Πρόθεση της Τουρκίας να βάλει στο τραπέζι άλλες μορφές λύσης, βλέπει ο Νίκος Χριστοδουλίδης

Πρόθεση της Τουρκίας να θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων άλλες μορφές λύσης του Κυπριακού, διέγνωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, κληθείς να σχολιάσει τις θέσεις που ανέπτυξε ο Τούρκος ομόλογός του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συζήτηση που είχαν δημόσια, σε διάδρομο των Ηνωμένων Εθνών.

Αυτό είπε ο κ. Χριστοδουλίδης απαντώντας σε ερώτηση στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, ωστόσο επισήμανε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να πράξει κάτι τέτοιο αν δεν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των άλλων μερών.

«Θα το επαναλάβω για πολλοστή και δεν θα κουραζόμαστε να το επαναλαμβάνουμε. Δεν υπάρχει ούτε συζήτηση, ούτε στόχος για άλλη μορφή. Αυτό είναι το πρώτο που θα μεταφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Γενικό Γραμματέα», είπε.

Το δεύτερο, συνέχισε, «είναι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντανά, το κεκτημένο των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να αξιοποιηθεί».

Τρίτον, ανέφερε, «είναι ξεκάθαρη η στήριξη όλων των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και ειδικότερα των μονίμων, όσον αφορά τον επιδιωκόμενο στόχο, δηλαδή τη μορφή λύσης».

Σε ερώτηση αν μετά την απάντηση Τσαβούσογλου απομακρύνεται η περίπτωση των συνομιλιών, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «όπως είπα και στον Τσαβούσογλου, η επιλογή είναι μία και ένας ο επιδιωκόμενος στόχος, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, μία λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας».

«Απ εκεί και πέρα, αν η Τουρκία έχει διαφορετική άποψη όσον αφορά τον επιδιωκόμενο στόχο, πρέπει να το μεταφέρει στον Γενικό Γραμματέα», σημείωσε.

Ο Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι από δικής μας πλευράς δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

ΠΗΓΗ ΚΥΠΕ

Αφήστε μια απάντηση