Αποφασιστικότητα για δημιουργία συνθηκών δημιουργικού διαλόγου εξέφρασε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Την αποφασιστικότητα και την πολιτική βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς για να δημιουργηθούν – μέσα από μία νέα πρωτοβουλία – οι συνθήκες ενός δημιουργικού διαλόγου, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στο ετήσιο δείπνο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης,  παρουσία του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου,  τιμήθηκαν ο επίτιμος κοσμήτορας της νομικής σχολής του Πανεπιστήμιου Willamette University, Δρ Συμεών Συμεωνίδης  και ο ομογενής δικηγόρος Πίτερ Κακογιάννης.

«Αυτό που επιδιώκουμε δεν είναι τίποτε λιγότερο από αυτό που επιδιώκει ο κάθε ελεύθερος σκεπτόμενος άνθρωπος, ο κάθε Ευρωπαίος πολίτης, ο κάθε Αμερικανός πολίτης που σέβεται τους κανόνες της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης», είπε στην ομιλία του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Πρόσθεσε ότι αυτό που προσδοκούμε και διεκδικούμε δεν είναι τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από αυτό που οι συμπολίτες μας Ευρωπαίοι απολαμβάνουν στις χώρες – μέλη της ΕΕ.

«Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν τα διεκδικούμε μόνο για τους Ελληνοκύπριους, αλλά και για τους Τουρκοκύπριους. Αυτό που θέλουμε είναι να υπάρξει επιτέλους ειρήνη, σταθερότητα, ευημερία και δικαιοσύνη», ανέφερε, τονίζοντας ότι θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα κράτος το οποίο θα είναι πραγματικά ανεξάρτητο, μακρά από εγγυητές ή στρατούς κατοχής.

«Εκείνο που προσπαθούμε είναι επιτέλους να επιτύχουμε τον απεγκλωβισμό από τη βουλιμία κάποιων, οι οποίοι ακόμη και τώρα που εμείς προσπαθούμε να δημιουργηθούν συνθήκες που θα θα επιτρέψουν στην ελπίδα να αναβιώσει, παρεμβαίνουν, παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της. Που παρεμβαίνουν απειλώντας με τον εποικισμό της Αμμοχώστου, παραγνωρίζοντας ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών».

Κι ενώ η μία πρόκληση διαδέχεται την άλλη, ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την ομιλία του στη ΓΣ του ΟΗΕ είπε πως είναι η μη εποικοδομητική στάση των Ελληνοκυπρίων που οδήγησε στην μακράν χωρίς εξελίξεις κατάσταση στην Κύπρο.

Απευθυνόμενος στον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως υπάρχει μία άριστη και άψογη συνεργασία με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία μας ενδυναμώνει.

«Από κοινού ήταν οι προσπάθειες και κοινός ήταν ο στόχος των επαφών μας κατά τη διάρκεια των πολλών συναντήσεων που είχαμε ως κυπριακή και ελληνική κυβέρνηση, με σωρεία ηγετών και τον ΓΓ του ΟΗΕ», σημείωσε.

Διαβεβαίωσε ότι «θα δώσουμε το άπαν των δυνάμεων, και την τελευταία ρανίδα ζωής, προκειμένου να δούμε ένα και μόνο όραμα να πραγματώνεται. Να δούμε την πατρίδα μας να επανενώνεται, να δούμε τον κυπριακό ελληνισμό να επιβιώνει, να δούμε όλους τους Κυπρίους να νιώθουν ευτυχείς από αυτό που επιδιώκουμε. Μια λύση που θα συνάδει απόλυτα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο»

Στην ομιλία του ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είπε πως  η ταχύτερη δυνατή επανέναρξη και επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αποτελεί μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες της κυβέρνησης μας. Αυτό είναι το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς όλους τους συνομιλητές μας εδώ στη Νέα Υόρκη καθ’ όλες τις συναντήσεις στο περιθώριο της 74ης Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, επεσήμανε.

«Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω από την καρδία μου ότι η Ελλάδα σε πλήρη και απόλυτο συντονισμό με τη Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τον τερματισμό της παράνομης τουρκικής κατοχής στην μεγαλόνησο, στην Κύπρο», ανέφερε.

Ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη αλλά και του ελληνισμού συνολικά παραμένει πάντα η επίτευξη μιας αμοιβαίας αποδεκτής, δίκαιης, βιώσιμης και συνολικής λύσης του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σε αρμονία με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναφέρθηκε στις προκλήσεις της Τουρκίας στην Κύπρο, λέγοντας ότι η παρουσία τους στη Νέα Υόρκη λαμβάνει χώρα σε μια συγκυρία παράνομων ερευνητικών και γεωτρητικών δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο που καταπατούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Πρόσθεσε πως συνοδεύονται από επιθετική ρητορική, προκλήσεις στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, συνεχιζόμενες παραβιάσεις στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός και προβολή μαξιμαλιστικών όρων και προϋποθέσεων για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

«Η Ελλάδα γνωρίζει καλά αυτή την επικίνδυνη και παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας, καθώς ίδια ή παρόμοια συμπεριφορά εκδηλώνεται στο Αιγαίο με προκλητικές επίσης ενέργειες. Θεωρούμε τη συμπεριφορά της Τουρκίας καθολικά και απολύτως απαράδεκτη. Καταπατά το διεθνές δίκαιο, στρέφεται κατά της αρχής των καλών γειτονικών σχέσεων και υπονομεύει τις προσπάθειες υπό τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών», επεσήμανε

Ο κ. Δένδιας συμπλήρωσε ότι εκτιμά και αναμένει ότι ειδικά οι ΗΠΑ, επιδεικνύοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης θα πείσουν την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να πράξει τα ανάλογα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος εξήρε το έργο της Κυπριακής Ομοσπονδίας και τους αγώνες της για την Κύπρο, ενώ ανέφερε ότι το όνειρο του Οικουμενικού Πατριάρχη είναι να τον αξιώσει ο Θεός να πατήσει το πόδι του στην Κύπρο, την γη των αγίων και των ηρώων.

Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, ευχαρίστησε τους παρισταμένους ηγέτες των ομογενειακών οργανισμών και των μελών της Κυπριακής Ομοσπονδίας, για την βοήθεια που προσφέρουν, για να κρατηθεί ζωντανός ο αγώνας και αναμμένη η δάδα για την Κύπρο, στις ΗΠΑ.

«Εμείς ως Αμερικανοί αγωνιζόμαστε για τα καλύτερα συμφέροντα των ΗΠΑ. Κι αυτά δεν εξυπηρετούνται από την Τουρκία, αλλά την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ», ανέφερε.

Καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, Κυριάκος Παπαστυλιανού, ανέφερε ότι όλοι μαζί ενωμένοι οι Κύπριοι της Αμερικής προσπαθούν να βοηθήσουν να βρεθεί μία βιώσιμη λύση του κυπριακού, που για 45 χρόνια μας ταλανίζει όλους.

«Η Κυπριακή Ομοσπονδία κ. Πρόεδρε αναγνωρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλετε για την επίλυση του κυπριακού, καθώς επίσης και σε άλλους τομείς, όπως η ανάπτυξη, η οικονομία, η υγεία. Να είστε σίγουρος ότι όπως και με όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, θα έχετε την συνεχή υποστήριξη όλων μας», ανέφερε.

ΠΗΓΗ ΚΥΠΕ

Αφήστε μια απάντηση