Κύκλος επαφών Προέδρου Δημοκρατίας με κόμματα για Κυπριακό και εσωτερική διακυβέρνηση

Νέο κύκλο επαφών με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, εγκαινίασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με συνάντηση που είχε με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, δήλωσε μετά τη συνάντηση, πως αυτή έγινε σε πολύ φιλικό κλίμα και υπήρξε μια θετική και παραγωγική ανταλλαγή απόψεων. “Συζητήθηκαν τα τρέχοντα θέματα, έγινε ενημέρωση για την τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ. Συζητήθηκαν επιμέρους θέματα όπως το ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για το επόμενο εξάμηνο, όπως και θέματα τρέχοντος ενδιαφέροντος, όπως η κατάσταση στο ποδόσφαιρο και άλλα”, ανέφερε.

Σημείωσε ακόμη πως συζητήθηκαν τα θέματα της μεταρρύθμισης και “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντιμετώπισε με πολύ θετικό τρόπο τη θέση του κ. Κυπριανού ότι πρέπει να τυγχάνουν προγενέστερης ενημέρωσης, ούτως ώστε να αποφεύγονται οι οποιεσδήποτε συζητήσεις στη Βουλή”.

Προς αυτή την κατεύθυνση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει σχετικές οδηγίες και επιθυμία της Κυβέρνησης είναι να υπάρχει  η ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων και το κατά δυνατόν συναίνεση στην αντιμετώπιση ιδιαίτερα θεμάτων που αφορούν τη μεταρρύθμιση και που αφορούν το σύνολο του λαού μας, είπε ο Εκπρόσωπος.

Πρόσθεσε πως Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συνεχίσει τις επαφές του με τους αρχηγούς και των άλλων πολιτικών δυνάμεων».

Κείμενο ψηφίσματος για ΟΥΝΦΙΚΥΠ
—————————
Κληθείς να σχολιάσει το κείμενο του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας σήμερα το απόγευμα, ο Εκπρόσωπος απάντησε: «Να περιμένουμε να ψηφιστεί σήμερα το τελικό  κείμενο και θα προβούμε σε δηλώσεις. Όπως είπαμε και χθες ευελπιστούσαμε ότι δεν θα είχαμε αρνητικά στο κείμενο, αλλά να περιμένουμε την ψήφιση από το Συμβούλιο Ασφαλείας και θα γίνουν σχετικές δηλώσεις».

ΑΟΖ
—-
Απαντώντας σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι το ΑΚΕΛ έχει τη θέση ότι η ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν οχυρώθηκε ως θα έπρεπε, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι γνωστές οι διαφορές που υπάρχουν μεταξύ της πολιτικής που υιοθετεί και της θέσης που έχει η Κυβέρνηση και του ΑΚΕΛ. Η θέση μας είναι ότι λήφθηκαν όλα τα αναγκαία μέτρα, έγιναν διμερείς, τριμερείς συμφωνίες, καθορίστηκε νομικά η ΑΟΖ της Κύπρου, υπάρχει η πολιτική θωράκιση εξ ου και οι καταδίκες από την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τα μεγάλα κράτη της ΕΕ, τις γείτονες χώρες. Ως εκ τούτου είναι μια διαφορετική εκτίμηση του όλου θέματος».

«Η θέση της Κυβέρνησης παραμένει ως είχε, σεβαστή η θέση του ΑΚΕΛ, παρά ταύτα στην αξιολόγηση έχουμε διαφορές», ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

Ποδόσφαιρο
———–
Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν εξελίξεις στο ζήτημα του ποδοσφαίρου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συγκαλέσει μια ευρεία σύσκεψη για τις 7 του Φεβράρη, που ήταν προγραμματισμένη από πριν και θα αφορούσε μόνο τις γηπεδικές εγκαταστάσεις σε συσχετισμό με την εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου η οποία, όπως όλοι αναγνωρίζουν, έχει πετύχει και δεν είχαμε οποιοδήποτε επεισόδιο από την ημερομηνία εφαρμογής της».

Πρόσθεσε πως «μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τη δήλωση του Προέδρου στη βράβευση των αθλητών από την ΕΑΚ, αλλά και τα όσα επακολούθησαν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε να τεθεί στην ημερησία διάταξη και το θέμα της κατάστασης που επικρατεί στο κυπριακό ποδόσφαιρο». Ο Εκπρόσωπος επανέλαβε «την αποφασιστικότητα και τη βούληση του Προέδρου να προβούμε σε εκείνα τα αναγκαία μέτρα που η πολιτεία μπορεί να πάρει».

Μετέφερε επίσης την παράκληση του Προέδρου οποιοσδήποτε κατέχει οποιαδήποτε στοιχεία που αφορούν το ποδόσφαιρο να τα καταθέσει στις αρμόδιες Αρχές, επαναβεβαιώνοντας για «την αποφασιστικότητα του Προέδρου και τη βεβαίωσή του να προστατεύσει η πολιτεία στον μέγιστο δυνατόν βαθμό οποιονδήποτε δώσει στοιχεία στις διωκτικές αρχές».

«Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η πολιτεία δεν έχει πολλές δυνατότητες παρέμβασης. Δεν μπορεί η πολιτεία να παρεμβαίνει σε ένα ανεξάρτητο σώμα, όπως είναι η ΚΟΠ. Τούτο δεν είναι αποδεκτό ούτε και από την ΟΥΕΦΑ. Η πολιτεία μπορεί να συνδράμει, και με την αποφασιστικότητα που έχει δηλώσει ο Πρόεδρος ότι θα αντιμετωπίσει το θέμα θα συζητήσουμε με τους αρμόδιους φορείς μέτρα και ενέργειες που πρέπει να ληφθούν», σημείωσε ο Εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς για το θέμα των καταγγελιών του Προέδρου της Ομόνοιας, Σταύρου Παπασταύρου, ο Εκπρόσωπος ανέφερε: «Να αφήσουμε το θέμα του Προέδρου της Ομόνοιας σε ξεχωριστή σελίδα. Εκείνο που πρέπει να πω για το θέμα είναι ότι ο ίδιος ο Υπουργός Δικαιοσύνης συνάντησε τον κ. Παπασταύρου και τον βεβαίωσε για την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να διερευνήσει τις οποιεσδήποτε καταγγελίες και χαρακτηριστικά του είπε ότι ‘δεν θα κουκουλωθεί το οτιδήποτε’”.

«Επίσης, τον βεβαίωσε ότι θα του παράσχει την οποιαδήποτε προστασία θέλει. Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι θα παράσχει τη μέγιστη δυνατή προστασία και κάλεσε οποιονδήποτε, περιλαμβανομένου προφανώς του κ. Παπασταύρου, να δώσει τα στοιχεία που έχει στις διωκτικές αρχές», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως «αρμόδιος για να αποφασίσει είναι ένας ανεξάρτητος θεσμός, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας. Η πολιτεία θα συνδράμει στην έκταση που μπορεί για να μπορέσουμε επιτέλους να καταπολεμήσουμε την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο κυπριακό ποδόσφαιρο», σημείωσε.

ΠΗΓΗ ΚΥΠΕ

Αφήστε μια απάντηση