Οδοιπορικό στους Εγκλωβισμένους

Παρουσίαση βιβλίου του Δρ Ιωσήφ Μουτήρη

Οι Εκδόσεις Αρμίδα, ο Δήμαρχος Πάφου κ. Φαίδωνας Φαίδωνος και ο συγγραφέας Δρ. Ιωσήφ Μουτήρης, σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου “Οδοιπορικό στους Εγκλωβισμένους” την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου στην “Αίθουσα Αττικόν” στις 19.00.
Την εκδήλωση θα χαιρετήσει ο Δήμαρχος Πάφου κ. Φαίδωνας Φαίδωνος ενώ για το βι-βλίο θα μιλήσει η φιλόλογος κ. Ελίζα Χριστοφόρου, επιμελήτρια του έργου. Θα ακολου-θήσει σύντομη αντιφώνηση από τον συγγραφέα.
Ένα απρόσμενο τηλεφώνημα, μια συνάντηση στο γραφείο του υπουργού, μια ανέλπιστη πρόταση: Ιατρική παρακολούθηση των εγκλωβισμένων του Κορμακίτη. Οκτώβριος 1994, είκοσι χρόνια μετά, για πρώτη φορά το πέρασμα στην άλλη πλευρά.
Η γνώριμη διαδρομή, οι άγνωστες συνθήκες, το ξύπνημα της μνήμης, οι πρωτόγνωρες εμπειρίες, οι σχέσεις και οι δεσμοί με τους ασθενείς και τους συμπαραστάτες. Η στάση του καθεστώτος απέναντι σε ένα ανθρωπιστικό ζήτημα. Τα εμπόδια που έπρεπε να υπερ-πηδηθούν, ύστερα η σύλληψη από τις κατοχικές αρχές, η απαγόρευση εισόδου. Κι ύστερα το δίλημμα, το ρίσκο, η απόφαση που έπρεπε να παρθεί με κίνδυνο ακόμα και της ζωής του: Κατάθεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το χτες, το σήμε-ρα.

Η κοινή μοίρα της προσφυγιάς, τα δεινά του πολέμου…

Ο γιατρός Ιωσήφ Μουτήρης συνοδεύει βήμα προς βήμα τον αναγνώστη σε ένα οδοιπορι-κό στην άλλη πλευρά, πολύ πριν τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων. Εκεί, στους εγκλωβι-σμένους ασθενείς του Κορμακίτη, του Ασωμάτου, της Καρπάσιας, στους συμπατριώτες μας που επέλεξαν να φυλάνε Θερμοπύλες… Μοιράζεται την εμπειρία, τη δοκιμασία, την εναγώνια προσπάθεια για θεραπεία και διάσωση των ασθενών. Καταγράφει με λεπτομέ-ρεια τις συνθήκες που επικρατούσαν και επικρατούν στα κατεχόμενα, αλλά και τη συγκί-νησή του από τους ανθρώπους που σημάδεψαν τη μνήμη, τη ζωή του και την επαγγελμα-τική του πορεία.
Μια πολύτιμη καταγραφή που αξίζει να διαβαστεί.
Η έκδοση διανθίζεται από ασπρόμαυρες φωτογραφίες.
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δημάρχου Πάφου Προεδρίας, κ. Φαίδωνα Φαίδω-νος.
Θα τηρηθούν οι κανονισμοί του Υπ.Υγείας αναφορικά με τον Covid-19.
Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Για κρατήσεις 99307643, 22358028.
Στο τέλος της εκδήλωσης ο συγγραφέας θα υπογράψει βιβλία αλλά δεν θα ακολουθήσει δεξίωση.

Αφήστε μια απάντηση