Διήμερες επαφές Αν.Κυπριανού για απευθείας εμπόριο και επανέναρξη διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες

Τη διατήρηση του θέματος του απευθείας εμπορίου, στην μέχρι πρότινος παγοποιημένη κατάσταση και την προώθηση της στήριξης της προσπάθειας επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με ταυτόχρονο τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ και στην πόλη της Αμμοχώστου, επιδιώκει σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άνδρος Κυπριανού, σε σειρά συναντήσεων με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Κομισιόν, περιλαμβανομένης της Υπάτης Εκπροσώπου Φ.Μογκερίνι.

Αναλυτικά, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, δήλωσε από το ΕΚ: “βρισκόμαστε εδώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως μέρος μιας εκδήλωσης η οποία έχει προγραμματιστεί εδώ και αρκετό καιρό για το Κυπριακό, την παρούσα κατάσταση η οποία υπάρχει στο νησί μας, τις τουρκικές προκλήσεις και την τουρκική επιθετικότητα με την κλιμάκωση η οποία υπάρχει το τελευταίο διάστημα τόσο στην ΑΟΖ, αλλά και τα τετελεσμένα τα οποία επιχειρούνται να εφαρμοστούν στην Αμμόχωστο”.

Διευκρίνισε δε ότι “ταυτόχρονα θα αξιοποιήσουμε την επίσκεψή μας εδώ για να έχουμε επαφές για το απευθείας εμπόριο, αλλά και για άλλα ζητήματα τα οποία μας αφορούν. Ανάλογα με το ποιους θα συναντήσουμε θα είναι και τα ζητήματα που θα συζητήσουμε μαζί τους”.

“Σήμερα να πω ότι είδαμε τους δύο συμπροέδρους της ομάδας της Αριστεράς, θα δούμε την Κάτι Πίρι από την ομάδα των Σοσιαλιστών, η οποία ήταν η υπεύθυνη για την έκθεση προόδου της Τουρκίας τα προηγούμενα χρόνια και είναι ένα άτομο το οποίο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες επαναφοράς του θέματος του απευθείας εμπορίου, καθώς και επίσης την επικεφαλής του αριστερού Μπλοκ της Πορτογαλίας”, συμπλήρωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ.

Όπως σημείωσε ο κ. Κυπριανού “αύριο θα είναι πολύ πιο εντατικό το πρόγραμμα, θα δούμε σειρά πολιτικών ομάδων, δύο Ευρωπαίους Επιτρόπους (Στυλιανίδη – Μογκερίνι) και θα έχουμε το απόγευμα την εκδήλωσή μας για το Κυπριακό, ενώ στη συνέχεια θα συμμετέχω σε μια εκδήλωση του Σινν Φέιν Ιρλανδίας για τα ζητήματα που αφορούν την Ιρλανδία και το Brexit”.

“O στόχος μας είναι να καταφέρουμε το θέμα του απευθείας εμπορίου να παραμείνει παγοποιημένο, όπως ήταν όλα αυτά τα τελευταία χρόνια και βέβαια σε ότι αφορά το Κυπριακό, εκείνο το οποίο θα επιχειρήσουμε να περάσουμε ως μήνυμα είναι ότι επιβάλλεται να στηριχθεί η προσπάθεια επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με ταυτόχρονο τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ και στην πόλη της Αμμοχώστου”, κατέληξε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ.

Η συνάντηση του Γενικού Γραμματέα με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική πολιτική, έχει προγραμματιστεί για τις 13:00 τοπική ώρα. Νωρίτερα στις 12:00 έχει προγραμματιστεί η συνάντηση και με τον Επίτροπο Χρήστο Στυλιανίδη.

ΠΗΓΗ ΚΥΠΕ

 

 

Αφήστε μια απάντηση