Στην εμβάθυνση ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, αναφέρεται το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων 

Το γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) αναφέρεται στην πρώτη ενεργειακή Υπουργική Διάσκεψη Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ -ΗΠΑ, με αντικείμενο την  εμβάθυνση   της   ενεργειακής   συνεργασίας   και   τον   αγωγό   φυσικού   αερίου EastMed, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα.

Όπως σημειώνεται, στο πλαίσιο συνάντησης των   τριών   μεσογειακών   κρατών,   Ισραήλ,   Κύπρου   και   Ελλάδας,   διεξήχθησαν συνομιλίες με επίκεντρο την προώθηση του έργου για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ευρώπη.

«Εργαζόμαστε στενά και από κοινού», δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης μετά το πέρας της συνάντησης με τους ομολόγους του από το Ισραήλ και την Κύπρο, Γιουβάλ Στάινιτς και Γιώργο Λακκοτρύπη.

Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης ο αρμόδιοας για θέματα ενέργειας, ΥΦΕΞ των ΗΠΑ, Φρανκ Φάνον.

Αναφορά γίνεται στον εντοπισμό πλούσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην υποθαλάσσια περιοχή μπροστά από τα παράλια του Ισραήλ, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Το φυσικό αέριο –επισημαίνεται- θα μεταφέρεται από το Ισραήλ πρώτα στην Κύπρο και από εκεί διαμέσου Κρήτης και ηπειρωτικής Ελλάδας θα καταλήγει στην Ιταλία, μέσω του αγωγού μεταφοράς που θα έχει μήκος πάνω από 2.000 χιλιόμετρα.

Ο Ισραηλινός Υπουργός Ενέργειας,Στάινιτς, δήλωσε πως «ελπίζουμε ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση να υπογράψουμε την κατάλληλη σύμβαση για την κατασκευή του αγωγού», ενώ παράλληλα τόνισε ότι το συγκεκριμένο έργο είναι πολύ σημαντικό για την Ευρώπη.

Υπογραμμίζεται ότι η τριμερής αυτή συνεργασία έχει επίσης γεωπολιτικό υπόβαθρο και αφορά στην ανάπτυξη του άξονα μεταξύ του Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα, μετά την επιδείνωση των ισραηλινών σχέσεων με τον πρώην συμμαχικό εταίρο, την Τουρκία.

Οι Υπουργοί Ενέργειας των τριών μεσογειακών κρατών σημείωσαν ότι και η Αίγυπτος θα μπορούσε επίσης να συμμετέχει στην ενεργειακή συνεργασία των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, αναφέρεται.

Αφήστε μια απάντηση