Η ΕΚΤ ζήτησε να παράσχει γνωμοδότηση για τις προωθούμενες αλλαγές στις εκποιήσεις, λέει ο Διοικητής της ΚΤΚ

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με παρέμβασή της ζήτησε όπως της δοθεί το δικαίωμα έκδοσης νομικής γνώμης στη συζήτηση για το θέμα των εκποιήσεων, καθώς θεωρεί ότι οι αλλαγές επηρεάζουν τον τομέα ευθύνης τόσο της ΕΚΤ όσο και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ), δήλωσε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Κωνσταντίνος Ηροδότου, την ώρα που η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών συζητά τη συμβιβαστική πρόταση του ΔΗΚΟ για το θέμα των εκποιήσεων.

Παράλληλα, ενημερώνοντας την Επιτροπή Οικονομικών, ο κ. Ηροδότου είπε πως η ΚΤΚ σκοπεύει μετά την ανάπαυλα των θερινών διακοπών να επανέλθει με μια πρόταση που να επιχειρεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις που προκύπτουν από την ΕΚΤ και τον ΕΕΜ αλλά και τις ανησυχίες που υπάρχουν γύρω από το υφιστάμενο πλαίσιο των εκποιήσεων.

Στη σημερινή συνεδρία, τέθηκαν η συμβιβαστική πρόταση του ΔΗΚΟ που δίνει εξουσία στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο να αποφαίνεται κατά πόσον υπήρξε συμμόρφωση με τον Κώδικα Δεοντολογίας της ΚΤΚ για τις αναδιαρθρώσεις και αν διαπιστώνεται παραβίαση του κώδικα προσφυγή του δανειολήπτη στο δικαστήριο, αλλά και μια πρόταση της ΚΤΚ η οποία, όπως ανέφερε ο κ. Ηροδότου φέρνει το κείμενο πιο κοντά στο πλαίσιο του ΕΕΜ, ως προσωρινή λύση μέχρι που η ΚΤΚ να παρουσιάσει ένα μηχανισμό που να καλύπτει τις ανησυχίες όλων των πλευρών.

«Δεν μπορούμε στα σημαντικά συστημικά ιδρύματα να κάνουμε ό,τι θέλουμε, επόπτης είναι ο ΕΕΜ. Για αυτό και έχουμε αντιρρήσεις. Εμείς θεωρούμε αυτή την ενδιάμεση πρόταση ως προσωρινή λύση, δεν τη θεωρούμε μόνιμη», είπε ο κ. Ηροδότου.

«Θέλουμε να βρεθεί ένας μηχανισμός που να δουλεύει αλλά να συνάδει με τις υποχρεώσεις προς την ΕΚΤ και τον ΕΕΜ. Υποσχόμαστε ότι θα κάνουμε αναλύσεις και ότι θα έρθουμε με ένα μηχανισμό», συμπλήρωσε.

Στην αρχική του τοποθέτηση, ο κ. Ηροδότου είπε ότι αργά χθες το απόγευμα «έγινα αποδέκτης τηλεφωνημάτων και από την ΕΚΤ και τον ΕΕΜ και εν ολίγοις να πω ότι σε προφορικό επίπεδο η ΕΚΤ είπε ότι θεωρεί ότι επειδή επηρεάζει καθαρά τον τομέα ευθύνης και της ΕΚΤ και του ΕΕΜ και ζήτησαν την ευκαιρία να δώσουν γνωμοδότηση (legal opinion)».

Εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών, ο Γιώργος Παντελή είπε ότι το Υπουργείο διατηρεί επιφυλάξεις αφού δεν είχε το χρόνο να εξετάσει ολοκληρωμένα τη νέα πρόταση και επανέλαβε πως πρέπει να υπάρξει χρόνος για μια ολοκληρωμένη πρόταση που να αντιμετωπίζει τις ανησυχίες και τις υποχρεώσεις του τραπεζικού συστήματος έναντι της ΕΚΤ.

Με τις προσθήκες της ΚΤΚ, η πρόταση πλέον διαλαμβάνει ότι υπάρχει η δυνατότητα έκδοσης απαγορευτικού διατάγματος για να καλύψει το χρονικό κενό από τη στιγμή που ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος αποφαίνεται ότι υπήρξε παραβίαση του Κώδικα Δεοντολογίας της ΚΤΚ για τις αναδιαρθρώσεις και μέχρι που η ΚΤΚ να εκδώσει τη δική της απόφαση για το κατά πόσον υπήρξε παραβίαση του Κώδικα. Ωστόσο, φαίνεται ότι οι προσθήκες της ΚΤΚ περιορίζουν το εύρος εφαρμογής του νόμου σε δάνεια που έχουν εξασφάλιση κύρια κατοικία, κάτι που προκάλεσε τις αντιδράσεις κάποιων κομμάτων.

«Ας καλύψουμε τα πιο ευαίσθητα, δηλαδή την πρώτη κατοικία, μέχρι να έχουμε την τελική πρόταση», είπε ο Διοικητής της ΚΤΚ.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άγγελος Βότσης είπε εξετάστηκαν οι τροπολογίες επί της βασικής νομοθεσίας «και θα συνεχίσουμε την συζήτηση την Παρασκευή στην Επιτροπή πριν την Ολομέλεια ώστε να έχουμε τις τελικές θέσεις των πολιτικών δυνάμεων».

Σύμφωνα με τον κ. Βότση, υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που έχουν καταλήξει, ενώ άλλα πολιτικά κόμματα που μελετούν και τη νέα τροποποιημένη πρόταση που γίνεται σε συνεργασία με την ΚΤΚ και προσπαθούμε το όποιο κείμενο που στο τέλος της ημέρας θα είναι ενώπιον της Ολομέλειας να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή αποδοχή και από την ΚΤΚ για να αποσοβήσουμε οποιοσδήποτε κινδύνους.

