Σήμερα στην Αθήνα η Πρώτη Ενεργειακή Υπουργική Διάσκεψη Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ 

Διεξάγεται σήμερα στην Αθήνα η Πρώτη Ενεργειακή Υπουργική Διάσκεψη με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ και των ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο της διάσκεψης ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας  της Ελλάδας, Κωστής Χατζηδάκης θα υποδεχθεί τους Γιώργο Λακκοτρύπη, Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, Γιουβάλ Στάινιτζ, Υπουργό Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ και Φράνσις Φάνον, Υφυπουργό Εξωτερικών για ενεργειακούς πόρους των ΗΠΑ.

Οι εργασίες της διάσκεψης θα ξεκινήσουν στις 10 το πρωί και θα ολοκληρωθούν στις 14:00 όταν και οι τέσσερις υπουργοί θα προβούν σε δηλώσεις στον Τύπο.

Στόχος της Ενεργειακής Υπουργικής Διάσκεψης είναι: πρώτον, να αναγνωριστούν ενεργειακοί τομείς δυνητικής συνεργασίας, που ενδιαφέρουν και τα τέσσερα κράτη που συμμετέχουν στη διάσκεψη και, δεύτερον, να αποφασιστεί η σύσταση μιας ομάδας εργασίας με υψηλόβαθμους πολιτικούς και υπηρεσιακούς αξιωματούχους. Η ομάδα αυτή θα προσδιορίσει συγκεκριμένα projects, ανά θεματικό τομέα συνεργασίας, και θα προτείνει συγκεκριμένα μέτρα υποστήριξής τους σε τετραμερές επίπεδο.

Στο περιθώριο της διάσκεψης αναμένεται να υπάρξουν επίσης διεργασίες προκειμένου να δοθεί ουσιαστική ώθηση στη διακυβερνητική συμφωνία για τον αγωγό αερίου East Med.

Στην Αθήνα αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στη συγκεκριμένη διάσκεψη καθώς θεωρούν ότι αυτή δείχνει τόσο την ισχυρή σχέση Ελλάδας και ΗΠΑ όσο και το γεγονός ότι όλες οι χώρες που συμμετέχουν στη διάσκεψη εργάζονται προς την κατεύθυνση η ενέργεια να μην είναι πηγή προβλημάτων αλλά ένα μέσο συνεργασίας, σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.

Αφήστε μια απάντηση