Ο Νίκος Δένδιας έθεσε στον Πομπέο την τουρκική επιθετικότητα σε βάρος της Κύπρου – Δεν συζητήθηκε το κυπριακό 

Στην επιβεβαίωση της σημασίας των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, αναφέρεται δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για το περιεχόμενο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και Νίκου Δένδια, την Τετάρτη.

«Ο Υπουργός Εξωτερικών Πομπέο τόνισε την ισχυρή διμερή συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, σημειώνοντας τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Ο κ. Πομπέο εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο της Ελλάδας σε ενεργειακά έργα για την επέκταση της περιφερειακής διασυνδεσιμότητας».

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν την κοινή τους δέσμευση για την προώθηση της θρησκευτικής ελευθερίας και συμφώνησαν να συνεχίσουν την πρόοδο σε βασικούς τομείς του Στρατηγικού Διαλόγου, που ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2018».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε επίσης συνάντηση με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Τραμπ, Τζον Μπόλτον.

Ελληνική πηγή ανέφερε ότι στις συνομιλίες δεν συζητήθηκε το πολιτικό θέμα της Κύπρου. Έγινε ωστόσο εκτενής συζήτηση για την τουρκική επιθετικότητα στην ΑΟΖ, την υφαλοκρηπίδα και τα χωρικά ύδατα της Κύπρου, καθώς και τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο κ. Δένδιας σημείωσε ιδίως το γεγονός πως δεν μπορεί η Τουρκία να χρησιμοποιεί ως δικαιολογία το ψευδοκράτος, καθώς «δεν υπάρχουν χωρικά ύδατα μη υπάρχοντος κράτους».

ΜΕ ΜΕΝΕΝΤΕΖ
Ο Νίκος Δένδιας είχε εγκάρδια συνάντηση με τον επικεφαλής της μειοψηφίας στην επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, στον οποίο εξέφρασε τις ευχαριστίες και την ευαρέσκεια, του πρωθυπουργού Κυριάκου  Μητσοτάκη και της ελληνικής κυβέρνησης για την γνωστή νομοθετική του πρωτοβουλία.

Συζήτησαν επίσης “και για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις αλλά και τα ζητήματα που δημιουργεί η τουρκική προκλητικότητα τόσο έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και γενικά στην ανατολική Μεσόγειο. Νομίζω ότι είναι πάντα χαρά για έναν Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να βλέπει τον γερουσιαστή Μενέντεζ», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας.

Κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη δήλωση Ερντογάν, που τον χαρακτήρισε «εχθρό της Τουρκίας», ο γερουσιαστής Μενέντεζ διευκρίνισε ότι αυτό που επιζητεί είναι η ειρήνη και η ευημερία για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

«Αλλά όταν η Τουρκία παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα του δικού της λαού, όταν η Τουρκία δημιουργεί προβλήματα στον Οικουμενικό Πατριάρχη και όταν η Τουρκία διεξάγει παράνομες γεωτρήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και όταν συνεχίζει να παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο και τελικά κάνει το πιο αδιανόητο πράγμα με την αγορά αλλά και την παραλαβή του S-400, τότε τα πράγματα είναι περισσότερο από απλώς χλωμά. Και δεν έχει ενεργήσει ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ, αλλά αντίθετα από ό,τι πρεσβεύει το ΝΑΤΟ. Και έτσι υπάρχουν συνέπειες γι `αυτό. Και αν ο πρόεδρος Ερντογάν σκέφτεται ότι οι συνέπειες γι `αυτό με κάνουν αντίπαλο του κράτος, τότε ας έτσι είναι. Είμαι στην ευχάριστη θέση να αποδεχθώ αυτόν το όνομα».

Ο κ. Δένδιας είχε επίσης συνάντηση με τον δημοκρατικό γερουσιαστή Κρις Βαν Χόλεν.

ΠΗΓΗ ΚΥΠΕ

Αφήστε μια απάντηση