Χρειαζόμαστε πραγματικά την ίδρυση Συνδέσμου Ιδιωτών Ιατρών συμβεβλημένων με το ΓεΣΥ;

Ως επιστήμονας με πείρα άνω των 30 ετών στον τομέα της Υγείας, θεωρώ αρκούντως ανησυχητικά τα όσα διάβασαχθες σε ρεπορτάζ γνωστής ειδησεογραφικής ιστοσελίδαςαναφορικά με την επικείμενη ίδρυση του Συνδέσμου Ιδιωτών Ιατρών συμβεβλημένων με το ΓεΣΥ.

Αναγνωρίζω και αντιλαμβάνομαι, πλήρως και πέραν πάσης αμφιβολίας, τα προβλήματα, τις προκλήσεις και τις ανησυχίες που απασχολούν τους γιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με το νέο Σύστημα Υγείας. Άποψή μου είναι, ωστόσο, ότι το τελευταίο που χρειάζεται στην παρούσα χρονική συγκυρία το ΓεΣΥ είναι η επίσημη θεσμοθέτηση ενός ακόμη ιατρικού συνδέσμου.

Εδώ και δεκαετίες το θεσμικό όργανο του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) εκπροσωπεί όλους ανεξαιρέτως τους γιατρούς που ασκούν την Ιατρική στη χώρα μας. Υπάρχουν επίσης οι συνδικαλιστικές οργανώσεις της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι), ο Κλάδος Ιατρών και Κλινικών Διευθυντών της ΠΑΣΥΔΥ, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ) και η Ένωση Ιδιωτών Ιατρών Κύπρου.

Οι όποιοι προβληματισμοί και ανησυχίες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται, έγκαιρα και εμπεριστατωμένα, από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας και τον Επίτροπο Εποπτείας  του ΓεΣΥ, ενώ θα έπρεπε να έχει ήδη συσταθεί επιτροπή άμεσης διαχείρισης των αιτημάτων των γιατρών. Ως εκ τούτου, είναι με ιδιαίτερο σκεπτικισμό που βλέπω την πρόθεση να θεσπιστεί επισήμως ένα ακόμη όργανο, πέρα των υφιστάμενων 5,προς υπεράσπιση των επαγγελματικών συμφερόντων των γιατρών και αναρωτιέμαι αν θα εξυπηρετήσει πραγματικά τη λεγόμενη δημοκρατική πολυφωνία.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, οφείλω σε αυτό το σημείο να υπογραμμίσω το εξής: Όλοι οι γιατροί έχουν κάθε δικαίωμα να τοποθετούνται και να εκφέρουν άποψη. Δεθεωρώ άτοπη την άποψή τους, αλλά τη θεσμική αναγνώρισή της. Και η διαφορά μεταξύ αυτών των δύο είναι τεράστια. Ως εκ τούτου επιβάλλεται, πιστεύω, να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς τη θέσπιση και άλλων τέτοιων οργάνων, αναλογιζόμενοι σοβαρά αν και σε ποιες πτυχές του Συστήματος μπορούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά.

Κρίνω ως την πιο ενδεδειγμένη λύση επί του θέματος την εντατική διαβούλευση των γιατρών μέσω των ήδη υφιστάμενων θεσμικών οργάνων και αρμόδιων υπηρεσιών, ειδικότερα του ΟΑΥ. Είμαι βέβαιη πως ο ΟΑΥ, αν και εφόσον το κρίνει απαραίτητο, έχει τη δυνατότητα να αναλάβειτην προώθηση ειδικών επιτροπών για τη συστηματικήδιαβούλευση και συζήτηση με τους ιδιώτες γιατρούς που εντάχθηκαν στο ΓεΣΥ προς επίλυση των κρίσιμων προβλημάτων που υπάρχουν σήμερα και που σίγουρα θα αναφύονται κατά καιρούς.

Εν κατακλείδι και απουσία του θεσμού του Συνηγόρου Υγείας, δε μπορώ παρά να αναφερθώ και στην αναγκαιότητα προώθησης, στο πλαίσιο του ΟΑΥ, του ΟΚΥπΥ και του Υπουργείου Υγείας, επιτροπών συνεχούς ενημέρωσης και πλοήγησης των ασθενών και των πολιτών στο νέο Σύστημα.

 

*Δρ Ανδρούλλα Ελευθερίου

BSC, MSc, PhD

Εκτελεστική Διευθύντρια Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ)

Αφήστε μια απάντηση