Υποστήριξη Ριάντ στις αποφάσεις ΗΕ για Κυπριακό, ενισχύονται περαιτέρω οι σχέσεις Κύπρου – Σαουδικής Αραβίας

Την υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας στην κυριαρχία της Κύπρου και στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ibrahim Bin Abdulaziz Al-Assaf, εκφράζοντας την ελπίδα ότι τα μέρη θα επιλύσουν τα προβλήματα κατά έναν ειρηνικό τρόπο.

Ο κ. Al-Assaf πραγματοποίησε σήμερα επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, την πρώτη από Υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας στην ιστορία των διπλωματικών σχέσεων των δυο χωρών, και σε δηλώσεις του έπειτα από τις συνομιλίες του με τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, επεσήμανε πως διαπίστωσε μεγάλο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη των σχέσεων Κύπρου και Σαουδικής Αραβίας σε όλα τα μέτωπα, και πως είχε μια πολύ καλή συζήτηση με τον Κύπριο ομόλογό του, κατά την οποία κάλυψαν όλα τα θέματα που αφορούν τις σχέσεις των δυο χωρών.

«Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε πολλά στοιχεία που μας φέρνουν μαζί, όπως η γεωγραφική θέση, η ιστορία των σχέσεων μεταξύ της Κύπρου και του αραβικού κόσμου, και τα οικονομικά θέματα και οι ευκαιρίες που προσφέρουν οι δυο χώρες μας», σημείωσε.

Από την πλευρά του ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε στις δηλώσεις του πως είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον Σαουδάραβα Υπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και να εκφράσει την ειλικρινή εκτίμηση της Κύπρου για τη θέση της Σαουδικής Αραβίας «προς υποστήριξη των προσπαθειών μας για την επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και συνολικής λύσης του κυπριακού προβλήματος και επανένωση της χώρας μας».

«Λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες εξελίξεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και ειδικότερα τις παράνομες ενέργειες και την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας, η αλληλεγγύη και η υποστήριξη χωρών όπως η Σαουδική Αραβία είναι εκ των ων ου άνευ», σημείωσε.

Ο κ. Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε την επίσκεψη του κ. Al-Assaf στην Κύπρο ως εξαιρετικά σημαντική, σημειώνοντας πως στο διμερές μέτωπο, είχαν μια ουσιαστική και με μελλοντική προοπτική συζήτηση για το πλήρες φάσμα των σχέσεων των δυο χωρών και εξέτασαν τρόπους για περαιτέρω επέκτασή τους.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Al – Assaf  αναφέρθηκε στις συναντήσεις που είχε το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και με τον Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, επισημαίνοντας πως είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα που αφορούν τις σχέσεις των δυο χωρών. Πρόσθεσε πως διαπίστωσε  ένα μεγάλο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη των σχέσεων αυτών σε όλα τα μέτωπα.

Είπε εξάλλου πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Υπουργό Εξωτερικών είχαν μια πολύ καλή συζήτηση και κάλυψαν όλα τα θέματα που αφορούν τις σχέσεις των δυο χωρών. «Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε πολλά στοιχεία που μας φέρνουν μαζί, όπως η γεωγραφική θέση, η ιστορία των σχέσεων μεταξύ της Κύπρου και του αραβικού κόσμου, και τα οικονομικά θέματα και οι ευκαιρίες που προσφέρουν οι δυο χώρες μας», σημείωσε.

Έτσι, πρόσθεσε, έχουμε ένα καλό κατάλογο τομέων για τους οποίους θα συζητήσουμε στο μέλλον, αλλά είμαστε επίσης ευχαριστημένοι που ήδη έχουμε δυο σημαντικές συμφωνίες μεταξύ των δυο χωρών που βρίσκονται σε ισχύ. Υπογράμμισε πως είναι αποφασισμένοι να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που προσφέρουν οι δυο χώρες.

Είπε ακόμη πως συζήτησαν για το κυπριακό πρόβλημα και πρόσθεσε: “Υποστηρίζουμε τη νομιμότητα και την κυριαρχία της Κύπρου. Υποστηρίζουμε επίσης τις διεθνείς αποφάσεις, ειδικότερα από τα Ηνωμένα Έθνη ,και ελπίζουμε ότι τα μέρη θα επιλύσουν αυτά τα προβλήματα κατά ένα ειρηνικό τρόπο. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Κύπρο”.

Από την πλευρά του ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε, στις δηλώσεις του, πως η επίσκεψη του κ. Al-Assaf στην Κύπρο είναι εξαιρετικά σημαντική για πολλούς λόγους.

