Διεργασίες για διευθέτηση επαφών ΥΠΕΞ σε Ν. Υόρκη 

Διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη για διευθέτηση διμερών και τριμερών συναντήσεων του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη, με ομολόγους του στη Νέα Υόρκη, κατά την τελευταία εβδομάδα Σεπτεμβρίου. Ο κ. Χριστοδουλίδης θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος θα μεταβεί στην αμερικανική μεγαλούπολη για τη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, οι επαφές αφορούν κυρίως χώρες της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και του Κόλπου, με δεδομένο ότι ο πρώτος βασικός πυλώνας της εξωτερικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας αφορά την ανάπτυξη σχέσεων με κράτη σε αυτή την περιοχή, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν συναντήσεις και με μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

‘Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η διαδικασία για διευθέτηση των επαφών του κ. Χριστοδουλίδη, στο περιθώριο της συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ, ξεκίνησε από τις αρχές Αυγούστου. Έχουν ληφθεί αιτήματα από άλλες χώρες και υπάρχουν αιτήματα που υποβλήθηκαν από πλευράς Κύπρου για συναντήσεις, ανέφεραν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές, επισημαίνοντας πως το πρόγραμμα του ΥΠΕΞ αναμένεται να περιλαμβάνει πέραν των 20 επαφών, και θα κινηθεί στα ίδια πλαίσια όπως και πέρσι. Σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξε ήδη ανταπόκριση και απομένει να διευθετηθεί το πότε θα γίνουν οι συναντήσεις, ενώ για τα υπόλοιπα αιτήματα αναμένονται απαντήσεις, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Σημείωσαν παράλληλα πως αυτή θα είναι και η πρώτη συμμετοχή σε σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ του Νίκου Δένδια, νέου Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, η οποία, μαζί με την Κύπρο, έχει αναπτύξει αριθμό τριμερών συνεργασιών με χώρες της περιοχής. Ο κ. Δένδιας θα συνοδεύει μαζί με άλλους αξιωματούχους τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος από τις 23 Σεπτεμβρίου θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και για σειρά επαφών.

Η κυπριακή αντιπροσωπεία αναμένεται να φθάσει στη Νέα Υόρκη στις 22 Σεπτεμβρίου και να επιστρέψει στην Κύπρο στις 29 του μήνα. Ωστόσο η ημερομηνία αναχώρησής της για επιστροφή στην Κύπρο μπορεί να αλλάξει εφόσον διευθετηθεί τριμερής συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Οι πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν πως στην αντιπροσωπεία που θα συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη θα συμμετάσχει και ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, αφού ο ΓΓ του ΟΗΕ θα φιλοξενήσει στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στις 23 Σεπτεμβρίου, τη Σύνοδο Κορυφής 2019 για την Κλιματική Δράση.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Καδής είχε παρουσιάσει σε διεθνή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη στο Άμπου Ντάμπι, από τις τις 30 Ιουνίου μέχρι την 1η Ιουλίου, την εξαγγελθείσα πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας σε σχέση με την ανάπτυξη ενός περιφερειακού Σχεδίου Δράσης για συντονισμό των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής σε θέματα κλιματικής αλλαγής. Οι εργασίες της διεθνούς αυτής συνάντησης είχαν ανοίξει με τοποθέτηση του κ. Γκουτέρες.

ΠΗΓΗ ΚΥΠΕ

Αφήστε μια απάντηση