Γεροσκήπου Πολιτιστικό και πολιτικό έγκλημα

Απαλλοτρίωση του αρχαιολογικού χώρου και ανάδειξη αρχαιοτήτων

Πολιτιστικό και πολιτικό έγκλημα χαρακτηρίζεται η σχεδιαζόμενη ανέγερση πύργων και ξενοδοχείου στα παραλιακά τεμάχια της Αρχιεπισκοπής στην Γεροσκήπου όπου εντοπίστηκαν σπουδαίας σημασίας αρχαιότητες. Στο πλαίσιο του θεσμού Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς το ΑΚΕΛ πραγματοποίησε το Σάββατο  εκδήλωση διαμαρτυρίας στο σημείο που εντοπίστηκαν οι αρχαιότητες και οι συμμετέχοντες ενέκριναν ψήφισμα με το οποίο καταγγέλλεται η επιχειρούμενη ανάπτυξη. Το ψήφισμα θα αποσταλεί στην κυβέρνηση, την Υπουργό Μεταφορών, την Ε.Ε και την UNESCO. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου, ο Βουλευτής Άνδρος Καυκαλιάς, ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ενώ ο Δήμος Γεροσκήπου εκπροσωπήθηκε από τον αντιδήμαρχο Κυριάκο Χατζηβασίλη. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο επαρχιακός γραμματέας του ΑΚΕΛ και Βουλευτής Ανδρέας Φακοντής.

Ο  αρχαιολογικός χώρος στο παραλιακό μέτωπο της Γεροσκηπου είναι πολύ σημαντικό να περάσει στην ιδιοκτησία του κράτους και να αναδειχτεί ως αρχαιολογικός τόνισε ο πρόεδρος των οικολόγων Γιώργος Περδίκης . Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων  τάχθηκε υπέρ της ανταλλαγής του συγκεκριμένου τεμαχίου με άλλο και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η  εκκλησία οφείλει αυτό το τεμάχιο να το εξαιρέσει από την ανάπτυξη που προγραμματίζει και να το δωρίσει στον κυπριακό λαό.

Το Δημοτικό συμβούλιο Γεροσκήπου , ενόψει και της συνάντησης την ερχόμενη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου , στο τμήμα πολεοδομίας στην παρουσία και της Διευθύντριας του τμήματος Αρχαιοτήτων θα πρέπει να λάβει απόφαση που να απαγορεύει την συνύπαρξη των αρχαιοτήτων με ενδεχόμενη ανάπτυξη στο παραλιακό τεμάχιο της Αρχιεπισκοπής τόνισε μιλώντας στο ράδιο κόσμος ο Δημοτικός Σύμβουλος Αντώνης Τρακκίδης . Ανέφερε επίσης  ότι  στην αυριανή ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου θα καταθέσει σχετική πρόταση ώστε ο Δήμος να έχει ξεκάθαρη θέση κατά την συνεδρίαση με την Πολεοδομία και το Τμήμα Αρχαιοτήτων .

Αφήστε μια απάντηση