Τελέστηκαν τα εγκαίνια του 1ου Πανεπιστημιακού Κέντρου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στα πλαίσια ΓεΣΥ

Τελέστηκαν το απόγευμα τα εγκαίνια του πρώτου Πανεπιστημιακού Κέντρου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, το οποίο έχει δημιουργηθεί από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και λειτουργεί μέσα στα πλαίσια του Γενικού Σχεδίου Υγείας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια είπε ότι με την εφαρμογή του ΓεΣΥ, από τον Ιούνιο του 2019, έχει εισαχθεί στην Κύπρο, μέσω του προσωπικού ιατρού, ο θεσμός της οργανωμένης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, για το σύνολο του πληθυσμού.

«Στόχος είναι η πρόληψη, η διάγνωση και η θεραπεία, των νοσημάτων, που δεν χρήζουν δευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας περίθαλψης. Ο οικογενειακός ιατρός αποτελεί το κύριο συστατικό της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η οποία βεβαίως, είναι και ο κύριος πυλώνας του οργανωμένου συστήματος υγείας», ανέφερε.

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και η Ιατρική Σχολή, πρόσθεσε, «πρωτοπορώντας έχουν δημιουργήσει αυτό το πρότυπο Πανεπιστημιακό Κέντρο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών τόσο της μεγάλης οικογένειας του Πανεπιστημίου, όσο και του ευρύτερου τοπικού πληθυσμού».

Όπως είπε, το κέντρο έχει στελεχωθεί από προσωπικούς γιατρούς από την Κύπρο, αλλά και συμπατριώτες μας με πολύχρονη πείρα στο εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας.

«Μια ομάδα με εξαίρετους επιστήμονες, που είμαι βέβαιος ότι θα παρέχει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, ολιστικής και τεκμηριωμένης προσέγγισης στην πρακτική της πρωτοβάθμιας φροντίδας», σημείωσε ο κ. Συλλούρης, προσθέτοντας ότι το κέντρο θα λειτουργήσει επίσης και ως εκπαιδευτικό και ερευνητικό πλαίσιο για τα προγράμματα της Ιατρικής Σχολής.

«Είναι κοινά παραδεκτό ότι τα νομοσχέδια που αφορούσαν το ΓεΣΥ και την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων ήταν από τα σημαντικότερα που τέθηκαν ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής για ψήφιση», σημείωσε.

Ο κ. Συλλούρης είπε ότι σήμερα και μετά από ενέργειες και επισημάνσεις ατόμων ή και ιδρυμάτων, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στον έλεγχο του ΓεΣΥ ούτως ώστε το Γενικό Σύστημα Υγείας να λειτουργήσει, να λειτουργήσει βιώσιμα και να λειτουργήσει σωστά.

«Ως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων εκφράζω κάθε ετοιμότητα να συμβάλω σε αυτές τις προσπάθειες», ανέφερε.

ΠΗΓΗ ΚΥΠΕ

Αφήστε μια απάντηση