Και στη Βουλή…

Οι βουλευτές Πάφου ενέγραψαν το θέμα της Ιεροκηπείας…
Δ. Γεροσκήπου: Συναντάται με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, αλλά και την Πολεοδομία…
Κόμματα: Αντιδράσεις από κόμματα που μιλούν για συναλλαγή κυβέρνησης – Αρχιεπισκοπής…

Στην Επιτροπή Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων της Βουλής στην οποία πρόεδρος είναι ο συμπολίτης μας βουλευτής του ΔΗΚΟ Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης, θα εγγραφεί το θέμα της αρχαίας Ιεροκηπείας.
Όπως πληροφορούμαστε οι Βουλευτές της Πάφου ήρθαν σε συνεννόηση για εγγραφή του θέματος στην συγκεκριμένη επιτροπή.
Στην συνεδρία κατά την οποία θα συζητηθεί το θέμα, αναμένεται να προσκληθούν τόσο εκπρόσωπος του Τμήματος Αρχαιοτήτων όσο και της Πολεοδομίας και της Υπηρεσίας Περιβάλλοτος ούτως ώστε να διευκρινιστούν όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την προστασία των αρχαιοτήτων.
Η συγκεκριμένη ενέργεια από μέρους τω βουλευτών τα επαρχίας μας προέκυψε, εν μέσω αντιδράσεων αλλά και της ανησυχίας που εκδηλώνονται στην Πάφο κυρίως αλλά και παγκύπρια, για υποτίμηση και «θάψιμο των αρχαιοτήτων αλλά και τις καταγγελίες κομμάτων και οργανώσεων για προϊόν συναλλαγής κυβέρνησης και αρχιεπισκοπής.
Το μεταξύ σύμφωνα με τον δήμαρχο Γεροσκήπου Μιχάλη Παυλίδη, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο ίδιος με την διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων διευθετήθηκε όπως η κ. Ιερωνιμίδου παραστεί στις 28 Σεπτεμβρίου στην ολομέλειας του Δημοτικού Συμβουλίου για ενημέρωση των μελών του, ενώ συνάντηση διευθετήθηκε και με την Πολεοδομία για να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της έναντι του αιτήματος της Αρχιεπισκοπής για έκδοση Πολεοδομικών αδειών στο παραλιακό τεμάχιο στο οποίο εντοπίστηκαν οι αρχαιότητες που παραπέμπουν στην αρχαί ιεροκηπεία.

Αντιδράσεις κομμάτων

Στο μεταξύ, ένα, ένα τα κόμματα τοποθετούνται και εκφράζουν την αντίθεσή τους στον τρόπο με τον οποίο Τμήμα Αρχαιοτήτων και κυβέρνηση αντιμετωπίζουν την αίτηση της εκκλησία για ανέγερση πολυώροφου ξενοδοχείου στο τεμάχιο της αρχιεπισκοπής στο οποίο και εντοπίστηκαν αρχαία που παραπέμπουν στην αρχαία Ιεροκηπεία.

