Εντός της ημέρας η απαντητική επιστολή του ΠτΔ στον Ακιντζί

Εντός της ημέρας αναμένεται η απαντητική επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, στον κατοχικό ηγέτη, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, στο Πρωινό Δρομολόγιο του ΡΙΚ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο εντός της ημέρας αναμένεται να δοθεί η απαντητική επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας στον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, στην πρότασή του για τη συνδιαχείριση του φυσικού αερίου.
Καθοριστική συνάντηση για την πορεία των εξελίξεων στο Κυπριακό, με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πριν από τα μέσα Αυγούστου.
Από το αποτέλεσμα της συνάντησης θα διαφανεί κατά πόσο υπάρχει προοπτική για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Παράλληλα θα διαφανεί και κατά πόσο υπάρχουν οι προϋποθέσεις για σύγκλιση μια άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό.
Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ, Νίκο Χριστοδουλίδη, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί είτε κατ’ ιδίαν, είτε στην παρουσία της Προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ.
Στη συνάντηση, είπε, θα συζητηθούν οι συνθήκες σύγκλισης μιας άτυπης, διαδικαστικής φύσεως Συνόδου, με σύνθεση Κραν Μοντανά, κατάλληλα προετοιμασμένης, με την ελπίδα ότι θα οδηγήσει σε επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών.
Από τουρκικής πλευράς δεν διαφαίνεται, ωστόσο, διάθεση για συνεργασία και εκτόνωσης της κατάστασης.
Ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκάι, δήλωσε χθες προκλητικά ότι η Τουρκία θα συνεχίσει με «αποφασιστικότητα» τις παράνομες δραστηριότητές της στην κυπριακή ΑΟΖ.
Η Λευκωσία διαμηνύει, ωστόσο, ότι για να προκύψουν συνομιλίες θα πρέπει να υπάρχει και η ανάλογη επίδειξη καλής θέλησης από πλευράς Άγκυρας, με τερματισμό των παράνομων ενεργειών της στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Δεν πρέπει να συγκληθεί μια πενταμερής συνάντηση στην ίδια διαπραγματευτική βάση, η οποία συζητείτο εδώ και πενήντα χρόνια και είδαμε ξεκάθαρα ότι η επίτευξη λύσης δεν είναι πιθανή υπό αυτές τις συνθήκες δήλωσε ο λεγόμενος ΥΠΕΞ του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι.
Αυτή η προσέγγιση, υποστήριξε, θα σημαίνει ξανά ατέρμονες διαπραγματεύσεις για ένα ομοσπονδιακό συνεταιρισμό και χαμένα χρόνια.
Αν η συνάντηση αυτή πραγματοποιηθεί, θα πρέπει, τόνισε, να διασφαλιστεί εκ των προτέρων ότι θα μπορούν να συζητηθούν μοντέλα συνεταιρισμού, πέραν της ομοσπονδίας。

ΠΗΓΗ: SigmaLive

Αφήστε μια απάντηση