Στα €70 εκ. η δαπάνη για τους τρεις μήνες λειτουργίας του ΓεΣΥ, από πρόβλεψη €120 εκ.

Εντός των ποσών που έχουν περιληφθεί στον προϋπολογισμό, βρίσκεται ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) με την συνολική δαπάνη κατά τους τρεις πρώτους μήνες λειτουργίας του ΓεΣΥ να ανέρχεται μόλις στα €70 εκατομμύρια, ενώ είχε προϋπολογιστεί μηνιαία δαπάνη γύρω στα €40 εκ.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο Ανώτερος Λειτουργός ΟΑΥ Άγγελος Τρόπης ανέφερε ότι συνολικά στους πρώτους τρεις μήνες εφαρμογής του ΓεΣΥ έχουν δαπανηθεί €70 εκατομμύρια, από ένα προϋπολογισμό για το 2019 που ανέρχεται γύρω στα €40 εκατομμύρια το μήνα ή στα περίπου €280 εκ. για τους πρώτους επτά μήνες λειτουργίας του ΓεΣΥ εντός του τρέχοντος έτους.

Σημείωσε ότι η δαπάνη των €70 εκ. περιλαμβάνει τις παροχές στους ειδικούς και προσωπικούς γιατρούς, τα φάρμακα και τις εργαστηριακές εξετάσεις για την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη.

Εξηγώντας το λόγο που έχει διατηρηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα από τα προβλεπόμενα η πραγματική δαπάνη, ο κ. Τρόπης είπε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχουν ακόμη ενταχθεί όλοι οι παροχείς (ειδικοί γιατροί του ιδιωτικού τομέα) στο σύστημα και ότι δεν έχει ακόμη εγγραφή και το σύνολο των δικαιούχων και σημείωσε πως «για να είναι αντιπροσωπευτική η δαπάνη πρέπει να εγγραφούν όλοι οι πάροχοι».

«Είναι αναμενόμενο ότι θα αυξάνεται σιγά σιγά η πραγματική δαπάνη καθώς προστίθενται συνεχώς καινούργιοι παροχείς υπηρεσιών υγείας και καθώς εγγράφεται το σύνολο του πληθυσμού», ανέφερε, προσθέτοντας ότι σήμερα έχουν εγγραφεί περίπου 700.000 δικαιούχοι.

Ως ακόμη ένα άλλο λόγο της χαμηλής δαπάνης, ο κ. Τρόπης έδωσε το γεγονός ότι κάποιοι συμπολίτες μας διατήρησαν κάποια σχέδια υγείας, τα οποία τρέχουν παράλληλα με το ΓεΣΥ.

Είπε ακόμη ότι η δαπάνη για τα έτη 2020 – 2021 θα σημειώσει μικρή αύξηση καθώς η αναλογιστική μελέτη προβλέπει ετήσια αύξηση του προϋπολογισμού της τάξης του 3%.

Έσοδα από εισφορές €160 εκ. στο πρώτο τετράμηνο
————————————

Αναφορικά με τα έσοδα του ΟΑΥ από εισφορές, ο Ανώτερος Λειτουργός του ΟΑΥ είπε στο ΚΥΠΕ ότι έχει επαληθευθεί η πρόβλεψη της αναλογιστικής μελέτης, καθώς «είμαστε οριακά θετικά κατά 5% από τις προβλέψεις της μελέτης».

Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα οποία αφορούν τους τέσσερις πρώτους μήνες καταβολής των εισφορών για το ΓεΣΥ (μέχρι τον Ιούνιο του 2019), έχουν εισπραχθεί περίπου €160 εκ.

Σε σχέση με το σύστημα πληροφορικής, ο κ. Τρόπης ότι το σύστημα αναβαθμίζεται κάθε 15 μέρες με την τελευταία να έχει γίνει πριν λίγες ημέρες, προσθέτοντας ότι οι αναβαθμίσεις θα συνεχιστούν στη βάση κάποιου προγράμματος που έχει καταρτιστεί.

«Έχουμε καταγράψει τόσο όλα τα προβλήματα που εντοπίστηκαν στην λειτουργία του συστήματος όσο και όλες τις εισηγήσεις που έγιναν από τους παρόχους και τροχοδρομούνται όλες οι αναβαθμίσεις που χρειάζονται να γίνουν ώστε το σύστημα να είναι όσο το δυνατό πιο εύχρηστο και χωρίς προβλήματα και λάθη», υπογράμμισε.
ΠΗΓΗ ΚΥΠΕ

Αφήστε μια απάντηση