ΑΚΕΛ

Όπως αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ, την ώρα που οι ανασκαφές στη Γεροσκήπου βρίσκονται σε εξέλιξη, η κυβέρνηση συνεχίζει τις διαδικασίες για παραχώρηση στην Αρχιεπισκοπή πολεοδομικής άδειας ανέγερσης ογκώδους ξενοδοχείου, αγνοώντας πλήρως τα μέχρι στιγμής αρχαιολογικά ευρήματα και τις δικές της δεσμεύσεις. Η κυβέρνηση είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τα σχέδια του Αρχιεπισκόπου που στοχεύουν στη συνύπαρξη του ξενοδοχείου και των αρχαιοτήτων, με απώτερο σκοπό οι αρχαιότητες να γίνουν η πίσω αυλή του ξενοδοχείου.
Είναι ξεκάθαρο πλέον, ότι ακολουθείται η τακτική της σαλαμοποίησης. Δηλαδή, σταδιακά μέρος του τεμαχίου αποξενώνεται, δε γίνονται σε αυτό το μέρος ανασκαφές και στη συνέχεια εγκρίνονται οι επιμέρους αναπτύξεις. Η πρόσφατη απόφαση του Τμήματος Αρχαιοτήτων να «εγκρίνει καταρχήν τη χωροθέτηση των κτηρίων», εντάσσεται στο πλαίσιο αυτής της τακτικής, παρά το γεγονός ότι δεν αποκλείει την ύπαρξη αρχαιοτήτων στο τεμάχιο ανέγερσης του ξενοδοχείου. Υπενθυμίζουμε τέλος, ότι έχει ήδη δοθεί άδεια για ανέγερση δύο δωδεκαώροφων κτηρίων.
Είναι σκανδαλώδης η έγκριση πολεοδομικής άδειας πριν την ολοκλήρωση των ανασκαφών, όπως άλλωστε ήταν και η θέση του αρμόδιου Υπουργείου αλλά και του τμήματος αρχαιοτήτων, οι οποίοι τόνιζαν την « επιβαλλόμενη ολοκλήρωση των ανασκαφών σε όλο το τεμάχιο για να μπορέσουν να εκτιμήσουν με ασφάλεια την αξία και το μέγεθος των ευρημάτων».
Το ΑΚΕΛ, απαιτεί από την κυβέρνηση να διευκολύνει την ολοκλήρωση των ερευνών σε όλη την έκταση του τεμαχίου, αλλά και να επαναφέρει την κατάσταση όπως ήταν πριν τον αποχαρακτηρισμό της επίμαχης περιοχής της Γεροσκήπου, το 2017. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι το εν λόγω τεμάχιο εμπίπτει στην κατηγορία Αρχαίων Μνημείων και ως τέτοιο πρέπει να τύχει προστασίας. Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει μέχρι τέλους να αγωνίζεται για την υπεράσπιση του σημαντικότατου αυτού αρχαιολογικού μνημείου, αλλά και ευρύτερα για την υπεράσπιση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου.
Η κυβέρνηση έχει την κύρια ευθύνη για το πολιτιστικό έγκλημα στη Γεροσκήπου καθώς και για την εκχώρηση της διαχείρισης των αρχαιοτήτων της Κύπρου στον αρχιεπίσκοπο.

Αλληλεγγύη

«Εκφράζουμε την αντίθεση μας στη διαφαινόμενη έγκριση ανέγερσης ξενοδοχειακού πύργου σε ένα τεμάχιο που έχουν εντοπισθεί αρχαιολογικά ευρήματα που παραπέμπουν στην Αρχαία Ιεροκηπία. Οι ανασκαφές δεν έχουν τελειώσει ακόμη, και η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου υπέβαλε αίτηση για χορήγηση Πολεοδομικής Άδειας για ανέγερση πολυώροφου ξενοδοχείου». Αυτά ανέφερε σε δηλώσεις της η Γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Κινήματος Αλληλεγγύη, κ. Ειρήνη Ζορπά, για να προσθέσει: «Η συγκατάθεση του Τμήματος Αρχαιοτήτων στο αίτημα της Αρχιεπισκοπής για ανέγερση του συγκεκριμένου υποστατικού δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Ο Δήμος Γεροσκήπου με επιστολή του στο Τμήμα Αρχαιοτήτων τον Ιούλιο του 2019 ζήτησε την συνέχιση των ανασκαφών και την πλήρη αποκάλυψη του μνημείου» τόνισε η Γραμματέας. «Η πιο σοφή επιλογή για μας είναι η ανταλλαγή του συγκεκριμένου τεμαχίου με κρατική γη» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Καταληκτικά, η κ. Ζορπά σημείωσε: «H κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες με τελικό σκοπό την αποτελεσματική προστασία και ανάδειξη των σπουδαίων αυτών αρχαιοτήτων. Για εμάς αποτελεί πολιτιστικό έγκλημα η ανέγερση οποιουδήποτε υποστατικού, σε αρχαιολογικούς χώρους. Οι ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο λατρείας της Θεάς Αφροδίτης πρέπει να ολοκληρωθούν και στο Βόρειο τμήμα του τεμαχίου, και μετά να παρθεί η οποιαδήποτε απόφαση».
Αξίζει αν σημειωθεί ότι με την τοποθέτηση του Τμήματος Αρχαιοτήτων διαφώνησε ήδη τόσο το Κίνημα Οικολόγων, όσο και πλήθος οργανωμένων φορέων και οργανώσεων…

Αφήστε μια απάντηση