Τοπικό Σχέδιο Πέγειας

Σωρηδόν εισηγήσεις και αιτήματα για επέκταση της τουριστικής ζώνης …
Μετά τις Θαλασσινές Σπηλιές σειρά έχουν η Τοξεύτρα, το Αγιοβούνι και ο κόλπος των Κοραλλίων καταγγέλλουν οι Οικολόγοι….

Ολοκληρώθηκε την Τετάρτη η δεύτερη διαδικασία διαβούλευσης για την εκπόνηση του Τοπικού Σχεδίου Πέγειας. Συνολικά κατατέθηκαν πέραν των 650 εισηγήσεων από ενδιαφερόμενους και ιδιοκτήτες.
Οι βασικότερες εισηγήσεις σύμφωνα με τον Δήμαρχο Πέγειας Μαρίνο Λάμπρου, αφορούν την επέκταση της ζώνης παραθεριστικής κατοικίας η οποία δεν άλλαξε τα τελευταία 15 χρόνια και αύξηση του συντελεστή δόμησης των εμπορικών αξόνων της λεωφόρου Μιχαλάκη Κυπριανού και την λεωφόρο Αγίου Γεωργίου.
Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Μαρίνος Λάμπρου μέχρι τώρα η Πέγεια είναι ο μοναδικός Δήμος χωρίς τοπικό σχέδιο και λειτουργούσε με δήλωση πολιτικής. Τώρα πρόσθεσε, θα αρχίσουν οι διαβουλεύσεις με το Πολεοδομικό Συμβούλιο και την Πολεοδομία με την ελπίδα σε ένα περίπου χρόνο να είναι έτοιμο το τοπικό σχέδιο.
Η διαδικασία εκπόνησης του Τοπικού Σχεδίου Πέγειας, προωθείται στο πλαίσιο του προγράμματος της Κυβέρνησης για σταδιακή κάλυψη όλων των περιοχών της Υπαίθρου με Τοπικά Σχέδια και κατάργηση της Δήλωσης Πολιτικής.
Ως προς την επιβεβλημένη, με σχετικές Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, αναγκαιότητα Διαχείρισης της Χερσονήσου Ακάμα, τμήμα της οποίας εμπίπτει εντός της διοικητικής περιοχής του Δήμου Πέγειας, δεδομένων των διαφορετικών χαρακτηριστικών, αναγκών αλλά και προοπτικών που παρουσιάζει ο Δήμος, με τις υπόλοιπες Κοινότητες της Χερσονήσου του Ακάμα, κρίθηκε σκόπιμη η εκπόνηση δύο ξεχωριστών Τοπικών Σχεδίων.
Νοείται ωστόσο ότι, οι πρόνοιες των δύο Τοπικών Σχεδίων, στην έκταση που αφορούν θέματα προστασίας, διαχείρισης και ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος, θα βρίσκονται σε αρμονία και συνάφεια.
Εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Πέγειας, εφαρμόζονται σήμερα, οι πρόνοιες του Τοπικού Σχεδίου Πάφου, σε σχέση με την περιοχή του Κόλπου Κοραλλίων, και οι πρόνοιες της Δήλωσης Πολιτικής, σε σχέση με την υπόλοιπη περιοχή του Δήμου.
H ρύθμιση αυτή, δεν θεωρείται ικανοποιητική αφού δεν ανταποκρίνεται: Στην αναγκαιότητα για ορθολογιστική ανάπτυξη της περιοχής, κάτω από ένα ενιαίο θεσμικό Σχέδιο Ανάπτυξης καθώς και στις σύγχρονες ανάγκες της αναπτυσσόμενης αυτής περιοχής, που απαιτούν ένα εξειδικευμένο αλλά και λεπτομερέστερο πολεοδομικό προγραμματισμό και σχεδιασμό. Με την εφαρμογή του υπό εκπόνηση Τοπικού Σχεδίου, τόσο οι ισχύουσες πρόνοιες του Τοπικού Σχεδίου Πάφου όσο και της Δήλωσης Πολιτικής, που εφαρμόζονται στην περιοχή, θα πάψουν να ισχύουν. Επιπλέον, οι ρυθμίσεις που έχουν επιβληθεί με τη δημοσίευση του της Λευκής Ζώνης, η οποία είναι καθορισμένη, από το 1989, σε τμήμα της περιοχής του Δήμου Πέγειας (Περιοχή «Τοξεύτρα»), με σκοπό την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, μέχρις ότου να μελετηθεί η περιοχή ως σύνολο και εισαχθεί ένα ενιαίο θεσμικό Σχέδιο Ανάπτυξης, σε όλη την έκταση του Δήμου Πέγειας, θα τερματιστούν.
Περαιτέρω, με την εφαρμογή του Τοπικού Σχεδίου Πέγειας, αναμένεται ότι, διάφορα θέματα όπως, η σχέση της περιοχής με τα μεγάλα αστικά κέντρα (ενίσχυση της σχέσης πόλης‐υπαίθρου), η χωροθέτηση διευκολύνσεων κοινωνικής υποδομής και άλλων υπηρεσιών, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και η διασφάλιση της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης, θα μπορούν να ρυθμιστούν αποτελεσματικά, μέσα από κατάλληλα μέτρα χωροταξικής και πολεοδομικής πολιτικής.
Για την ετοιμασία της παρούσας Έκθεσης, έχουν ληφθεί υπόψη, πέραν από τις γενικότερες και ειδικές αρχές και στόχους της Κυβέρνησης όσον αφορά την ανάπτυξη και τις επιμέρους πτυχές της, μια σειρά από προγραμματικά έγγραφα, τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), όσο και σε εθνικό επίπεδο, τα οποία συνδυάζουν τις στρατηγικές επιλογές των αναπτυξιακών πολιτικών με τη χωρική τους διάσταση.

