Γενικεύσεις οι επισημάνσεις του Γεν. Ελεγκτή, λέει ο Εκπρόσωπος, απάντηση από Διοίκηση Προεδρίας 

Γενικεύσεις οι επισημάνσεις του Γεν. Ελεγκτή, λέει ο Εκπρόσωπος, απάντηση από Διοίκηση Προεδρίας 
Οι παρατηρήσεις του Γενικού Ελεγκτή βασίζονται σε μη επαρκώς διευκρινισμένη πληροφόρηση ή και σε γενικεύσεις, αναφέρει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου σε απάντηση της ειδικής έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Σε γραπτή του δήλωση ο κ. Προδρόμου σημειώνει παράλληλα πως είναι «λυπηρό, αλλά και απαράδεκτο να δημιουργούνται παραπλανητικές ή και ψευδείς εντυπώσεις».

Εξάλλου, με γραπτή του δήλωση, ο Προϊστάμενος Διοίκησης της Προεδρίας, Θεοδόσης Τσιόλας απαντά στα σημεία που εγείρονται στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Αναφορικά με την μη ύπαρξη κανονισμών συμβούλων συνεργάτες στην προεδρία και τους επιτρόπους, ο κ. Τσιόλας σημειώνει πως η πρακτική που ακολουθείται για το εν λόγω ζήτημα αφορά στην αγορά υπηρεσιών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας βάσει της συμφωνίας που έγινε με τη Βουλή των αντιπροσώπων για επιλογή συγκεκριμένων συνεργατών.

«Το ζήτημα όπως τίθεται από τον γενικό ελεγκτή δεν μπορεί να υλοποιηθεί» σημειώνει και εξηγεί πως δεν μπορεί να γίνεται προκήρυξη θέσεων, αφού η ίδια πρακτική ακολουθείται κι από τον Πρόεδρο της Βουλής τους βουλευτές και τους υπουργούς για λόγους που αφορούν στην επιλογή των προσώπων από τα ίδια τα άτομα θα συνεργάζεται για λόγους εμπιστευτικότητας εχεμύθειας αλλά και στη βάση πολιτικής κατεύθυνσης και εξειδικευμένης ανάγκης

Σχετικά με την μετακίνηση κάποιων λειτουργών στην προεδρία πριν από την έγκριση της απόσπασης τους από την επιτροπή δημόσιας υπηρεσίας επιτροπή εκπαιδευτικής υπηρεσίας, ο κ. Τσιόλας αναφέρει πως κανένα άτομο του προσωπικού δεν απασχολήθηκε και δεν απασχολείται στην προεδρία εάν δεν λάβει έγκριση απόσπασης από την ΕΔΥ. Σημειώνει πως το πρόβλημα όπως εντοπίζεται και καταγράφεται αφορά ανανέωση των συμβάσεων, εξαιτίας της χρονοβόρας Διοικητικής διαδικασίας.

Για την αγορά υπηρεσιών από τρία άτομα χωρίς την προκήρυξη προσφορών και χωρίς να συναφθούν συμβάσεις, ο κ. Τσιόλας σημειώνει ότι οι τρεις θέσεις όπως αναφέρονται αφορούν σε ειδικά καθήκοντα στις τεχνικές επιτροπές για το Κυπριακό οι οποίες τυγχάνουν ιδιαίτερης μεταχείρισης αφού αποτελούν επιλογές του διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς ενώ υπάρχει και η διαδικασία συναίνεσης από την τουρκοκυπριακή πλευρά, ενώ υπάρχει δικαίωμα επιλογής ή απόρριψης των ατόμων που διορίζονται από τους Τουρκοκύπριους.

Για την πρόνοια στον προϋπολογισμό για το κονδύλι «συνέδρια σεμινάρια στο εξωτερικό», το οποίο από €252.000 εκτοξεύθηκε στο 1. 000.429 το 2017 με συμπληρωματικό προϋπολογισμό, ο κ. Τσιόλας υπενθυμίζει ότι το 2017 έλαβαν χώρα 2 σύνοδοι κορυφής για το Κυπριακό, στη Γενεύη και στο Crans Montana και προσθέτει πως τα έξοδα των 2 Ε/κ αποστολών καταχωρούνται σε αυτό το κεφάλαιο εξόδων.

