Η πρώτη επίσκεψη στην Κύπρο από τον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας

Η πρώτη επίσκεψη στην Κύπρο από τον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας θα μπορούσε να έχει καθαρά εθιμοτυπικό χαρακτήρα, πλην όμως οι εξελίξεις στην περιοχή, λόγω των τουρκικών προκλήσεων αλλά και τα όσα έπονται στο Κυπριακό διαφοροποιούν τα δεδομένα. Νίκος Αναστασιάδης και Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχουν την ευκαιρία, στην πρώτη τους επίσημη συνάντηση ως Πρόεδρος και πρωθυπουργός αντίστοιχα, να προβούν σε ανασκόπηση της όλης κατάστασης και να θέσουν το πλαίσιο συντονισμού για το επόμενο διάστημα. 

Εκ των πραγμάτων η πρώτη επίσκεψη του νέου πρωθυπουργού της Ελλάδας καθορίζει εν μέρει την ατζέντα κυρίως σ’ ό,τι αφορά συντονισμό και επικοινωνία. Αυτό συνέβαινε διαχρονικά κάθε φορά που προκύπτει αλλαγή κυβέρνησης είτε στην Αθήνα είτε στη Λευκωσία. Αυτές οι πρώτες συναντήσεις δίνουν την ευκαιρία στην κάθε πλευρά να πει τις απόψεις της επί των βασικών θεμάτων που βρίσκονται στην ατζέντα των κυπροελλαδικών σχέσεων. Αυτή είναι η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό και οι επικείμενες εξελίξεις, οι τριμερείς συνεργασίες που έχουν αναπτυχθεί και πώς προχωρούν στη συνέχεια, αλλά και τα ενεργειακά ευρύτερα.

Παράλληλα, θα γίνει και μια ανταλλαγή απόψεων στο πώς διαχειρίζονται από κοινού ζητήματα, όπως η νέα αμερικανική προσέγγιση στην περιοχή, τα ευρωτουρκικά αλλά και κάποιες κινήσεις εντός ΕΕ σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις.

Η κυπριακή πλευρά, η οποία είχε κινηθεί πάρα πολύ το προηγούμενο διάστημα σ’ ό,τι αφορά την εμβάθυνση των σχέσεων με τις γειτονικές χώρες, θα θέλει να δει πώς συνεχίζουν και ενισχύονται οι τριμερείς σχηματισμοί που έχουν εγκαθιδρυθεί μέχρι σήμερα. Σ’ ό,τι αφορά τη σύσταση μόνιμης Γραμματείας στην Κύπρο για τον συντονισμό των περιφερειακών συνεργασιών εκκρεμεί η τοποθέτηση μόνιμου αντιπροσώπου από ελλαδικής πλευράς. Ωστόσο, το όλο ζήτημα φαίνεται να επηρεάζεται από τις γενικότερες ανακατατάξεις που συμβαίνουν αυτή την περίοδο στο ελληνικό ΥΠΕΞ, μετά την αλλαγή κυβέρνησης.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, αναφέρθηκε στη σημερινή πρώτη επίσκεψη του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Κύπρο. Έκανε λόγο για «ιδιαίτερα σημαντική» επίσκεψη, «η οποία συμπίπτει με μια κρίσιμη περίοδο», σημειώνοντας παράλληλα ότι η συνεννόηση των δύο χωρών είναι συνεχής.

«Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού είναι ιδιαίτερα σημαντική, είναι η πρώτη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη και συμπίπτει με μια κρίσιμη περίοδο, με όλες αυτές τις προκλήσεις που δέχεται η Κύπρος, αλλά και η Ελλάδα», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου είναι μια ευκαιρία, εκτός από την επίσημη επίσκεψη και τον συμβολισμό της, να γίνουν διαβουλεύσεις. Δεν θα έλεγα, διευκρίνισε, «να χαραχθεί κοινή πορεία, διότι κοινή πορεία υπάρχει ευτυχώς και διατηρείται μέσα από συνεχή συνεννόηση καθ’ όλη τη διάρκεια».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε, επίσης, ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας θα συνοδεύεται από τους Υπουργούς Εξωτερικών, Ενέργειας και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, προσθέτοντας ότι τις προηγούμενες μέρες είχαμε στην Κύπρο και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας. Επομένως, είπε, «σε όλα τα νευραλγικά ζητήματα γίνονται οι συνεννοήσεις, προκειμένου να δούμε με ποιο τρόπο θα τερματιστεί όλη αυτή η προκλητικότητα της Τουρκίας και μέσα από διαπραγματεύσεις να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε την επίλυση του Κυπριακού».

Σε ερώτηση αν χρειάζεται επαναβεβαίωση της στάσης της Ελλάδας σε σχέση με τους χειρισμούς στο Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η στάση της Ελλάδας, όπως και η στάση της κυπριακής πλευράς είναι διαχρονική υπέρ μιας λύσης του Κυπριακού μέσα από διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τα ψηφίσματα των ΗΕ και στη βάση των αρχών της ΕΕ και του Διεθνούς Δικαίου». Επ’ αυτού, σημείωσε, δεν υπάρχει αμφιβολία.

«Οι συνεννοήσεις που γίνονται διαρκώς, και θα πρέπει να επισφραγιστούν και στο επίπεδο των ηγετών των δύο κρατών τώρα, αφορούν στη διαχείριση των καθ’ ημέραν ενεργειών και μεθοδεύσεων της τουρκικής πλευράς επιβουλευόμενη, δυστυχώς, όχι μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και την ίδια τη διαδικασία επανέναρξης των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΓΟΥ 

Με συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, αρχίζει τη Δευτέρα το πρωί τη διήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Είναι η πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί μετά την ανάληψη των καθηκόντων του μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Με βάση το πρόγραμμα, ο Πρωθυπουργός φτάνει στο νησί τη Δευτέρα το πρωί και αμέσως θα κατευθυνθεί στο Προεδρικό Μέγαρο για συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Μετά τη διμερή συνάντηση αντιπροσωπειών, θα ακολουθήσουν στις 12:00 δηλώσεις στον Τύπο.

Ακολούθως, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής και το απόγευμα με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Το πρόγραμμά του τη Δευτέρα ολοκληρώνεται με δείπνο που παραθέτει προς τιμήν του στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Την Τρίτη ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, Χρυσόστομο Β’, και στη συνέχεια θα μεταβεί στα Φυλακισμένα Μνήματα, στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ.

Αφήστε μια απάντηση