Έντονη ανησυχία για την παύση των δημάρχων στη ΝΑ Τουρκία από το Κογκρέσο του ΣτΕ 

Έντονη ανησυχία για την απόφαση των τουρκικών αρχών για παύση των δημάρχων που εξελέγησαν στους δήμους του Ντιγιάρμπακιρ, του Μάρντιν και του Βαν, στη ΝΑ Τουρκία, και την αντικατάστασή τους με κυβερνήτες, εκφράζει ο Πρόεδρος του Κογκρέσου τον Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), Άντερς Κνάπε.

Ζητά, παράλληλα, από τις τουρκικές αρχές να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα χωρίς καθυστέρηση, αποκαθιστώντας τη δυνατότητα των δημοτικών συμβουλίων να επιλέγουν αντικαταστάτες δημάρχους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο κ. Κνάπε αναφέρει ότι οι δήμαρχοι εξελέγησαν ως αποτέλεσμα ελεύθερων και δίκαιων εκλογών από τον τουρκικό λαό, στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση στις 31 Μαρτίου 2019, στις οποίες το Κογκρέσο είχε στείλει παρατηρητές.

Επαναφέρει ακόμη τις ανησυχίες που είχαν εκφραστεί παλαιότερα από το Κογκρέσο για την υπερβολικής έκτασης προσφυγή σε νομικές διαδικασίες κατά των εκλεγμένων αντιπροσώπων στην Τουρκία και την αντικατάστασή τους με διορισμένους αξιωματούχους. Αυτή η πρακτική υπονομεύει σοβαρά την ορθή λειτουργία της τοπικής διοίκησης, λέει.

Ο κ. Κνάπε αναφέρει τέλος ότι το Προεδρείο του Κογκρέσου θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση, στην επόμενη συνεδρία του στις 11 Σεπτεμβρίου, στο Στρασβούργο, ενώ το θέμα θα τεθεί και κατά την αποστολή στην Τουρκία, που σχεδιάζεται μεταξύ 1 και 4 Οκτωβρίου.

ΠΗΓΗ ΚΥΠΕ

Αφήστε μια απάντηση