Στις διμερείς ΓΓ με ηγέτες στη Νέα Υόρκη ξεκαθαρίζει το σκηνικό για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό

Στις χωριστές διμερείς συναντήσεις του ΓΓ των ΗΕ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στη Νέα Υόρκη, στα τέλη Σεπτεμβρίου, αναμένεται να ξεκαθαρίσει το σκηνικό για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό μετά τη ολοκλήρωση των επαφών Λουτ στο νησί. Οι συναντήσεις αυτές, αν όλα εξελιχθούν ομαλά, αναμένεται να οδηγήσουν σε μια τριμερή συνάντηση η οποία με βάση τα σημερινά δεδομένα τοποθετείται εντός των πρώτων ημερών του Οκτώβρη.

Η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ Τζεϊν Χολ Λουτ είχε χωριστές συναντήσεις σε καθημερινή βάση με τους ηγέτες όλη την προηγούμενη εβδομάδα και χθες, προτού αναχωρήσει από το νησί, είχε μαζί τους κοινή συνάντηση κοινωνικού χαρακτήρα, η οποία έστειλε μηνύματα ότι η ελπίδα παραμένει ζωντανή. Οι επαφές δεν απέφεραν καρπούς σε σχέση με την κατάληξη σε όρους αναφοράς, ωστόσο κοινή ήταν η δέσμευση ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται.

Η κ. Λουτ, όπως μαθαίνει το ΚΥΠΕ, θα ενημερώσει τον ΓΓ για τις θέσεις των δύο πλευρών όπως τις άκουσε στην Κύπρο και θα απευθυνθεί και στις εγγυήτριες δυνάμεις για τις δικές τους τοποθετήσεις που θα μπορούσαν να περιληφθούν σε ένα κείμενο με τους όρους αναφοράς.

Οι δύο πλευρές μέχρι στιγμής έχουν μια αρχική συναντίληψη, την οποία και θα μεταφέρει η κ. Λουτ στη Νέα Υόρκη, σε τρία σημεία όπως αυτά αναγνωρίστηκαν και στην άτυπη συνάντησή τους στις 9 Αυγούστου. Δηλαδή το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014, τα έξι σημεία του πλαισίου Γκουτέρες όπως παρουσιάστηκαν στις 30 Ιουνίου και οι συγκλίσεις που οδήγησαν στην διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα.

Η ε/κ πλευρά αναμένει να ακούσει και τις τοποθετήσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος φτάνει σήμερα στα κατεχόμενα και τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τον Μουσταφά Ακιντζί και θα παρακαθίσει και σε σύσκεψη με τα ‘κοινοβουλευτικά κόμματα’. Ο Τσαβούσογλου αναμενόταν στα κατεχόμενα στις 9 Σεπτεμβρίου αλλά επέσπευσε την κάθοδό του.

Χθες η κ. Λουτ στην άτυπη συνάντηση μίλησε για σοβαρές συζητήσεις οι οποίες ήταν αρκετά επικεντρωμένες και για δέσμευση των ηγετών για συνέχιση της προσπάθειας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε επιστρέφοντας στο Προεδρικό ότι είναι θέμα της κ. Λουτ με τις επαφές που θα έχει και με τις εγγυήτριες δυνάμεις να κρίνει ή να προετοιμάσει κάτι το οποίο να αποτελεί τη βάση για τους όρους αναφοράς. Τόνισε επίσης πως η ελπίδα δεν εγκαταλείπεται.

ΠΗΓΗ ΚΥΠΕ

 

Αφήστε μια απάντηση