Αυστηρά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Ο πόλεμος κατά του κορωνοϊού κερδίζεται μόνο αν παραμείνουμε στα καταφύγια , είπε απόψε ο ΠτΔ Νίκος Αναστασιάδης, ανακοινώνοντας απαγόρευση κυκλοφορίας, εκτός εξαιρέσεων. Η απαγόρευση τίθεται σε ισχύ από αύριο (24/3) στις έξι το απόγευμα μέχρι και τις 13/4.

Σε διάγγελμα απόψε προς τον λαό ο ΠτΔ ανέφερε ότι παρά τα υφιστάμενα μέτρα και τις θυσίες , μια μειοψηφία επέδειξε συμπεριφορά ανευθυνότητας και απειθαρχίας που εκθέτει σε θανάσιμο κίνδυνο το σύνολο του πληθυσμού.

Δεν διανοούμαι, είπε χαρακτηριστικά, πως μπορεί να οδηγηθούμε στα φαινόμενα που καταγράφονται στην Ιταλία και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, όπου οι γιατροί εξ’ ανάγκης επιλέγουν ποιοι θα ζήσουν ή ποιοι θα αφεθούν να πεθάνουν.

Ο Πρόεδρος είπε πως η Διυπουργική Επιτροπή που συνήλθε σήμερα, αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει τον Υπουργό Υγείας για έκδοση Διατάγματος με τη λήψη των ακόλουθων μέτρων:

Απαγόρευση αχρείαστων μετακινήσεων, από τις 06.00 μ.μ. της 24ης Μαρτίου 2020 μέχρι την 13η Απριλίου, εκτός εάν πρόκειται για:

Μετάβαση από και προς τους χώρους εργασίας.

Μετακινήσεις για προμήθειες αγαθών πρώτης ανάγκης από επιχειρήσεις ή καταστήματα που η λειτουργία τους επιτρέπεται και εφόσον είναι αδύνατη η αποστολή τους.

Επίσκεψη σε ιατρό ή μετάβαση σε φαρμακείο.

Μετάβαση σε τράπεζα εάν είναι αδύνατη η ηλεκτρονική συναλλαγή.

Διακίνηση για παροχή βοήθειας σε συμπολίτες μας που αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν ή σε ομάδες που οφείλουν να αυτοπροστατευθούν ή ευρίσκονται σε αυτοπεριορισμό ή/και σε χώρους υποχρεωτικού περιορισμού (καραντίνα).

Συγγενείς πρώτου και δευτέρου βαθμού που μεταβαίνουν σε τελετές, όπως κηδείες, γάμους και βαφτίσεις, και δεν υπερβαίνουν τον αριθμό των 10 προσώπων.

Μετακινήσεις για σωματική άσκηση ή για τις ανάγκες κατοικίδιου ζώου, εφόσον δεν υπερβαίνουν τα δύο άτομα και περιορίζονται σε γειτνιάζουσες με την κατοικία τους περιοχές.

Θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, όσοι κυκλοφορούν να φέρουν ταυτότητα ή διαβατήριο και πρόσθετο αποδεικτικό στοιχείο για τον σκοπό της διακίνησής τους. Λεπτομέρειες και ο τρόπος ελέγχου θα ανακοινωθούν αύριο.

Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος, από τις 6 το απόγευμα αύριο μέχρι την 13η Απριλίου κλείνουν και οι ακόλουθοι χώροι:

Πάρκα.

Παιδότοποι.

Ανοιχτοί χώροι αθλήσεως.

Δημόσιοι χώροι συναθροίσεων, μεταξύ άλλων, πλατείες, φράγματα, εκδρομικοί χώροι, παραλίες, μαρίνες.

Όλες οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου θα αναστείλουν τις εργασίες τους, πλην των επιχειρήσεων που θα περιλαμβάνονται σε σχετικό Διάταγμα που θα εκδοθεί εντός της ημέρας από τον Υπουργό Υγείας.

Τερματίζονται οι λαϊκές αγορές, παζαράκια και η πλανοδιοπώληση.

Τερματίζονται οι εργασίες σε εργοτάξια, πλην όσων αφορούν έργα δημόσιας ωφελείας, κατόπιν σχετικής άδειας του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

Απαγορεύεται η προσέλευση πολιτών σε χώρους θρησκευτικής λατρείας, όπως εκκλησίες, τεμένη και άλλους χώρους προσευχής.

Απαγόρευση του εθίμου της “λαμπρατζιάς” με άμεση απομάκρυνση της ξυλείας ή άλλων υλικών που έχουν ήδη συγκεντρωθεί προς τον σκοπό αυτό. Την ευθύνη εφαρμογής της απαγόρευσης φέρουν οι τοπικές Αρχές σε συνεργασία με την Αστυνομία.

Ο ΠτΔ τόνισε πως η Πολιτεία θα είναι αμείλικτη για όσους παραβούν ή παρέβησαν τα μέχρι σήμερα εκδοθέντα Διατάγματα και ότι πέραν των όποιων άλλων ποινικών ευθυνών, στους παραβάτες θα επιβάλλεται εξώδικη ποινή ύψους 150 ευρώ.

Επίσης ο Πρόεδρος είπε πως για σκοπούς στήριξης της προσπάθειας πρόληψης και ενίσχυσης του συστήματος υγείας, αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:

Διευρύνεται η διενέργεια μοριακού ελέγχου για την ανίχνευση του κορωνοϊού σε Κλινικά, Βιοιατρικά η Πανεπιστημιακά Εργαστήρια. Λεπτομέρειες θα δοθούν με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας.

Αποφασίστηκε η αξιοποίηση τελειόφοιτων ιατρικών σχολών τετραετούς ή εξαετούς κύκλου που προσφέρονται από τα κυπριακά πανεπιστήμια, ως επίσης τελειόφοιτων νοσηλευτικών σχολών, στο πλαίσιο της πρακτικής τους εξάσκησης.

Προς αποτελεσματικότερη πρόληψη και θεραπεία διευρύνεται ο αριθμός των ιατρείων δημόσιας υγείας σε όλες τις πόλεις.

Ο ΠτΔ ανέφερε πως αναγνωρίζει πως τα πρόσθετα μέτρα θα επηρεάσουν περαιτέρω την καθημερινότητα των πολιτών ενώ για τους γονείς που ανησυχούν για τα παιδιά τους στο εξωτερικό και άλλους συμπολίτες μας, διαβεβαίωσε πως μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα επαναξιολογηθεί η απόφαση για σταδιακό επαναπατρισμό όσων το επιθυμούν, με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες.

Διαβεβαίωσε ακόμη για την αποφασιστικότητα για ουσιαστική στήριξη των χιλιάδων εργαζομένων και εργοδοτών, των μικρομεσαίων και αυτοτελώς εργαζομένων που ζουν με την αγωνία του αύριο.

Είπε ότι εντός των ημερών, με τη βοήθεια και των πολιτικών δυνάμεων, θα εξαγγελθεί δέσμη μέτρων που δεν θα περιορίζεται σε ανακούφιση, αλλά και θα δημιουργεί την προοπτική σύντομης επανόδου στην πριν από την κρίση κατάσταση.

Ο ΠτΔ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του ιδίου και του λαού στους ήρωες που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή, δηλαδή τους επαγγελματίες υγείας και όσους άλλους συνδράμουν τον αγώνα της Πολιτείας ενάντια στους ορατούς κινδύνους από έναν αόρατο, αλλά όχι ανίκητο, εχθρό.

ΠΗΓΗ ΚΥΠΕ

Αφήστε μια απάντηση