Συνάντηση σχηματισμού τριμερούς Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ συν ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον 

Αξιωματούχοι της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ και των ΗΠΑ είχαν συνάντηση σε σχηματισμό τριμερούς συν οι ΗΠΑ, στην Ουάσιγκτον, την Πέμπτη, κατά την οποία συζητήθηκαν τα οικονομικά εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αντιμετωπιστούν κοινά οικονομικά και εθνικά ζητήματα ασφαλείας που σχετίζονται με την οικονομία.

Σε κοινή δήλωση, η οποία εκδόθηκε από τις τέσσερις κυβερνήσεις για τον «Πρώτο Οικονομικό Διάλογο» μεταξύ των χωρών αυτών, αναφέρεται ότι τη συνάντηση φιλοξένησε η Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για Οικονομικές και Επιχειρηματικές Υποθέσεις Manisha Singh με τη συμμετοχή του Κύπριου Πρεσβευτή Μάριου Λυσιώτη, του Έλληνα Επιτετραμμένου Θεόδωρου Μπιζάκη και του Αναπληρωτή Επικεφαλής της Διπλωματικής Αποστολής του Ισραήλ στις ΗΠΑ Benjamin Krasna.

«Στις 25 Ιουλίου, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Κράτους του Ισραήλ, συναντηθήκαμε στην Ουάσιγκτον για να συζητήσουμε τη σημασία της οικονομικής εμπλοκής ως μέρος της κοινής μας δέσμευσης για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρεται.

Η συνάντηση ακολουθεί την κοινή δήλωση της 20ης Μαρτίου 2019 της Συνόδου Κορυφής μεταξύ της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ με τη συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, προστίθεται.

Σε εκείνη την συνάντηση, ο Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, «υπογράμμισε την υποστήριξη των ΗΠΑ για τον τριμερή μηχανισμό και αναφέρθηκε στη σημασία της αυξημένης συνεργασίας».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, «οι αξιωματούχοι συζήτησαν οικονομικά εργαλεία για την αντιμετώπιση κοινών οικονομικών υποθέσεων και ζητημάτων εθνικής ασφαλείας, που σχετίζονται με την οικονομία».

Οι αξιωματούχοι, σημειώνεται, «δεσμεύθηκαν να διατηρήσουν τις γραμμές επικοινωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και των μερών που απαρτίζουν τον τριμερή μηχανισμό για αυτά και άλλα ζητήματα που έχουν σχέση με την οικονομία και να διερευνήσουν την προοπτική για περαιτέρω συνεργασία».

Αφήστε μια απάντηση