Όλα τούμπα…

Η Κύπρος αποτελούσε πάντα προσφιλή προορισμό για ανθρώπους που ζουν μέσα σε πολύβουες πόλεις της Ευρώπης Κυρίως. Πόλεις με ψηλά κτίρια, με μεγάλους δρόμους, με θόρυβο και ρύπανση, με μολυσμένα ποτάμια και θάλασσες….

Αποτελούσε και αποτελεί γι’ αυτούς μια γωνιά του καλοκαιρινού παράδεισου στον οποίο μπορούν για μερικές μέρες να ζήσουν μακριά από όλα όσα αναφέρουμε πιο πάνω.

Να χαλαρώσουν σε όμορφες παραλίες με καθαρή θάλασσα και απείραχτο φυσικό περιβάλλον, μακριά από θορύβους και οπτική ή άλλη ρύπανση.

Τα τελευταία χρόνια όμως εμείς οι ίδιοι με πρωτοπόρους βέβαια τους κυβερνώντες, βαλθήκαμε να καταστρέψουμε όλα εκείνα που κάνουν την μικρή μας χώρα τον ιδεατό προορισμό για τα εκατομμύρια τουρίστες που μας επισκέπτονται γι αυτό ακριβώς που είμαστε.

Έχουμε κολλήσει το μικρόβιο της ανάπτυξης, μιας ανάπτυξης χωρίς αρχή και τέλος, που δεν σέβεται τίποτα μπροστά στο κέρδος.

Θέλουμε δρόμους, ψηλά κτίρια, κλπ, όλα αυτά δηλαδή που όσοι έρχονται προσπαθούν να αποφύγουν, ενώ από την ώρα που ανακαλύψαμε τα χρυσά διαβατήρια, έχουμε ξεσαλώσει εντελώς.

Και να τα ψηλά κτίρια με τα διαμερίσματα που κοστίζουν χρυσάφι, ακόμα και πάνω σε αρχαία και να οι πολυτελείς επαύλεις πάνω στο κύμα και τις θαλασσινές σπηλιές και να οι κυματοθραύστες κατά δεκάδες παντού.

Τι και να θα διώξουμε μερικές φώκιες, τι κι αν θα πατήσουμε μερικές δεκάδες χελωνάκια με τις γουρούνες και τα άλλα τετράτροχα στις παραλίες μας, τι κι αν θα εξαφανίσουμε ακόμα μερικά ήδη της χλωρίδας και της πανίδας μας.

Η πολιτεία από την πλευρά της αντί να βοηθήσει τις τοπικές κοινωνίες να κατανοήσουν ότι οι τουρίστες μας επισκέπτονται γι αυτό που είμαστε και όχι για αυτό που θα γίνουμε με όλες αυτές τις «αναπτύξεις», τις βάζει να ανταγωνίζονται.

Γιατί δρόμο εκεί και όχι εδώ; Γιατί ψηλά κτίρια εδώ και όχι εκεί; Γιατί άδειες στον τάδε και όχι στο δείνα;

Ας τα ισοπεδώσουμε όλα λοιπόν. Ας κτίσουμε πύργους πάνω στις αρχαιότητες την ώρα που φωνάζουμε ότι στα κατεχόμενα καταστρέφουν την πολιτιστική μας κληρονομιά και ας αντικαταστήσουμε την άμμο και το πράσινο με μπετόν.

Ποιο θα είναι άραγε το αποτέλεσμα;

Μήπως να γίνουμε ακριβώς αυτό το οποίο προσπαθούν αν αποφύγουν οι τουρίστες που μας προτιμούν;

Του Γιώργου Σαξατέ

Αφήστε μια απάντηση