Ο Πρόεδρος ενημερώνει το Εθνικό για διαβουλεύσεις στη Νέα Υόρκη εν αναμονή των αποφάσεων Γκουτέρες

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται να ενημερώσει την Παρασκευή το Εθνικό Συμβούλιο για τις επαφές που είχε την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, εν αναμονή και των αποφάσεων του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, στη συνεδρίαση θα γίνει ενημέρωση για τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Αντόνιο Γκουτέρες, στις 27 Σεπτεμβρίου, καθώς και για τις υπόλοιπες επαφές και διαβουλεύσεις που είχε ο Πρόεδρος στο περιθώριο της 74ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Μεταξύ άλλων, αναμένεται να γίνει αναφορά και στην προσφυγή της Λευκωσίας στον ΟΗΕ, σε σχέση με το θέμα της Αμμοχώστου. Η συνεδρίαση έχει οριστεί για το πρωί της Παρασκευής, στις 10.30πμ, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Την ίδια ώρα, η Λευκωσία αναμένει από τον ΓΓ του ΟΗΕ να αποφασίσει για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, χωρίς να υπάρχουν μέχρι στιγμής σαφείς ενδείξεις για τις προθέσεις του κ. Γκουτέρες. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, στη συνάντηση της 27ης Σεπτεμβρίου με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη «ήταν σαφές ότι ο κ. Γκουτέρες μιλούσε για τριμερή» για να ακολουθήσει την περασμένη Δευτέρα η συνάντηση του Επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού με τον Τ/κ ηγέτη και οι δημόσιες αναφορές Ακιντζί για τριμερή ή πενταμερή εντός Οκτωβρίου ή Νοεμβρίου.

Παράλληλα, ο Μουσταφά Ακιντζί είχε κάνει αναφορά σε ενδεχόμενη επιστροφή της κ. Λουτ στην Κύπρο, αν και δεν είχε συζητηθεί παρόμοιο θέμα κατά τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Αντόνιο Γκουτέρες. «Το σημαντικό είναι τί θα αποφασίσει να κάνει ο κ. Γκουτέρες» ανέφερε η ίδια πηγή, λέγοντας καταληκτικά ότι η Λευκωσία αναμένει να πληροφορηθεί από τον ΓΓ του ΟΗΕ για τα επόμενα βήματα.

Το Εθνικό Συμβούλιο συνεδρίασε για τελευταία φορά την Τρίτη, 3 Σεπτεμβρίου, ενόσω βρισκόταν σε εξέλιξη η προσπάθεια της κ. Λουτ για συνομολόγηση των όρων αναφοράς, προτού αυτή καταλήξει στην άτυπη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Τ/κ ηγέτη και την αναχώρηση της κ. Λουτ από την Κύπρο, στις 6 Σεπτεμβρίου.

ΠΗΓΗ ΚΥΠΕ

 

Αφήστε μια απάντηση