Με ΓΓ ΟΗΕ και Μόνιμα Μέλη ΣΑ συναντάται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, συναντάται σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στη Νέα Υόρκη, μια μέρα μετά την ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, όπου έστειλε σαφές μήνυμα ότι τα Ηνωμένα Έθνη και η Αποστολή Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα είναι «ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα παρακαθίσει επίσης σε γεύμα με τους Μόνιμους Αντιπρόσωπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ θα συναντηθεί και με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, στο Οίκημα της Αρχιεπισκοπής.

Προσφωνώντας την Πέμπτη τη Γενική Συνέλευση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε εκφράσει την πλήρη αφοσίωση και στήριξή του στη νέα προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, για συνέχιση της διαδικασίας από το σημείο που σταμάτησε στο Κραν Μοντάνα.

Είχε αναφερθεί παράλληλα στη συναντίληψη μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων για το περιεχόμενο των όρων αναφοράς, λέγοντας ότι θα πρέπει να περιλαμβάνουν την Κοινή Διακήρυξη της 11ης Φεβρουάριου 2014, τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν και οι οποίες είχαν οδηγήσει στη σύγκληση της Διάσκεψης για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα, και το πλαίσιο των έξι σημείων του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, όπως παρουσιάστηκε στις 30 Ιουνίου 2017 στο Κραν Μοντάνα.

Ο Πρόεδρος είχε πει επίσης ότι η επανέναρξη  των συνομιλιών έχει μοναδικό στόχο την επίτευξη συνολικής διευθέτησης, με τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, με μια και μόνη κυριαρχία, μια και μόνη διεθνή νομική προσωπικότητα και μια και μόνη ιθαγένεια. Τέλος έκανε λόγο για μια διευθέτηση, η οποία θα δημιουργήσει ένα βιώσιμο, λειτουργικό και μόνιμο ομοσπονδιακό Κράτος, απαλλαγμένο από ξένες εξαρτήσεις, ξένα στρατεύματα και δικαιώματα επέμβασης από τρίτες χώρες ενώ είπε ότι η διευθέτηση δεν θα αποκλίνει από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις αξίες και τις αρχές της ΕΕ.

Χθες, εξάλλου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος εξέφρασε τη στήριξη της Ρωσίας, τόσο στο θέμα της λύσης του Κυπριακού βασισμένης στα ψηφίσματα του ΣΑ, όσο και στο θέμα της Αμμοχώστου.

ΠΗΓΗ ΚΥΠΕ

Αφήστε μια απάντηση