Σύντομα θα διαφανεί αν η Τουρκία έχει το θάρρος για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις,

Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα διαφανεί αν η Τουρκία έχει τη θέληση και το θάρρος, να προσέλθει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, όπως προβλέπουν οι αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, οι αρχές και κανόνες της ΕΕ και του διεθνούς δικαίου επεσήμανε η Υπουργός Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων  Βασιλική Αναστασιάδου στο ετήσιο μνημόσυνο των πεσόντων και αγνοουμένων του 256 Τάγματος Πεζικού.

Η Υπουργός Μεταφορών πρόσθεσε πως θα διαφανεί επίσης κατά πόσο, η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί στη βάση των κυπριακών συμφερόντων, εγκαταλείποντας τις προκλητικά έκνομες εξαγγελίες για την Αμμόχωστο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι έτοιμος να συμμετέχει σ’ ένα νέο κύκλο διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, με δεδομένο το πλαίσιο των παραμέτρων που έχει θέσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών ώστε μέσω του διαλόγου να επιτύχουμε μια λύση στη βάση των ψηφισμάτων και αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και των αρχών, των αξιών και του κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε η Υπουργός Μεταφορών.

Είναι προφανές ότι η Τουρκία επιδεικνύει εδώ και δεκαετίες την ίδια αδιάλλακτη στάση και συνεχίζει την κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα των κατεχομένων και την αξίωση μόνιμης παρουσίας τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, συνέχισε προσθέτοντας πως την ίδια ώρα, περιφρονεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αρχές του διεθνούς δικαίου, κύριο γνώρισμα των οποίων είναι η προστασία των δικαιωμάτων όλων των πολιτών. Εσχάτως δε, κλείνει κάθε πόρτα διαλόγου, με παράνομες ενέργειες στη θάλασσα και σχεδιασμούς εναντίον της Αμμοχώστου.

Ακολούθως η κ. Αναστασιάδου εξέφρασε την ελπίδα και πεποίθηση πως το αδιέξοδο θα τερματιστεί και πως «θα εισέλθουμε ξανά στο δρόμο που οδηγεί στην επανένωση, σε μια Κύπρο ελεύθερη, απαλλαγμένη από τα δεσμά της κατοχής, όπως την οραματίστηκαν όσοι θυσιάστηκαν για αυτήν».

Σαράντα πέντε χρόνια μετά οι μνήμες είναι ακόμα νωπές, οι πληγές ανοικτές, το παρελθόν στοιχειώνει, παρατήρησε, προσθέτοντας ότι η μνήμη των πεσόντων και των αγνοουμένων δεν τιμάται μόνο με μνημόσυνα και ευχές, καθώς το χρέος μας απέναντι στους ήρωες επιβάλλει να συνεχίσουμε τον αγώνα για την επανένωση της Κύπρου.

Θα πρέπει να αγωνιστούμε ώστε Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να ζήσουμε αρμονικά σε καθεστώς ειρήνης και ασφάλειας, μέσω μιας δίκαιης, έντιμης και λειτουργικής λύσης, χωρίς στρατεύματα και εγγυητές, συνέχισε.

Τόνισε περαιτέρω ότι για να μπορέσουμε να πορευθούμε προς το μέλλον που μας αξίζει, το μέλλον που δικαιούμαστε κι εμείς και τα παιδιά μας, πρέπει να καταστεί σε όλους σαφές ότι αναχρονιστικές κηδεμονίες και συστήματα εγγυήσεων δεν χωράνε στον τόπο μας.

Η κ. Αναστασιάδου στον επιμνημόσυνο λόγο έκανε εκτενή αναφορά στη θυσία των ηρωικώς πεσόντων, οπλιτών, υπαξιωματικών και αξιωματικών του 256 Τάγματος Πεζικού.

Αφήστε μια απάντηση