Τουσκ: Αυτοί που απορρίπτουν το backstop θέλουν επαναφορά σκληρού συνόρου ακόμα και αν δεν το παραδέχονται 

Την άποψη ότι αυτοί που απορρίπτουν το backstop θέλουν επαναφορά σκληρού συνόρου ακόμα και αν δεν το παραδέχονται, εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, απαντώντας επί της ουσίας στην τετρασέλιδη επιστολή που του απέστειλε χθες βράδυ ο πρωθυπουργός του ΗΒ Μπόρις Τζόνσον, ζητώντας την αντικατάσταση του `backstop` στη Συμφωνία Αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ, χωρίς να προσδιορίζει με τι.

“Το `backstop` είναι μια εξασφάλιση για την αποφυγή ενός σκληρού συνόρου στο νησί της Ιρλανδίας, εκτός και αν βρεθεί μια εναλλακτική λύση”, σημειώνει σε ανάρτησή του ο Πρόεδρος Τουσκ.

“Εκείνοι που αντιτίθενται στο backstop και δεν προτείνουν ρεαλιστικές εναλλακτικές λύσεις στην πραγματικότητα υποστηρίζουν την επαναφορά των συνόρων. Ακόμα κι αν δεν το παραδέχονται”, προειδοποίησε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

“Από την πλευρά της Επιτροπής χαιρετίζουμε τη δέσμευση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου και τη συνεχιζόμενη δέσμευση για μια ομαλή απόσυρση. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτό είναι προς το καλύτερο συμφέρον της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου”, συμπλήρωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Νατάσα Μπερτώ ερωτηθείσα για το ίδιο θέμα και ξεκαθαρίζοντας ότι η Κομισιόν συμφωνεί απόλυτα με την τοποθέτηση Τουσκ.

Σε ό,τι αφορά την τετρασέλιδη επιστολή Τζόνσον συμπληρώνει: “ωστόσο, σημειώνουμε επίσης ότι η επιστολή δεν παρέχει μια νομική επιχειρησιακή λύση για την αποτροπή της επιστροφής σκληρών συνόρων στη νήσο της Ιρλανδίας, δεν αναφέρει ποια εναλλακτική λύση θα μπορούσε να επιλεγεί και στην πραγματικότητα αναγνωρίζει ότι υπάρχει δεν υπάρχει εγγύηση ότι οι ρυθμίσεις αυτές θα ισχύουν μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου”.

ΠΗΓΗ KYΠΕ

Αφήστε μια απάντηση