Εκδήλωση διαμαρτυρίας στο  τεμάχιο της Αρχιεπισκοπής στη Γεροσκήπου

Εκδήλωση διαμαρτυρίας στο  τεμάχιο της Αρχιεπισκοπής στη Γεροσκήπου για τη  διάσωση των σπουδαίων αρχαιολογικών ευρημάτων, διοργανώνει η επαρχιακή επιτροπή του   ΑΚΕΛ το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου στις  10 το πρωί.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση το ΑΚΕΛ η αρχαιολογική σκαπάνη στο τεμάχιο όπου η Αρχιεπισκοπή προγραμματίζει την ανέγερση ψηλών κτιρίων και ξενοδοχείου, έχει φέρει στην επιφάνεια πολλά και σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, μεταξύ αυτών και τα θεμέλια ενός μεγάλου ιερού της Πτολεμαϊκής Περιόδου, το μοναδικό που μέχρι στιγμής έχει εντοπιστεί στην Κύπρο, καθώς και ενός υδραγωγείου, το οποίο επεκτείνεται σε μεγάλη έκταση.

Η κυβερνητική απόφαση του 2017, για αποχαρακτηρισμό του συγκεκριμένου τεμαχίου ως αρχαίου μνημείου, ήταν απαράδεκτη και λανθασμένη και σκοπό είχε την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του Αρχιεπισκόπου, εις βάρος της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.

Η πολιτιστική κληρονομία του τόπου ανήκει στο λαό σημειωνει το ΑΚΕΛ και δεν μπορεί να θυσιάζεται στο βωμό της επιχειρηματικής δραστηριότητας του Αρχιεπισκόπου ή άλλων ιδιωτικών συμφερόντων και των συνδιαλλαγών αυτών με την κυβέρνηση Αναστασιάδη.

Το ΑΚΕΛ ζητεί από την κυβέρνηση να επαναφέρει τον χαρακτηρισμό του τεμαχίου ως αρχαίου μνημείου και να ολοκληρωθούν απρόσκοπτα οι ανασκαφές, ώστε να αποκαλυφθεί πλήρως το μνημείο.

Στην εκδήλωση διαμαρτυρίας, η οποία συμπίπτει με τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, θα εγκριθεί και θα επιδοθεί σχετικό ψήφισμα προς τους αρμόδιους Υπουργούς, καταλήγει η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ.

 

 

Ο επαρχιακός γραμματέας και βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Φακοντης μιλώντας στο ράδιο κόσμος κάλεσε

τους πολίτες, τα οργανωμένα σύνολα, τους πολιτιστικούς και άλλους φορείς, καθώς και όλους όσους  συμπαρατάσσονται στην προσπάθεια να αποτραπεί το έγκλημα σε βάρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, να παραστούν στην εκδήλωση και να απαιτήσουν να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ο κ Φακοντης κάλεσε παράλληλα τον Δήμο Ιεροσκήπου να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη συνέχιση των αρχαιολογικών ανασκαφών στην παρουσία μάλιστα και ανεξάρτητου αρχαιολόγου .

Αφήστε μια απάντηση