιθαμή την περιοχή και το ζητούμενο πρόσθεσε δεν είναι που θα χωροθετηθεί το ξενοδοχείο για να μην επηρεάζει τις αρχαιότητες αλλά να ολοκληρωθούν οι ανασκαφές να αξιολογηθούν τα ευρήματα και να αναδειχθούν. Ο κ. Τρακίδης χαρακτήρισε επιβεβλημένη την παρουσία στην αυριανή επίσκεψη της κ. Ιερωνυμίδου την παρουσία και του Πολιτιστικού Λειτουργού του Δήμου ο οποίος ενδεχομένως όπως είπε δεν είχε κληθεί σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αφήστε μια απάντηση