Αναφορικά με την αγορά αεροπορικών εισιτηρίων χωρίς να ζητούνται προσφορές από διάφορα ταξιδιωτικά πρακτορεία, ο προϊστάμενος διοίκησης της προεδρίας αναφέρει πως είναι κατανοητό ότι τα ταξίδια του Προέδρου της Δημοκρατίας έχουν ιδιαιτερότητες τόσο στις αποστολές όσο και στους χρόνους τις χρονικές πιέσεις και τις ανάγκες.

Από την προεδρία γίνεται προσπάθεια να γίνεται ισοκατανομή μεταξύ των ταξιδιωτικών πρακτορείων, αναφέρει, για να σημειώσει πως κρίνεται ως εξαιρετικά δύσκολο εξαιτίας της φύσης των ταξιδιών και των αναγκών να υπάρχει η συνήθης διαδικασία διοικητικής πράξης.

Απαντώντας στην επισήμανση για ελλιπή ενημέρωση των βιβλίων κίνησης οχημάτων, ο κ. Τσιόλας δηλώνει πως για όλα τα οχήματα της προεδρίας γίνεται γραπτή ενημέρωση, με αναφορά στην πόλη και το σκοπό «ενώ δεν θα μπορούσε να καταγραφεί το περιεχόμενο της συνάντησης ή τους παρευρισκόμενους για ευνόητους λόγους».

Σχετικά με την χρήση υπηρεσιακού οχήματος για προσωπικούς σκοπούς από συγκεκριμένο πρόσωπο, ο κ. Τσιόλας αναφέρει πως η αναφορά γίνεται για τον Νέστορα Νέστορος ο οποίος μέχρι τις αρχές του 2019 εργαζόταν στην Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων, οι μετακινήσεις του οποίου στα κατεχόμενα αφορούν οπωσδήποτε στη φύση της εργασίας του και γίνεται άμεσα κατανοητό ότι περισσότερες λεπτομέρειες για τις επιμέρους ενέργειες δεν θα μπορούσαν να παρατεθούν.

Αναφορικά με τη θέση ότι χρησιμοποιούσε το όχημα για ιδιωτικούς σκοπούς, ο κ. Τσιόλας υποστηρίζει πως «αυτό έγινε μόνο για εξυπηρέτηση του κατά τη διάρκεια των διακοπών του αφού τις ίδιες μέρες συνέτρεχαν κηδείες αγνοουμένων στις οποίες έπρεπε να παρευρεθεί όχι σαν πολίτης αλλά σαν ρόλος».

Σε σχέση με τη συμμόρφωση με τις διατάξεις ελέγχου και χρόνου προσέλευσης των υπαλλήλων στην εργασία και αποχώρησης τους από αυτήν, ο κ. Τσιόλας σημειώνει ότι όσον αφορά τη στενή ομάδα συνεργατών του Πρόεδρου  της Δημοκρατίας γίνεται κατανοητό ότι είναι στη διάθεση του προέδρου 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, ενώ ο έλεγχος άφιξης και αναχώρησης των ωρομισθίων και των δημόσιων υπαλλήλων γίνεται μέσω παρουσιολογίου το οποίο ενημερώνεται ανελλιπώς.

Για την μη ετοιμασία κεντρικού μητρώου κινητής περιουσίας / την υποβολή πιστοποιητικού φυσικής καταμέτρησης στη γενική λογίστρια με κοινοποίηση στην Ελεγκτική Υπηρεσία, ο κ. Τσιόλας αναφέρει πως η Διοίκηση Προεδρίας έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες καταγραφής / επιβεβαίωσης των υφιστάμενων Αναλυτικών Μητρώων Κινητής Περιουσίας με σκοπό να προχωρήσει στη συνέχεια με τη δημιουργία του Κεντρικού Μητρώου Κινητής Περιουσίας.

Τέλος, αναφορικά με την μη ασφαλή φύλαξη έργων τέχνης, ο κ. Τσιόλας λέει ότι αναγνωρίζουμε επακριβώς την ανάγκη με την ίδια ανησυχία για τη φύλαξη των έργων τέχνης στο προεδρικό και προσθέτει πως ήδη έχουμε αποταθεί στην κρατική πινακοθήκη οι οποίοι δήλωσαν ανήμποροι να υποστηρίξουν, εξαιτίας έλλειψης χώρων.

Προς αυτή την κατεύθυνση η προεδρία έχει ήδη σχεδιάσει την ανέγερση ειδικού χώρου φύλαξης των έργων για προστασία τους, καταλήγει.

ΠΗΓΗ ΚΥΠΕ

Αφήστε μια απάντηση