«Πρώτα και κύρια είναι μια απόδειξη της κοινής πολιτικής βούλησης και δέσμευσης της Κύπρου και της Σαουδικής Αραβίας να αναβαθμίζουν εμπράκτως τις σχέσεις τους», ανέφερε, χαιρετίζοντας τον διορισμό του πρώτου Πρέσβη της Σαουδικής Αραβίας στην Κύπρο, με έδρα τη Λευκωσία, που έδωσε τα διαπιστευτήριά του την περασμένη εβδομάδα.

Η σημερινή συνάντηση αντικατοπτρίζει τη βούληση και των δυο πλευρών να ενδυναμώσουν τους πολιτικούς και οικονομικούς τους δεσμούς, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, και σημείωσε πως στο διμερές μέτωπο είχαν μια ουσιαστική και με μελλοντική προοπτική συζήτηση για το πλήρες φάσμα των σχέσεων των δυο χωρών και εξέτασαν τρόπους για περαιτέρω επέκτασή τους.

Ανέφερε πως έχουν γίνει ήδη κάποια σημαντικά βήματα με τη Συμφωνία Αποφυγής Διπλής Φορολογίας και τη Συμφωνία για τις Αεροπορικές Υπηρεσίες που έχουν τεθεί σε ισχύ, τις οποίες χαρακτήρισε ως δυο πολύ σημαντικά όργανα που ανοίγουν τον δρόμο σε ότι αφορά τις διμερείς σχέσεις των δυο χωρών.

Ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε την πεποίθηση πως υπάρχει μια τεράστια αναξιοποίητη δυναμική στους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας, της ενέργειας, της ασφάλειας, καθώς και στον στρατιωτικό και αμυντικό τομέα, που πρέπει να διερευνηθεί, και είπε πως μαζί με τον Σαουδάραβα Υπουργό εξέτασαν τρόπους για το πώς να προχωρήσουν και συμφώνησαν ότι χρειάζεται να εργαστούν για την οικοδόμηση μιας διαρθρωμένης συνεργασίας. «Έχουμε σχεδιάσει ένα οδικό χάρτη, καθορίζοντας προτεραιότητας στον δρόμο προς τα μπρος σε ότι αφορά τις σχέσεις μας», ανέφερε.

Είπε πως και οι δυο συμφώνησαν πως χρειάζεται να εργαστούν από κοινού για ενίσχυση των επαφών μεταξύ των λαών των δυο χωρών και να επικεντρωθούν στους τομείς του τουρισμού και των επενδύσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε με τη διευκόλυνση διοργάνωσης διμερών επιχειρηματικών φόρουμ στις δυο χώρες μας, μέσα στο πλαίσιο του προγράμματός μας για την Οικονομική Διπλωματία, σημείωσε.

Είπε ακόμη πως αντάλλαξαν απόψεις για τις πιο σοβαρές και επείγουσες προκλήσεις στην περιοχή, περιλαμβανομένων της ειρηνευτικής διαδικασίας για τη Μέση Ανατολή, της Συρίας, του Ιράν και της Υεμένης και πως ήταν εμφανές κατά τις συζητήσεις τους πως υπάρχει μια αμοιβαία κατανόηση ότι «μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις – την τρομοκρατία, την άνοδο του εξτρεμισμού, την κλιματική αλλαγή – πολύ πιο αποτελεσματικά».

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον Σαουδάραβα Υπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις σε ότι αφορά τους τριμερείς μηχανισμούς συνεργασίας που Κύπρος και Ελλάδα έχουν εγκαθιδρύσει με χώρες της περιοχής, περιλαμβανομένων της Αιγύπτου, του Λιβάνου, της Ιορδανίας, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης. Επεσήμανε πως κοινός παρονομαστής τους είναι το κοινό όραμα για ένα ειρηνικό μέλλον, με σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή. Σημείωσε ακόμη πως οι μηχανισμοί συνεργασίας δεν αποκλείουν κανένα που μοιράζεται το όραμα των χωρών που συμμετέχουν και σέβεται τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες εδράζονται.

Επεσήμανε πως συζήτησαν για τις σχέσεις ΕΕ – Σαουδικής Αραβίας και πως επανέλαβε τη θέση της Κύπρου ότι η συνεργασία ΕΕ – Σαουδικής Αραβίας είναι κρίσιμης σημασίας στις προσπάθειες για αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων στην περιοχή. Διαβεβαίωσε εξάλλου πως η Κύπρος θα συνεχίσει ενεργά να υποστηρίζει στις Βρυξέλλες την ουσιαστική και πολυδιάστατη ενίσχυση των σχέσεων αυτών.

ΠΗΓΗ ΚΥΠΕ

Αφήστε μια απάντηση