Τσαβούσογλου: Δεν θα συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε

Για να μπορέσουν να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις, πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει τι θα τύχει διαπραγμάτευσης, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ λέγοντας ότι «δεν είναι εφικτό να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντάνα».
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Μελούτ Τσαβούσογλου μιλώντας χθες βράδυ σε συγκέντρωση κατοίκων εκ Τουρκίας – εποίκων – από χωριά της Καρπασίας, στην Γιαλούσα, ανέφερε ότι για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι γνωστό εκ των προτέρων, «η πολιτική ισότητα, η εκ περιτροπής προεδρία, υπάρχουν; Υπάρχουν τα στοιχεία εκείνα που θα διαφυλάττουν τα δικαιώματα των Τ/κ; Να ξεκαθαρίσουν αυτά και θ’ αρχίσουμε μια διαδικασία όπου μια διαπραγμάτευση θα είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα».

«Δεν είναι εφικτό να  συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντάνα. Γιατί με εντολή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πηγαίνοντας σε εκείνη την διάσκεψη, ήταν η τελευταία διαπραγμάτευση που κάναμε με αυτόν τον τρόπο. Είχα πει ότι εάν εδώ (στο Κραν Μοντάνα) υπάρξει αποτυχία, δεν θα κάνουμε ξανά τέτοιες διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τσαβούσογλου: «Προξενείο» στην Αμμόχωστο ανοίγει η Τουρκία

Εδώ και 60 χρόνια δεν μπορέσαμε να φτάσουν σε μια λύση γιατί η ε/κ πλευρά δεν θέλει τον διαμοιρασμό, ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λέγοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στον ίδιο είπε ότι «ο ε/κ λαός δεν θέλει να διαμοιραστεί τίποτα με τους Τ/κ. Έδωσε μάλιστα το εξής παράδειγμα: δεν θέλουν (οι Ε/κ) να διαμοιραστούν ούτε το νοσοκομείο (με τους Τ/κ), γι’ αυτό δεν μπορώ να πάω σε λύση, είπε (ο Πρόεδρος Αναστασιάδης). Που το είπε αυτό; Στο Κραν Μοντάνα. ‘Αντε έλα να πάμε σε λύση δύο κρατών, αλλά να μην το ανακοινώσουμε αυτό μέχρι τις εκλογές (σσ: τις Προεδρικές εκλογές του 2018)’ ανέφερε».

Ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι η ε/κ πλευρά πρέπει να είναι ειλικρινής και να πει ξεκάθαρα τί θέλει και τί όχι, λέγοντας ότι η τουρκική πλευρά είναι υπέρ μιας λύσης που θα διασφαλίζει την πολιτική ισότητα της τ/κ πλευράς και τα άλλα της δικαιώματα, αλλά «μια λύση με μηδέν ασφάλεια και μηδέν εγγυήσεις δεν μπορεί να είναι ούτε στην φαντασία».

Υποστήριξε δε ότι υπάρχει ανάγκη για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια της Τουρκίας τώρα πιο πολύ από ποτέ και εάν κάποιος λέει ότι οι εγγυήσεις και η ασφάλεια είναι μόδα που πέρασε, «να ξέρουν ότι είναι απερίσκεπτοι και προδότες, είναι λυπηρό να βλέπουμε τέτοια άτομα».

Φυσικό αέριο

Για το φυσικό αέριο, ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι παρά τις προειδοποιήσεις της τ/κ πλευράς οι Ε/κ προχώρησαν σε γεωτρήσεις, λέγοντας ότι οι Τ/κ δεν θα παραχωρήσουν τα δικαιώματά τους στην ε/κ πλευρά και σημειώνοντας ότι «στο τέλος κι η τ/κ πλευρά άρχισε γεωτρήσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συντονίζονται Αθήνα – Λευκωσία

Η Τουρκία, πρόσθεσε, άρχισε δύο γεωτρήσεις, μία σε αδειοδοτημένο από την «τδβκ» – όπως είπε – μέρος προς την ΤΡΑΟ και η άλλη εντός της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας, όπως υποστήριξε. «Το ντέρτι μας δεν είναι να κάνουμε καβγά με κανέναν, αλλά να θέσουμε υπό εγγύηση το δικαίωμα του τ/κ λαού».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στην πρόταση που οι Τ/κ έκαναν προς την «ε/κ διοίκηση» – κατά την έκφρασή του – για «να γίνεται αξιολόγηση των υδρογονανθράκων με την δημιουργία μιας κοινής επιτροπής, μια πρόταση που ήταν υπέρ του διαμοιρασμού, αλλά απορρίφθηκε. Θα ήθελα να προβώ σε μια προειδοποίηση, όποιος κι αν κρύβεται πίσω σας, η ΕΕ ή η Ελλάδα, όποιος κι αν είναι, κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει τις δραστηριότητές μας εδώ, δεν θα μπορέσει να τις εμποδίσει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οδικό χάρτη με επιδιαιτησία επιδιώκει η Άγκυρα

Μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος

Ως γνωστόν φέραμε νερό στην «βόρεια» Κύπρο, τώρα εργαζόμαστε να φέρουμε και ηλεκτρισμό, δήλωσε επίσης ο κ. Τσαβούσογλου λέγοντας ότι η Τουρκία ήταν πάντοτε δίπλα στους Τ/κ και θα συνεχίσει χωρίς υποχωρήσεις και πως εργάζονται στενά με την «κυβέρνηση» για μια ακόμη πιο δυνατή τ/κ οικονομία.

Την αποφασιστικότητά του για το έργο μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος στα κατεχόμενα, εξέφρασε ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος στην τελευταία συνάντηση που είχε με τον «πρωθυπουργό» Τατάρ και τον «υπεξ» Οζερσάι, με την ελπίδα ότι αυτό θα μειώσει το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος στην «τδβκ», όπως ο κ. Τσαβούσογλου αποκάλεσε τα κατεχόμενα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προχωρά ταχέως η ηλεκτρική σύνδεση Τουρκίας – κατεχομένων

Το «προξενείο» στην Αμμόχωστο

Ανακοινώνοντας το άνοιγμα «προξενείου» στην Αμμόχωστο, ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι αυτό γίνεται με εντολή του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να μην πηγαίνουν οι Τούρκοι πολίτες της περιοχής της Καρπασίας στην Λευκωσία για την διεκπεραίωση προξενικών υποθέσεων.. Έχει καθορισθεί και το μέρος, είπε χωρίς να το ανακοινώσει, ενώ ανέφερε ότι «πρόξενος» θα είναι ο Κασίμ Καμπάν. Θα γίνει ό,τι χρειάζεται για την ανάπτυξη της περιοχής της Καρπασίας, πρόσθεσε.

 

ΠΗΓΗ PFILENEWS

Αφήστε μια απάντηση