Τετέλεσται

Πριν ένα χρόνο ακριβώς γράφτηκαν αυτά σε αυτήν ακριβώς τη στήλη…

Μετά από 4 περίπου χρόνια η περιβόητη μαμούθ ανάπτυξη στην Γεροσκήπου που σχεδίαζε η Αρχιεπισκοπή με τον Ούγγρο συνέταιρο της προσγειώνεται ανώμαλα στην πραγματικότητα. Μαζί της προσγειώνονται και όλοι όσοι μυρίστηκαν ευκαιρία για να αποκομίσουν οφέλη. Η ανάπτυξη όπως είχε παρουσιαστεί δεν ήταν μόνον εκτός μέτρου και λογικής αλλά και εκτός τόπου και χρόνου. Δυστυχώς κάποιοι δεν ήθελαν τότε να χαλάσουν τα όνειρα θερινής νυκτός που έκανε ο Αρχιεπίσκοπος οι παρατρεχάμενοι του της Αρχιεπισκοπής και ο φίλος του επενδυτής.

Πρώτη η κυβέρνηση έσπευσε να καλωσορίσει την ιδέα βάζοντας στο τραπέζι την χαλίτικη γη και την θάλασσα στην οποία σχεδίαζαν τεχνητό νησί. Παρά την επιφυλακτικότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε αρχικά αυτή η ιδέα για ανάπτυξη στην περιοχή από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, με παραινέσεις και άνωθεν εντολές αναγκάστηκαν να ανάψουν το πράσινο φως για συνέχιση των διαδικασιών και εξέταση των προκαταρκτικών σχεδίων.

Η κυβέρνηση τότε δεν ήθελε με τίποτε να χαλάσει το χατίρι του Αρχιεπισκόπου. Στη συνέχεια το κράτος προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό για την ενοικίαση της κρατικής γης και όλα έδειχνα ότι ο σχεδιασμός για την περίφημη EDEN City προχωρούσε παρά την κατακραυγή που προκαλούσαν τα σχέδια που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας.

Από κοντά και ο Δήμος Γεροσκήπου που έσπευσε να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία θεωρώντας πως με αυτού του είδους την ανάπτυξη θα γίνονταν πλούσιος και θα αποκτούσε διεθνή φήμη. Όσο περνούσε όμως ο καιρός, όλοι άρχισαν να καταλαβαίνουν ότι αυτή η ανάπτυξη δεν μπορούσε να υλοποιηθεί για πολλούς και διάφορους λόγους που δεν είχαν μόνον σχέση με τις αντικειμενικές δυσκολίες,  ή τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Οι κρατικές υπηρεσίες αλλά και οι κυβερνώντες άρχισαν να αντιλαμβάνονται επίσης ότι ο στόχος των επενδυτών ήταν να εξασφαλίσουν την κρατική γη, να αποκτήσουν τις άδειες για το τεχνητό νησί και να ψάξουν στη συνέχεια για επενδυτές.

Αυτό άλλωστε κάνουν και αυτοί που εξασφάλισαν άδειες για άλλες μεγάλες αναπτύξεις στην Πάφο και την Πόλη Χρυσοχούς και περιμένουν μέχρι σήμερα τους επενδυτές. Η κοινοπραξία που προωθούσε το πρότζεκτ της EDEN City διαπιστώνοντας την κωλυσιεργία του κράτους και των υπηρεσιών του αλλά και την απροθυμία της κυβέρνησης να προωθήσει αυτή την ανάπτυξη στράφηκαν σε πιο εφικτά σχέδια. Το παραλιακό τεμάχιο της Αρχιεπισκοπής στην Γεροσκήπου παρά τις αρχαιότητες που εντοπίστηκαν ήταν διαθέσιμο και κατατέθηκαν οι αιτήσεις για άδειες. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε πύργους με διαμερίσματα και ξενοδοχείο. Τελικά και σε αυτή την περίπτωση υπήρξε προσγείωση. Τα σχέδια που εγκρίθηκαν κατά παρέκκλιση των προνοιών του τοπικού σχεδίου, προβλέπουν δύο πολυκατοικίες με διαμερίσματα και ένα ξενοδοχείο. Προς το παρόν η άδεια για το ξενοδοχείο είναι παγωμένη, διότι απαιτούνται τροποποιήσεις των σχεδίων λόγω των αρχαιοτήτων. Από το περίφημο πρότζεκτ προωθείται προς το παρόν μόνον η ανέγερση των δύο πολυκατοικιών με τα διαμερίσματα.

Αν και επισήμως δεν λέγεται τίποτε για την λεγόμενη ανάπτυξη μαμούθ, εντούτοις όλοι πλέον εκτιμούν ότι το θέμα θα πρέπει να θεωρείται λήξαν. Η κυβέρνηση ψάχνει τρόπο να απεμπλακεί από τις διαδικασίες, ο Δήμος Γεροσκήπου επαναφέρει τα σχέδια για την ανάπτυξη αθλητικών εγκαταστάσεων και η κοινοπραξία όπως υποστηρίζουν κάποιοι, ψάχνει να βρει νομικά ερείσματα για να διεκδικήσει αποζημιώσεις από το κράτος.

Ελπίζουμε όλη αυτή η ιστορία να γίνει ένα καλό μάθημα για όλους.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση