Τεστ για Ακιντζί η 9η Αυγούστου

Η συνάντηση της 9ης Αυγούστου ανάμεσα στους δύο ηγέτες, αλλά και η μετέπειτα πορεία των προσπαθειών στο Κυπριακό θα αποτελέσουν ένα σημαντικό τεστ για τον Μουσταφά Ακιντζί. Αυτή είναι η εκτίμηση της ελληνοκυπριακής πλευράς ένα δεκαήμερο πριν από το κρίσιμο ραντεβού Αναστασιάδη-Ακιντζί. 

Η Λευκωσία θεωρεί πως στο επόμενο διάστημα θα διαφανούν από τη μια οι δυνατότητες του Μουσταφά Ακιντζί να διαχειριστεί το Κυπριακό, λαμβάνοντας υπόψη τις πιέσεις που δέχεται στο εσωτερικό και από την Τουρκία, και από την άλλη, με τη στάση που θα τηρήσει, εάν υπάρχει η δυνατότητα διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Παράλληλα η κυπριακή Κυβέρνηση θεωρεί πως στο επόμενο διάστημα και κυρίως στη Νέα Υόρκη θα διαφανούν και οι πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας σ’ ό,τι αφορά το Κυπριακό. Εκτιμάται από πλευράς Λευκωσίας πως η πραγματοποίηση μιας άτυπης διάσκεψης θα ξεκαθαρίσει και τη στάση της Άγκυρας σε σχέση πάντα με το Κυπριακό και την ύπαρξη δυνατοτήτων επανέναρξης των συνομιλιών.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε χθες πως δεν είναι ούτε θέμα χρονοδιαγράμματος ή χρόνου, αλλά είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης στο Κυπριακό. Όπως υπέδειξε ο Πρόδρομος Προδρόμου, «άμα υπάρξει και εκδηλωθεί πολιτική βούληση από την Τουρκία, τότε ο χρόνος θα συντμηθεί».

 

Αφήστε μια απάντηση