Η εμβάθυνση του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ στο επίκεντρο της συνομιλίας Πομπέο – Δένδια 

Πρόσκληση προς τον Αμερικανό ομόλογό ντου να επισκεφθεί το Φθινόπωρο στην Αθήνα, όταν θα πραγματοποιηθεί ο δεύτερος Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας – ΗΠΑ, απηύθυνε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Η συνάντηση των δύο Υπουργών πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και κάλυψε τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, θέματα περιφερειακής συνεργασίας, καθώς και την τουρκική επιθετικότητα σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου.

«Είμαι ευτυχής γιατί μια από τις πρώτες συναντήσεις μου ως Υπουργός Εξωτερικών της νέας ελληνικής κυβέρνησης ήταν με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, τον Μάικ Πομπέο. Ξέρουμε όλοι ότι η στενή σχέση Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών έχει μια μεγάλη ζωή, αλλά είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον κάθε φορά να εμβαθύνουμε και να επεκτείνουμε αυτή την σχέση. Μιλήσαμε για τον Στρατηγικό Διάλογο μεταξύ των δύο χωρών, για την εμβάθυνση του διαλόγου, αλλά και την περίληψη και άλλων θεμάτων στον διάλογο αυτό», είπε ο Νίκος Δένδιας, προσθέτοντας ότι ο ομόλογός του βλέπει θετικά το ενδεχόμενο να ηγηθεί της αμερικανικής αντιπροσωπείας στο δεύτερο στρατηγικό διάλογο, το φθινόπωρο στην Αθήνα.

Αναφορικά με τις τουρκικές απειλές στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών είπε πως ζήτησε από τον ομόλογό του οι ΗΠΑ να τηρήσουν ξεκάθαρη στάση η οποία θα εκφράζει την στήριξη απέναντι στην Ελλάδα έναντι της τουρκικής επιθετικότητας.

«Ζητήσαμε από τις ΗΠΑ να υπάρχει μια καθαρή γραμμή επικοινωνίας σε περίπτωση που υπάρχει οποιαδήποτε ζήτημα που αφορά τις σχέσεις μας με την Τουρκία που θα μπορούσε να είναι χρήσιμη η σαφής και άμεση τοποθέτηση των ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί το σημείωσαν και θα μας απαντήσουν σχετικά».

Αναφέρθηκε τέλος στις προοπτικές που δημιουργούν οι τριμερείς και άλλες πολυμερείς συνεργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο κι άλλες χώρες, με αιχμή τα ενεργειακά και την ασφάλεια.

ΠΗΓΗ ΚΥΠΕ

Αφήστε μια απάντηση