Να πάψει τις προσπάθειες διάσωσης της συμφωνίας με Ιράν, λέει στην ΕΕ ο Νετανιάχου 

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου υποστήριξε χθες, αναφερόμενος στις προσπάθειες των Ευρωπαίων να σώσουν τη συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, ότι οι ενέργειές τους του θυμίζουν τις μάταιες προσπάθειες “κατευνασμού” των ναζί τη δεκαετία του 1930 και ότι η Ευρώπη κινδυνεύει να αφυπνιστεί “υπερβολικά αργά”.

Σε βίντεο στον λογαριασμό του στο Twitter, ο Νετανιάχου, προφανώς αναφερόμενος στη δεκαετία του `30, διατείνεται ότι “και τότε, επίσης, υπήρχαν εκείνοι που έθαβαν το κεφάλι τους στην άμμο και δεν έβλεπαν τον κίνδυνο που πλησίαζε”.

Ο δεξιός πρωθυπουργός του Ισραήλ παρουσιάζει συχνά το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν ως θανάσιμη απειλή για τη χώρα του και όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Η Τεχεράνη διαψεύδει ότι το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας έχει στρατιωτικούς σκοπούς.

“Υπάρχουν προφανώς κάποιοι στην Ευρώπη που δεν θα ξυπνήσουν παρά μόνο όταν οι ιρανικοί πυρηνικοί πύραυλοι θα πέσουν στο ευρωπαϊκό έδαφος και τότε θα είναι πολύ αργά”, είπε ο Νετανιάχου στο βίντεο αυτό.

Οι δηλώσεις του ισραηλινού πρωθυπουργού έγιναν μετά το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, όπου αποφασίστηκε να συνεχιστεί η προσπάθεια για να περισωθεί η συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Η κατάσταση της “υγείας” της συμφωνίας είναι “άσχημη”, αλλά “ελπίζω ότι δεν έχει έλθει το τέλος της”, εξήγησε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι προτρέποντας την Τεχεράνη να “τηρήσει τις δεσμεύσεις της”.

Από τη δική του πλευρά ο Βρετανός ΥΠΕΞ Τζέρεμι Χαντ εκτίμησε ότι “η συμφωνία δεν είναι ακόμη νεκρή” και ότι η ΕΕ πρέπει να δώσει στο Ιράν “μια δυνατότητα να πάρει πίσω τα μέτρα που έλαβε κι αντίκεινται προς τις δεσμεύσεις της”.

Η ιρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι άρχισε να εμπλουτίζει ουράνιο σε επίπεδο απαγορευμένο από τη συμφωνία, απόφαση που ο Νετανιάχου χαρακτήρισε “πολύ επικίνδυνη” και προέτρεψε τις μεγάλες δυνάμεις να επιβάλλουν “σκληρές κυρώσεις” στην Τεχεράνη.

Εξάλλου, επανερχόμενος στη συγκαλυμμένη απειλή που εξακοντίζει συχνά, ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να κηρύξει πόλεμο στο Ιράν αν οι πιέσεις που του ασκούνται δεν φέρουν αποτέλεσμα, ο Νετανιάχου είπε: “Σε κάθε περίπτωση, θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να εμποδίσουμε το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο”.

Η ένταση στην περιοχή του Κόλπου δεν έχει πάψει να κλιμακώνεται αφότου οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν τον Μάιο του 2018 από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ) και επανέφεραν σε ισχύ τις βαριές κυρώσεις που επέβαλαν στην ιρανική οικονομία και είχαν αρθεί στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ


Αφήστε μια απάντηση