Μας σκανδαλίζει…

Του Γιώργου Σαξατέ

Όταν ακούς τη διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων και άμεσους συνεργάτες της στο Τμήμα να λειτουργούν και να συμπεριφέρονται ως δικηγόροι αυτών που κάθε άλλο παρά επιθυμούν την προστασία των αρχαιοτήτων, τότε σίγουρα κάτι πάει χι όπως λένε και οι νέοι μας.
Προς θεού αυτοί πληρώνονται για να προστατεύουν και να αναδεικνύουν τις αρχαιότητες και όχι να τις «καταχώνουν» (αυτή η λέξη χρησιμοποιείται) για το θάψιμο τους κάτω από πολυώροφα ξενοδοχεία ή πύργους!!!
Προσωπικά ήμουν παρόν και άκουσα κάθε λέξη της διευθύντριας προς τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Γεορσκήπου και ομολογώ ότι η αγωνία της για να τους πείσει ότι με την ανέγερση πύργων και ξενοδοχείου στο τεμάχιο της αρχιεπισκοπής στη Γεροσκήπου θα είναι υπέρ της ανάδειξης των αρχαιοτήτων, ήτα μεγαλύτερη και από αυτή των ίδιων των μελετητών του προτεινόμενου έργου!!!
Δεν έμειναν επιχειρήματα που να μην προβάλει η κ. Ιερωνυμίδου ώστε να πείσει τους ακροατές της ότι οι σημαντικότατες αρχαιότητες που ανακαλύφθηκαν και ανακαλύπτονται ακόμα στο συγκεκριμένο τεμάχιο δεν κινδυνεύουν.
Η απορία που γεννήθηκε ακούγοντάς την αλλά δυστυχώς δεν είχα το δικαίωμα να της απευθύνω το λόγο.
Μα καλά εσείς ως επιστήμονας αρχαιολόγος, είστε ικανοποιημένη με το γεγονός ότι αντί ένα αρχαιολογικός χώρος να μείνει ελεύθερος για μελέτη από τους αρχαιολόγους για όσο τουλάχιστον χρειαστεί και προτιμάται να αρχίσει οι εκσκαφές και η ανέγερση τερατωδών κτιρίων και να στην πορεία ανακαλυφθούν και άλλες αρχαιότητες βλέπουμε και κάνουμε;
Πώς είναι δυνατόν η επικεφαλής του τμήματος που είναι υπεύθυνο για την προστασία, μελέτη και ανάδειξη της αρχαιολογικής μας κληρονομιάς να βρίσκεται απέναντι από αυτούς που υποστηρίζουν το ίδιο;
Ε λοιπόν, ή στραβός είν’ ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε….
Μήπως λοιπόν υπάρχει κάτι άλλο; Κάτι που δεν μας λέτε; Κάτι που δεν εξαρτάται από εσάς;
Γιατί από εσάς κάθε λογικός πολίτης περιμένει το αυτονόητο. Να κάνετε αυτό για το οποίο σας πληρώνουμε.
Και εσείς κυρία μου στην συγκεκριμένη περίπτωση όχι μόνο δεν το κάνετε αλλά πράττεται μέχρι στιγμής το αντίθετο…

Αφήστε μια απάντηση