Μας εκπλήσσει …

Για άλλη μια φορά η συμπεριφορά του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

Ενώ από την μια  κάνει αναφορά για τα πολύ σημαντικά ευρήματα που έστω και προκαταρτικά παραπέμπουν σε συγκρότημα Ιερού Ελληνιστικής περιόδου και στους Ιερούς Κήπους της Θεάς Αφροδίτης , την ανάγκη διαφύλαξης και ανάδειξης  τους, όπως και της συνέχισης των ανασκαφών … την ίδια ώρα κάνει λόγο για συνύπαρξη  των αρχαίων αυτών ευρημάτων με τις αναπτύξεις που προωθεί η Αρχιεπισκοπή με πύργους ξενοδοχείο και πισίνες, ζητώντας μάλιστα από την Πολεοδομία να συνεργαστεί με το τμήμα ώστε να υπάρξει μια αρμονική συνύπαρξη των δύο!!!

Θα ανέμενε κανείς ότι μετά από μια τέτοια  σημαντική ανακάλυψη, όπου η  Πάφος και ιδιαίτερα η Γεροσκήπου επιζητούσε για χρόνια επιβεβαιώνοντας στην ουσία  τις αρχαίες πηγές που ήθελαν σε αυτή την περιοχή να βρίσκονται οι  φημισμένοι Ιεροί Κήποι της Αφροδίτης, το πιο αρμόδιο τμήμα για διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου ότι  θα προχωρούσε άμεσα με ακύρωση της πράξης αποχαρακτηρισμού και ως πλέον καθαρά αρχαιολογικός χώρος με σημαντικές αρχαιότητες να τις διαφύλασσε και να τις  αναδείκνυε  σε όλον τον κόσμο.

Δεν υπάρχει εξάλλου βάση στην αναφορά του τμήματος αρχαιοτήτων ότι  ο  αρχαιολογικός αυτός χώρος θα είναι προσβάσιμος για επίσκεψη από το κοινό ενώ παράλληλα θα διασφαλίζεται καθεστώς προστασίας και αποκλεισμού οποιουδήποτε ενδεχομένου επέκτασης ή προσθήκης οικοδομών εντός αυτού,  καθώς αυτό δεν μπορεί να διασφαλιστεί όταν ο ιδιοκτήτης(στην προκειμένη η  Αρχιεπισκοπή/με τον Ούγγρο επενδυτή) αποφασίσουν κάτι άλλο ως ιδιοκτήτες/επενδυτές.

Εξάλλου είναι καλά γνωστόν ότι όλα τα αρχαία  μνημεία και η πολιτιστική κληρονομιά ενός τόπου ανήκουν στον λαό του, εξ ου και δεν πρέπει να θυσιαστούν στον βωμό της όποιας επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ορθή ακούγεται η πρόταση/εισήγηση για πιθανή ανταλλαγή του τεμαχίου της Αρχιεπισκοπής με κάτι ισάξιο ώστε να μπορέσει να προχωρήσει με τους σχεδιασμούς της χωρίς να επηρεαστεί το αρχαίο μνημείο το οποίο θα έχει να προσφέρει στην  Γεροσκήπου και στον τόπο μας γενικότερα πολλαπλά οφέλη..

Μας εκπλήσσει επίσης η απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια άτυπη πενταμερή με στόχο όπως λέχθηκε η βολιδοσκόπηση των θέσεων και των προθέσεων του Τουρκοκύπριου ηγέτη και της Τουρκίας λες και χρόνια τώρα δεν ξέρουμε τις θέσεις και τις προθέσεις της Τουρκίας και του προτεκτοράτου του στα κατεχόμενα.

Η Τουρκία ποτέ δεν έκρυψε ότι είναι ο εχθρός μας και καθημερινά φροντίζει να μας το υπενθυμίζει. Συμπεριφέρεται με τον τρόπο που θα συμπεριφερόταν ο  όποιος εχθρός. Απειλητικά για να πάρει όσα περισσότερα μπορεί.

Αυτό που μας εκπλήσσει είναι η συμπεριφορά της δικής μας πολιτικής ηγεσίας η οποία τόσα χρόνια δεν λέει να αντιληφθεί ότι απέναντι μας είναι ο εχθρός. Κι αυτός ο εχθρός όχι μόνο έχει πάρει την μισή μας πατρίδα αλλά προσπαθεί να πάρει και τον μισό μας φυσικό πλούτο. Και σε αντίθετη περίπτωση θα μας κηρύξει πόλεμο.  Πιο ξεκάθαρα δεν γίνεται. Τι δεν καταλαβαίνουν άραγε οι δικοί μας ηγέτες και χρειάζονται  άτυπες πενταμερές όταν ήδη τα γεωτρύπανα είναι μες την Κυπριακή ΑΟΖ και  τρυπούν;;;

Αφήστε μια απάντηση