Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

Η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων και οι συνέπειες στο Γενικό Σχέδιο Υγείας, από την πανδημία του κορωνοϊού, με ενδεχόμενο την τρίμηνη αναβολή της δεύτερης φάσης μέχρι τον Σεπτέμβριο είναι τα κύρια θέματα του σημερινού Τύπου. Προβάλλονται επίσης η επαναλειτουργία των εξωτερικών ιατρείων, οι εισηγήσεις του ΚΕΒΕ για στήριξη των επιχειρήσεων, η επιστολή Τουρκοκυπρίων εργαζομένων και άλλα.

Η «Αλήθεια» στο κύριο θέμα της με τίτλο «Προς γοργή χαλάρωση» γράφει πως φαίνεται να προκρίνεται τώρα η μείωση του μεσοδιαστήματος από στάδιο σε στάδιο στις 7 μέρες με τον κατάλογο των καταστημάτων και επιχειρήσεων που θα ανοίξουν στις 4 Μαϊου να διευρύνεται. Αλλού αναφέρει ότι η Ευρώπη μπαίνει σταδιακά στη χαλάρωση του lockdown. Γράφει επίσης ότι σε υπόμνημά του προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, το ΚΕΒΕ προβαίνει σε εισηγήσεις και προτάσεις για στήριξη των επιχειρήσεων και διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Ο «Πολίτης» στο κύριο του με θέμα «Βήμα – βήμα έξοδος από την καραντίνα» γράφει ότι σήμερα συνεδριάζει η διυπουργική επιτροπή για να καταλήξει στην εισήγηση της προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με στόχο μέχρι τα τέλη Ιουνίου να λειτουργεί πλήρως η οικονομία στο εσωτερικό. Αλλού αναφέρεται σε ομάδα 1.525 Τουρκοκυπρίων εργαζομένων που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές και ζητούν διευκολύνσεις. Γράφει επίσης ότι τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση προκαλούν κατά κύριο λόγο (50%) προβληματισμό και 30% σύγχυση.

«Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο «Βαριές συνέπειες στο ΓεΣΥ» γράφει, στο κύριο του θέμα, ότι καθοριστική είναι η σημερινή ημέρα για την πορεία υλοποίησης του Γενικού Συστήματος Υγείας, αφού το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας συνέρχεται στις 3:00 το απόγευμα για να αποφασίσει κατά πόσον θα υιοθετήσει την εισήγηση για τρίμηνη αναβολή της έναρξης της δεύτερης φάσης του Συστήματος και μετάθεση της ημερομηνίας της πλήρους εφαρμογής του ΓεΣΥ από την 1η Ιουνίου στην 1η Σεπτεμβρίου 2020. Αναφέρει ότι επιτέλους ανατέλλει ακτίδα ελπίδας αφού η σταθεροποίηση σε μονοψήφιους αριθμούς των νέων περιστατικών κορωνοϊού προμηνύει εξελίξεις και ανακοινώσεις για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων τις επόμενες μέρες. Γράφει επίσης ότι «Πλημμύρισαν» από σκουπίδια αρκάτζια και οικόπεδα.

Η «Χαραυγή» με τίτλο στο κύριο της θέμα «Αντίστροφη μέτρηση για άρση περιορισμών» γράφει ότι ο χαμηλός αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού επιτρέπει τη σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού αλλά και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Γράφει επίσης ότι λειτουργούν από σήμερα τα εξωτερικά ιατρεία ειδικοτήτων. Αλλού αναφέρει ότι προς αναβολή προχωρεί η β’ φάση του ΓεΣΥ για τρεις μήνες. Σήμερα θα συνεδριάσει το ΔΣ του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, έχοντας ενώπιόν του όλα τα στοιχεία, οικονομικά και άλλα.

Αφήστε μια απάντηση