Η τουρκική Κυβέρνηση ζητεί από τις τράπεζες να χειριστούν μόνες τους ΜΕΔ ύψους $32 δισ. 

Να λύσουν το πρόβλημα αναδιάρθρωσης των προβληματικών δανείων, χωρίς βοήθεια από την Κυβέρνηση, ζητεί η Τουρκία από τις τράπεζες της, σύμφωνα με το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Με το 50% των 400 δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών (72 δισεκατομμυρίων δολαρίων) προβληματικών δανείων στη χώρα να έχουν ήδη αναδιαρθρωθεί, η τουρκική Κυβέρνηση δεν θα καλύψει τυχόν ζημίες από επισφαλή δάνεια, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα.

Πρόσθεσε ότι η τουρκική οικονομία θα είναι σε καλύτερη μοίρα από τη στιγμή που θα  υπάρξει μια ισορροπία στο θέμα αυτό.

“Το επίπεδο επιτυχίας εξαρτάται από αυτά” τα δάνεια, ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός Οικονομίας.

“Κάποιοι λένε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να καλύψει τις ζημιές»,  αυτό δεν θα συμβεί. Ο τραπεζικός τομέας δεν πρέπει να πάρει τον εύκολο δρόμο”, σημείωσε.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα σχόλια του Τούρκου Υπουργού Οικονομίας έρχονται την στιγμή που η Κυβέρνηση της Τουρκίας επεξεργάζεται νομοθεσία για τη διευκόλυνση των διαπραγματεύσεων αναδιάρθρωσης δανείων μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών και καθώς η οικονομία της χώρας προσπαθεί να αποκτήσει δυναμική μετά από την ύφεση.

Η κυβέρνηση του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει να προωθήσει το δανεισμό, ακόμη και όταν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξάνονται και τα κέρδη μειώνονται σε ολόκληρη την βιομηχανία των τραπεζών, αναφέρει το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Η κατασκευαστική βιομηχανία, η οποία πλήττεται από μεγάλο αριθμό απούλητων κατοικιών καθώς η ζήτηση εξασθένισε, δεν δημιουργεί “συστημικό” κίνδυνο στις τράπεζες, δήλωσε ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Είπε ακόμη ότι η Κυβέρνηση δεν έχει σχέδια για διάσωση επιχειρήσεων στον κλάδο των κατασκευών ή των ακινήτων, αλλά “παρακολουθεί στενά” την κατάσταση, όπως είπε.

Εξάλλου, το δημοσίευμα του Bloomberg σημειώνει πως αξιωματούχοι της τουρκικής Κυβέρνησης ανέφεραν στους Τούρκους τραπεζίτες ότι η Κυβέρνηση αναμένεται να υπερβεί τους στόχους της σε σχέση με την έκδοση νέου χρέους και το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος, σύμφωνα με πρόσωπο που έχει άμεση γνώση του θέματος.

Το Υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας επιδιώκει να αναθεωρήσει προς τα πάνω τον στόχο του για την έκδοση νέου χρέους έναντι της αποπληρωμής παλαιού χρέους – το αποκαλούμενο ποσοστό μετακύλησης χρέους – μεταξύ 100% και 110% το 2019, δήλωσε το ίδιο πρόσωπο, ζητώντας να μην κατονομαστεί καθώς η συνάντηση του με τραπεζίτες και ανώτερους αξιωματούχους του τουρκικού Υπουργείου Οικονομικών ήταν ιδιωτική. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Ο αρχικός στόχος για το 2019 ήταν 93,5%, από 98,1% το προηγούμενο έτος.

O οικονομολόγος της Nomura International Plc με έδρα το Λονδίνο, Inan Demir δήλωσε ότι το ποσοστό μετακύλισης χρέους θα έπρεπε να βρίσκεται στο 90% κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους για να ανέλθει στο 110% για ολόκληρο το έτος.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, για να επιτευχθεί ο νέος αυτός στόχος, το τουρκικό Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να μειώσει τον εγχώριο δανεισμό στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, μετά την άντληση 103,1 δισεκατομμυρίων λιρών (18,3 δισεκατομμύρια δολάρια) μέχρι το τέλος Ιουνίου, ποσό που είναι μεγαλύτερο κατά 45% από το αρχικό στόχο που τέθηκε σε σχέση με νέο δανεισμό. Το ποσοστό ανερχόταν στο 130% στα τέλη Ιουνίου.

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού ενδέχεται επίσης να υπερβεί το στόχο του 1,8% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος και μπορεί να ανέλθει στο 2,8%, σύμφωνα με το ίδιο πρόσωπο.

Η Κυβέρνηση θα εγκρίνει πιθανώς νέο νόμο τον ερχόμενο Οκτώβριο που να επιτρέπει την αύξηση στο όριο του χρέους της, σημείωσε.

ΚΥΠΕ

Αφήστε μια απάντηση