«Βλέπω ότι περισσότερο κινούμαστε στο δεύτερο σενάριο (πρόταση το ΔΗΚΟ) παρά το τρίτο. Το προηγούμενο σενάριο που όλη η δουλειά μένει στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο υπό προϋποθέσεις είναι ανεκτό», είπε, προσθέτοντας πως σε όλα τα σενάρια το δικαίωμα προσφυγής στο δικαστήριο διασφαλίζεται.

Έθεσε και μια άλλη παράμετρο στις ισορροπίες ενόψει της Ολομέλειας της Παρασκευής, λέγοντας πως στις επιλογές των κομμάτων θα προσμετρήσει και το κατά πόσον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα κάνει αναφορά το νομοθέτημα του Προέδρου της ΕΔΕΚ που παγώνει τις εκποιήσεις που αφορούν δάνεια που είναι δυνητικά επιλέξιμα για το σχέδιο ΕΣΤΙΑ.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου επανέλαβε πως το κόμμα θα ταχθεί υπέρ της αποδοχής της αναπομπής του Προέδρου της Δημοκρατίας και επανέλαβε ότι πρέπει να προστατευθεί ο καλοπροαίρετος δανειολήπτης που λόγω οικονομικής κρίσης δεν μπόρεσε να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, θεωρούμε όμως ότι τα εργαλεία που χρησιμοποιεί η Βουλή δεν προστατεύουν τους δανειολήπτες αλλά θα τους φέρουν σε πιο δύσκολη θέση.

Επανέλαβε πως «ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι μέσω της ενίσχυσης του πλαισίου αφερεγγυότητας και σαφέστατη βελτίωση του σχεδίου ΕΣΤΙΑ για να καλύψει με καλύτερο τρόπο τις πιο ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού μας».
Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο Άριστος Δαμιανού έθεσε την κόκκινη γραμμή για το κόμμα του, λέγοντας πως «σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αποδεχθούμε την αφαίρεση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος των πολιτών να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη για να βρουν το δίκαιο τους και εν τέλει η δικαιοσύνη να αποφαίνεται».

Λέγοντας πως οι προτάσεις νόμου που κατατέθηκαν σήμερα φαίνεται να αντιμετωπίζουν προβλήματα, ο κ. Δαμιανού είπε ότι «επομένως, στεκόμαστε στην ουσία ότι η αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή για λόγους που έχουμε αναπτύξει εκτενώς και απ’ εκεί και πέραν σε ό,τι αφορά βελτιώσεις στη νομοθεσία έχουμε προτάσεις οι οποίες εν ευθέτω χρόνω μπορεί να συζητηθούν τους επόμενους μήνες. Αλλά δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η σκοπιμότητα και η κοινωνική αναλγησία με τη οποία οι κυβερνώντες διαχειρίζονται τον κίνδυνο ξεσπιτώματος χιλιάδων συμπολιτών μας».

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας είπε πως οι προτάσεις νόμου «αποτελούν μια τρύπα στο νερό», αφού δεν καλύπτουν τα μισά από τα κόκκινα δάνεια που έχουν μεταφερθεί σε εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων.

Είπε τέλος πως η Συμμαχία θα καταψηφίσει την αναπομπή του Προέδρου «και απ’ εκεί και πέρα θα δούμε τι θα προκύψει την Παρασκευή που θα συνέλθει ξανά η Επιτροπή αν υπάρχουν προτάσεις νόμου, οι οποίες όντως να προσφέρουν μια άλφα προστασία στους δανειολήπτες για να μην χάσουν την πρώτη κατοικία και οι οποίες λύσεις να είναι εφικτές εφαρμόσιμες προσβάσιμες στους δανειολήπτες και όχι περίπλοκες».

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε πως οι τροπολογίες της ΚΤΚ «καθιστούν ουσιαστικά την όλη προσπάθεια που καταβάλαμε τα τέσσερα κόμματα εντελώς ανεδαφική και ανεπιτυχή».

Όπως είπε, η τελική απόφαση θα παρθεί την Παρασκευή, θα κινείται στη γραμμή ουσιαστικά της παραμονής του νομικού πλαισίου που ψήφισε η Βουλή, για να σημειώσει πως «για μας είναι πάρα πολύ σημαντικό να διασφαλιστεί το δικαίωμα του οποιουδήποτε να έχει πρόσβαση στη δικαιοσύνη και να σταματήσει αυτή η αυθαιρεσία από την πλευρά των τραπεζών».

Τέλος, ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας ανέδειξε ως σημαντικό το δικαίωμα του δανειολήπτη να προσφεύγει στη δικαιοσύνη και του ελέγχου της εφαρμογής της οδηγίας της ΚΤΚ, προσθέτοντας ότι σε σχέση με την αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας θα εξεταστεί τι θα πράξει το ΔΗΚΟ δηλαδή εάν θα καταθέσει τροπολογία στο νόμο ή νέα κατ’ επείγουσα πρόταση νόμου.

«Ευνοούμε και θα τοποθετηθούμε θετικά αν το ΔΗΚΟ καταθέσει την πρόταση νόμου, αλλά βέβαια το σημαντικότερο είναι ότι η ΚΤΚ θα επανέλθει το Σεπτέμβριο με μια ολιστική προσέγγιση προκειμένου να επιλυθεί το σοβαρότατο πρόβλημα της δικής της νομοθεσίας», κατέληξε.

ΚΥΠΕ

Αφήστε μια απάντηση