Παρέμβαση Οικολόγων

Με γραπτή ανακοίνωσή του το Κίνημα Οικολόγων, τοποθετείται για την διαδικασία διαβούλευσης για την εκπόνηση του Τοπικού Σχεδίου Πέγειας, σημειώνοντας ότι εάν γίνουν δεκτά όσα ζητήθηκαν το περιβάλλον της περιοχής θα δεχτεί το τελειωτικό κτύπημα.
Ο Δήμαρχος Πέγειας στην εισαγωγή του κατά τη δημόσια ακρόαση για το τοπικό σχέδιο μίλησε ανοικτά για ασυδοσία και περιβαλλοντικά εγκλήματα που έγιναν από developers. Κατηγόρησε μάλιστα τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για αδράνεια και ανοχή. Δυστυχώς όμως, στη συνέχεια, είδαμε τον μηχανικό του Δήμου να ζητά την αλλαγή ζώνης και αύξηση συντελεστή δόμησης για πολλές περιοχές με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Πολλοί στήριξαν με πάθος την καταστροφική πολιτική της μεμονωμένης κατοικίας. Κατά το διήμερο της Δημόσιας Ακρόασης (08/09 – 09/09) γίναμε μάρτυρες προτάσεων από εταιρείες ανάπτυξης που αν υιοθετηθούν θα δώσουν τη χαριστική βολή στο περιβάλλον και θα αποτελειώσουν ότι έμεινε αλώβητο. Κάποιοι επικαλέστηκαν τις μεγάλες ειδικές αναπτύξεις, ζητώντας να τροποποιηθούν οι ζώνες και αύξηση του συντελεστή δόμησης και ουσιαστικά να καταργηθούν ακόμα και οι περιοχές Natura. Κάποιος επιχειρηματίας μάλιστα, ζήτησε την κατάργηση της ζώνης προστασίας της παραλίας που εμπίπτει το τεμάχιο του για να μπορέσει η εταιρεία του να αναγείρει ξενοδοχειακό συγκρότημα.
Πιο ανησυχητικές όμως ήταν τοποθετήσεις από τους μεγάλους developers για μια σειρά αναπτύξεων που θα βάλουν ταφόπλακα σε ό,τι έχει μείνει όρθιο στην ταλαίπωρη Πέγεια.
Από την Τοξεύτρα μάλλον ξεκινά η άλωση του ΑΚΑΜΑ. Σε μια τραγική παρουσίαση είχαν επιδειχθεί φωτογραφίες από άλλες χώρες με ουρανοξύστες να συνυπάρχουν με παραλίες χελώνων. Ο εισηγητής δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η εταιρεία του θα κάνει τα πάντα για να προστατεύσει τα «χελωνάκια». Αγνόησαν όμως τις εξόφθαλμες διαφορές με το ανάγλυφο και τις ιδιαιτερότητες της Τοξεύτρας. Κάποιοι ονειρεύονται για τετραώροφα στο Αγιοβούνι που εφάπτεται του δάσους της Πυκνής. Επίσης ότι απέμεινε από τον «βιασμό» των Θαλασσινών Σπηλιών (δεν αναφερόμαστε μόνο στις γνωστές πέντε επαύλεις, αλλά στο σύνολο της ακτογραμμής μέχρι τον Άγιο Γεώργιο) ζητούν αλλαγή ζώνης και αύξηση συντελεστή δόμησης. Φυσικά στο «κόλπο» και η παραλία του λαού, στον Κόλπο των Κοραλλίων. Σε αυτό το μπαράζ αιτημάτων από τους developers, αν το Πολεοδομικό Συμβούλιο τα κάνει αποδεκτά, τότε η Πέγεια θα ευτυχήσει να ανταγωνιστεί το Μονακό και την Κυανή Ακτή. Αυτά τα παραδείγματα έδωσαν για το όνειρο τους της Πέγειας του μέλλοντος οι επίδοξοι επενδυτές. Είχαμε και μερικές δεκάδες Πεγειωτών οι οποίοι ζητούσαν αναθεώρηση ζωνών από αγροτικές σε τουριστικές, ή ακόμα και αλλαγές συντελεστή για μικρά τεμάχια. Φυσικά δεν μπορεί να γίνει καμία σύγκριση με τις εξωπραγματικές απαιτήσεις των επιχειρηματιών ανάπτυξης γης. Απαιτήσεις οι οποίες κάποιος θα νόμιζε ότι αφορούσαν παρθένα περιοχή και όχι την Πέγεια που όπως κατάγγειλε ο Δήμαρχος έχει τύχει άγριας εκμετάλλευσης.
Τα πιο πάνω είναι άμεσο συνεπακόλουθο της καθυστέρησης της κύρωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία της Σύμβασης της Βαρκελώνης για την ολοκληρωμένη διαχείριση της παράκτιας ζώνης της Μεσογείου. Από το 1976 που έχει υπογραφεί η Σύμβαση της Βαρκελώνης δεν έχει ακόμη κυρωθεί σε νόμο από την Κυπριακή Δημοκρατία, παρά το γεγονός ότι τη σύμβαση υπέγραψε και η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπερ σημαίνει πως είναι δεσμευτικό για την Κυπριακή Δημοκρατία ως πλήρες μέλος της. Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ζητά την άμεση κύρωση δια νόμου της Συνθήκης της Βαρκελώνης για τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό των ακτών, γεγονός που θα περιορίσει την πίεση για ανάπτυξη πάνω στο κύμα και θα προστατεύσει τους οικισμούς από αναπάντεχες φυσικές καταστροφές.

Αφήστε μια απάντηση